Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернопільсько-Зборівська єпархія закликає мирян не користуватися послугами відомого екссвященника, якого позбавили сану

У березні 2018 р. подано до загального відома, що ієромонах Антоній-Григорій (в миру Роман Планчак) видалений з монашого стану і це видалення затверджене Святішим Отцем Франциском. 

Відносно цього ж священнослужителя проведено карний процес. Його позбавили сану священника. Вироком колегії суддів Трибуналу Тернопільсько-Зборівської митрополії УГКЦ від 13 червня 2019 року о. Антонія-Григорія (Планчака) позбавлено клирицького стану.

Про це інформують на сайті Тернопільсько-Зборівської архиєпархії.

“Його визнано винним у скоєнні наступних злочинів: непослух проти власного ієрарха; підбурювання до бунту і ненависті проти власного ієрарха; незаконне присвоєння, затримання і виконання уряду ігумена монастиря;  зловживання владою, недбайливе здійснення і занедбання актів влади у період виконання обов’язків намісника монастиря; перешкоджання вільному виконанню служіння законної влади та ведення фінансових операцій і торгівлі всупереч приписам загального права.

Після розгляду апеляції, яку подав о. Роман Планчак, Трибунал Верховного Архиєпископа УГКЦ своїм вироком від 16 березня 2021 р. затвердив рішення колегії суддів Трибуналу Тернопільсько-Зборівської митрополії. Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський кир Василій Семенюк 26 березня 2021 р. наказав виконання цього вироку (див. додаток) і від цього дня накладена кара зобов’язує колишнього ієромонаха Антонія-Григорія (Планчака).

Оцим інформуємо всіх вірних, що позбавленому клирицького стану Роману Планчаку заборонено священнодіяти. Він не може служити Божественну Літургію, звершувати таїнства, зокрема хрестити, вінчати і сповідати вірних, здійснювати будь-що, що може виконувати священнослужитель. Якщо б священник позбавлений клирицького стану звершував вінчання чи сповідь, то вони будуть не тільки незаконні, але й недійсні, тобто не будуть мати жодного наслідку. Колишньому ієромонаху Антонію-Григорію заборонено служити будь-які богослужіння у храмі чи поза ним, в тому числі звершувати будь-які прилюдні моління за хворих, екзорцизми чи подібні молитви. Він не може називати себе греко-католицьким монахом чи священником, бо згідно із канонічними нормами він прирівнюється до мирянина.

Закликаємо вірних не звертатися до Романа Планчака у справах і питаннях, що стосуються духовного і священичого служіння”, – йдеться у повідомленні.

БК “Тернопіль” на виїзді здолав одеситів

“Четверта стадія раку”: молода тернополянка потребує допомоги небайдужих у боротьбі зі страшною бідою (ФОТО)