Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині студент, поспішаючи на футбол, спричинив смертельну аварію

Дорожня трагедія сталася у перших числах вересня минулого року в селі Улашківці Чортківського району, де не розминулися мотоцикл «Альфа» та мотоблок «Зубр». У результаті зіткнення обидва водії та літня пасажирка мотоблока потрапили до лікарні. На жаль, наступного дня жінка померла.

…Того дня родина Н. збирала на полі картоплю. Під вечір повантажили на причіп мотоблока 27 мішків бульби і почали збиратися з городу додому. Біля онука-водія сиділа його бабця, а матір юнака з його двоюрідним братом розташувалися позаду. Їхали повільно, не поспішаючи. Повертаючи з другорядної дороги на головну, водій мотоблока зовсім збавив швидкість і почав повільно виїжджати.

«На вулиці трохи сутеніло, але опадів не було. Під`їжджаючи до головної дороги, син знизив швидкість мотоблока та зупинився, – пригадала згодом у суді потерпіла. – Транспорту на дорозі не було, та коли син почав повертати, я побачила зліва мопед. Його водій їхав без шолома і на дорогу не дивився».

Також жінка впевнена, що не бачила світла від фар, відтак можна із впевненістю припустити, що порушник їхав без світла.

З якоюсь дивною тривогою жінка спостерігала за мопедом, який, не збавляючи швидкості, наближався до них. Нарешті десь метрів за двадцять мотоцикліст повернув голову в їхній бік і побачив мотоблок. Після цього, не гальмуючи, крутнув кермо і виїхав на середину дороги, де й відбулося зіткнення.

По суті мотоцикл «Альфа» врізався спереду в бік, де сиділа бабця. Внаслідок удару старенькій перебило обидві ноги, що спричинило сильну кровотечу, а невдовзі й смерть. На щастя, обидва водії вижили, хоча також отримали травми середньої тяжкості. Таким чином водій мотоцикла вчинив кримінальне правопорушення за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України – порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого та заподіяло середньої тяжкості тілесне ушкодження.

У Чортківському районному суді в ході розгляду справи обвинувачений, студент одного з місцевих училищ, свою вину повністю визнав, у вчиненому розкаявся та зізнався, що взяв мопед без дозволу батька, аби поїхати на стадіон пограти з друзями у футбол. Сів за кермо, хоча посвідчення водія не має. Коли вже повертався додому, побачивши спереду мотоблок, розгубився і не зміг загальмувати, тому й допустив аварію. Внаслідок дорожньої пригоди він також потрапив до лікарні, проте повністю відшкодував потерпілим завдані збитки. Тому просив суд суворо його не карати.

Важлива деталь. Під час судової технічної експертизи фахівці виявили, що у мотоциклі була несправною гальмівна система – відсутня педаль гальм. Утім, хоча ця несправність могла бути однією з причин виникнення дорожньо-транспортної пригоди, але водій мопеда мав технічну можливість уникнути зіткнення, якби повільно знижував швидкість.

Відтак вироком Чортківського районного суду студента-водія мотоцикла визнано винним у смертельній аварії та засуджено до 3-х років позбавлення волі з позбавленням права один рік керувати транспортними засобами. Водночас служитель Феміди зважив на прохання потерпілих суворо не карати обвинуваченого, тож застосував до горе-водія ст.75 КК України та звільнив студента від відбування покарання з випробувальним терміном на півтора року та зобов’язав періодично з’являтися для реєстрації в органах пробації, без дозволу не виїжджати за кордон і не покидати місце проживання, роботи та навчання.

Джерело: Тижневик “Номер один”

Чемпіонат України з біатлону: Підгрушна здобуває бронзу в складі збірної Києва, Тернопіль — четвертий

БК “Тернопіль” на виїзді здолав одеситів