Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

“Авторське право”: відомий письменник з Тернополя вимагає компенсації від “1+1”

Відомий український письменник, поет-пісняр, заслужений діяч мистецтв України Сергій Лазо звернувся до телеканалу “1+1” з відкритим листом.

Митця обурило порушення авторських прав в одному з шоу каналу. Автором його пісні «Не йди» вказали іншу людину. І така ситуація стається уже не вперше

Подаємо лист із сторінки Сергія Лазо в оригіналі:

“ВІДКРИТИЙ ЛИСТ ДО ТЕЛЕКАНАЛУ “1+1”

“Голос країни” – одна з небагатьох телепрограм, за якою я слідкую. Не буду аналізувати її сильні та слабкі сторони, мова зараз про інше: порушення авторського права. Не буду перераховувати, скільки разів мої пісні “Ти подобаєшся мені”, “Ні обіцянок, ні пробачень” об”являлися піснями Віктора Павліка, хоча інколи в титрах і вказувалося ім”я справжнього автора. Остання програма (28.03.21) добила остаточно: авторами пісні “Не йди” були зазначені Гайтана та Олег Собчак.
Щодо Гайтани нема питань, вона дійсно є автором музики. А до чого тут Олег? Він добрий музикант, і я певен, дуже здивувався, побачивши себе у титрах, бо ніякого авторського відношення до пісні не має. Пісня вийшла з мого текста, а соліста групи “СКАЙ” заявили автором мабуть тільки тому, що він заспівав “Не йди” у кліпі з Гайтаною. За такою логікою, чому б не назвати Б.Ступку автором віршу “Крила”, який він так майстерно читає? Ні, у ю-тубі автор вказаний вірно – Ліна Костенко. Чому ж у найпопулярнішій музичній телепрограмі таке непрофесійне, зневажливе відношення до автора, як до чогось неважливого, другорядного?

Що це: непрофесійність, неповага? Звідки ця жадібна пихатість, яка перетворює творчу людину на жебрака, який постійно має доводити своє право на власні твори і на ті копійки з барського столу виконавців, дільців радіо і телеефірів? Не було б авторів, не було б і вас з вашими музичними програмами!

Вимагаю моральної та матеріальної компенсації. Телефон мій маєте.

С.ЛАЗО, автор, заслужений діяч мистецтв України”, – йдеться у повідомленні.

Довідка:

Сергій Лазо – знаний поет-пісняр, лауреат телевізійних та радіо проектів, фестивалів «Шлягер», «Пісенний вернісаж», «Пісня року», «Голос України» тощо. Йому, як поету і композитору, належать відомі пісні: «Ні обіцянок, ні пробачень», «Ти подобаєшся мені», «Афіни-Київ-Істанбул», «Вперше», «Не йди». Серед виконавців творів заслужені й народні артисти України Василь Зінкевич, Таїсія Повалій, Віктор Павлик, Оксана Пекун, Ірина Сказіна, дует Інеса Братущик та Орест Хома, Гайтана, гурти «Світязь», «Менсаунд», «С. К.А.Й» та інші. Плідно співпрацює з театром. Написав багато текстів, музики, різних за формою та жанром. У 1988 році заявив про себе як драматург – в Тернопільському обласному театрі відбулася прем’єра п’єси «Вікторина», яка наступного року стала лауреатом Міжнародної театральної премії «Золотий Лев». Загалом у творчому портфелі автора вісім п’єс.

У Тернополі водій автомобілем знищив частину трави (ФОТОФАКТ)

Ставка на екологію та безпеку: «АТБ» шукає альтернативу шкідливому пластику