Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Бучацькій громаді планують створити центри культури

У багатьох селах Тернопільщини сільські будинки культури перебувають на межі закриття або не працюють взагалі. Питання, що з ними робити далі гостро постало після реформи децентралізації. Проте жителі Бучацької громади знайшли рішення та планують вдихнути нове життя у такі заклади та створити на їхньому місці центри культури.


– Хочу сказати, що в нас є села, які будинки культури не відкривають навіть на провітрювання, направду, – розповідає Олена Сурм’як, заступниця Бучацького міського голови (команда Чайківського «За майбутнє»). – В нас з’явилася така думка про створення центрів культури. Напевно, не у всіх будинках культури ми будемо продовжувати роботу, але ми будемо створювати в доступних межах від сіл, в радіусі 5-10 км один від другого такі мультимедійні центри культури.
Натхненням для створення культурних центрів, стали будинки культури, у яких незважаючи на труднощі вирує життя. Один з них у селі Підзамочок. Директорка закладу Ганна Ковалишин розповідає, у їхньому селі престижно займатися художньою самодіяльністю, а участь у виставах беруть як досвідчені, так і юні артисти.
– Без культури нація хвора. От приходиш в будинок культури, займаються діточки, щось ми їм кажемо, щось ми їм тлумачим, я завжди вважаю, що пісня, це як молитва, вона несе щось своє, яке вчить, яке до чогось зобов’язує, – каже Ганна Ковалишин, директорка Підзамочківського сільського будинку культури.
У цьому будинку культури ніколи не зупиняються у розвитку, постійно вигадують щось нове. Активну участь у житті закладу беруть не тільки працівники та вихованці, але й їхні батьки. У Підзамочку живе чимало лемків. Тому, щоб зберегти пам’ять про славні традиції та звичаї своїх предків, в одному з приміщень будинку культури, минулого року вирішили відкрити кімнату-музей.
– На даний час багато наших лемків, прадіди, прабабці, які приїхали із Лемківщини, не всі є живі і не всі дожили до цього часу, тому зібрати якусь таку дуже велику колекцію артефактів ми,на жаль,не зможемо, – зазначає Надія Зінська, бібліотекарка Підзамочківського будинку культури. – Все те, що ми могли зібрати це ще маленька, дуже мізерна частинка того всього.
Що ж до центрів культури, які планують відкрити в Бучацькій громаді, то вони об’єднуватимуть у собі різноманітні танцювальні, театральні гуртки, бібліотеки та комп’ютерні класи, а також дозволять ефективно використовувати кошти та даватимуть можливість розвиватися креативним людям.

БК “Тернопіль” розпочне четверте коло на виїзді

На Тернопільщині COVID-19 масово виявляють у вчителів та учнів