Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Найцікавіше з того, що було на сьогоднішній сесії Тернопільської обласної ради

Сьогодні, 17 березня, відбулося засідання другої сесії Тернопільської обласної ради.

На розгляд депутатів було винесено 66 питань. Серед них: проєкт «Про програму соціально-економічного та культурного розвитку Тернопільської області на 2021 рік», «Про затвердження фінансових планів окремих комунальних некомерційних підприємств Тернопільської обласної ради в галузі охорони здоров’я на 2021 рік», «Про затвердження програми з локалізації та ліквідації карантинних організмів на території Тернопільської області на 2021-2023 роки», звіт про виконання обласного бюджету за 2020 рік та інші.

Сесія Тернопільської обласної ради підтримала рішення «Про звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Верховної ради України про необхідність внесення змін до законодавства щодо продовження бюджетної децентралізації і забезпечення спроможності обласних бюджетів».

«З огляду на необхідність зміцнення доходної бази місцевих бюджетів, підвищення ступеня їх фінансової незалежності, до Бюджетного кодексу України  доцільно внести такі зміни:

  1. Зважаючи на необхідність видатків місцевих бюджетів потрібно передбачити зміни у перерахунку ПДФО до місцевих бюджетів, передбачивши, що цей податок перераховуватиметься в наступних розмірах:

10% — доходи Державного бюджету України (п. 1 ч. 2 ст. 29 БК) (зараз – 25%);

30% — доходи бюджету АР Крим та обласних бюджетів (п. 1 ч. 1 ст. 66 БК) (зараз – 15%);

60% — доходи бюджетів міст республіканського АР Крим та обласного значення , районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад (п. 1 ч. 1 ст. 64 БК) (зараз так само).

  1. З метою інноваційно-інвестиційного розвитку територій за місцевими бюджетами всіх рівнів доцільно закріпити частину податку на прибуток підприємств. До доходів бюджету Автономної Республіки Крим, обласних бюджетів пропонується зараховувати 15 відсотків податку на прибуток, що сплачується (перераховується) згідно з Податковим кодексом України на відповідній території резидентами чи нерезидентами, у тому числі за свої відокремлені підрозділи у разі обрання консолідованої сплати податку, крім податку, визначеного пунктом 2 частини першої статті 69 цього Кодексу, до доходів бюджету міст Києва та Севастополя 15 відсотків, до доходів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення 10 відсотків, до доходів бюджетів об’єднаних територіальних громад 5 відсотків. У разі обрання сплати консолідованого податку, наявності відокремлених підрозділів у складі юридичної особи – платника податку, сплату податку здійснює така юридична особа за місцем реєстрації свого відокремленого підрозділу і, відповідно, податок на прибуток у його частині перераховується до відповідного бюджету. Відокремлені підрозділи, до яких не застосовується консолідований податок, самостійно сплачують податок на прибуток згідно із законодавством.
  2. З метою забезпечення можливості виконання органами місцевого самоврядування та місцевими органами виконавчої влади повноважень, визначених Законом України «Про охорону навколишнього природного середовища» пропонується внести зміни до Бюджетного кодексу України щодо зміни нормативів відрахування екологічного податку (крім податку за радіоактивні відходи) до спеціального фонду державного і місцевих бюджетів, а саме: зараховувати до державного бюджету 20 відсотків екологічного податку та відповідно 80 відсотків до місцевих бюджетів (обласного бюджету – 55 відсотків, бюджету ОТГ – 25 відсотків)», — йдеться у зверненні.

Депутати також ухвалили звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо розробки відповідної нормативної бази і системного підходу у лікуванні спінальної м’язової атрофії (СМА) та щодо звільнення політв’язня Олега Аркадійовича Приходька. Народні обранці також закликали Президента України, Верховну Раду України, Вищу раду правосуддя, Офіс Генерального прокурора звільнити політичних в’язнів Ігоря Гуменюка, Андрія Антоненка, Сергія Стерненка та інших українських націоналістів, які не словом, а ділом показали свій патріотизм під час Революції Гідності та на східному фронті в 2014-2016 роках, позбавити Попревича суддівської посади без права в подальшому займати державні посади, а також звільнити Ірину Венедіктову з посади Генерального прокурора.

Сесія облради також звернулася до Президента України, Верховної Ради України, Ради національної безпеки і оборони України із закликом про невідкладне прийняття закону щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораціонізм. Депутати звернулися до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, обласних рад України щодо передачі обласним радам повноважень у частині надання спеціальних дозволів на користування корисними копалинами місцевого значення».

«Ми, депутати Тернопільської обласної ради, стверджуємо, що для якісного та ефективного функціонування територіальних громад, зміцнення їхньої матеріально-фінансової основи щодо вирішення регіональних екологічних проблем, ефективної реалізації державної регіональної екологічної політики на місцях важливим є надання повноважень обласним радам щодо видачі спеціальних дозволів на користування надрами місцевого значення. Це дозволить оперативно вирішувати питання, вивести з тіні незаконний видобуток корисних копалин, наповнити місцеві бюджети за рахунок рентної плати тощо. Видача зазначених спецдозволів обласним рада дасть можливість значно спростити їх отримання, враховуючи думку територіальних громад у сфері надрокористування та сприятиме залученню інвесторів, створенню додаткових робочих місць», — йдеться у зверненні.

На завершення сесії було підписано меморандуми про міжрегіональну співпрацю між Тернопільською обласною радою та Івано-Франківською і Волинською обласними радами. У меморандумах зазначається про створення сприятливих умов для розвитку міжрегіонального співробітництва у соціально-економічній та гуманітарній сферах, зокрема в галузях: освіти, науки і культури; охорони здоров’я та соціального захисту; розвитку туризму і спорту; інвестицій, у томі числі з питань залучення міжнародної технічної допомоги; екології та раціонального використання природних ресурсів.

 

В Бучацькій громаді довели – якщо керувати мудро, то можна без додаткових затрат покращити життя людей

Бокову алею в парку Національного відродження відремонтують за понад 2 мільйона