Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі від коронавірусу вакцинували 90 медпрацівників (ФОТО)

90 медпрацівників Тернополя вакцинували від коронавірусу сьогодні. Про це розповіла начальниця обласного управління охорони здоров’я Ольга Ярмоленко.

За її словами, індійська вакцина Астра Зенека на Тернопільщину прибула вночі, отримали 16 тисяч доз, пише “Суспільне”.

Тернополянка Ольга Дивоняк працює завідувачкою інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої лікарні. Сьогодні вона стала першою, хто на Тернопільщині отримав вакцину від COVID-19. Каже, коронавірусом не хворіла, тому погодилася на щеплення:

“Я інфекціоніст і сумнівів стосовно вакцинації проти будь-якої хвороби ніколи не виникає. Я щороку вакцинуюся від грипу. І вакцинація від COVID-19 практично проходить так само. У мене нормальна температура тіла, нормально себе почуваю, тому сьогодні прийшла на вакцинацію. Процедура не є болючою. Зараз вже пройшла майже година після вакцинації, почуваю себе нормально, тому можу продовжувати свій робочий процес”.

Також сьогодні мобільна бригада вакцинувала працівників обласного лабораторного центру. Вони стоять у черзі, з собою – письмова згода на щеплення. За цією згодою їх реєструють в електронній системі, каже працівниця мобільної бригади Ярослава Арсан. Також, за її словами, у письмовій згоді медпрацівники вказують, чи мають алергічні реакції або супутні хвороби:

“Дані про щеплення, серію, номер партії, термін придатності – все вносимо в реєстр. Протипоказання – це гострі форми онкологічних захворювань та хвороб кровотворення”.

У Тернополі від коронавірусу вакцинували 90 медпрацівників

Перед тим як робити щеплення, лікарка бригади Ірина Назаревич вимірює температуру та запитує про самопочуття.

Заступниця виконувачки обов’язків директори обласного лабораторного центру Юлія Кравчук – перша, кого вакцинували серед працівників лабораторного центру. Каже, перехворіла коронавірусом, але імунітет до хвороби у неї не виробився. Тому змогла отримати щеплення.

“Я була першочергово налаштована на те, щоб вакцинуватися, тому що вважаю, що це єдиний спосіб запобігти захворюванню, тим більше я завжди довіряю доказовій медицині. Все гаразд, ніякого хвилювання, ніяких больових почуттів”, – розповіла Кравчук.

Вакцину зберігають у холодильнику при температурі від 2 до 8 градусів. В одному флаконі – 10 доз, каже працівниця мобільної бригади Оксана Коберницька:

“З холодильника виймаємо вакцину, дивимось на термін придатності, струшуємо легенько. Перед тим ми протираємо спиртом, тут в нас є в шприці 2 голочки: однією набираємо, другою – колемо. 0,5 кубика набираємо. І назад ставимо вакцину, цю голочку ми викидаємо, беремо другу”.

У Тернополі від коронавірусу вакцинували 90 медпрацівників

Після імунізації медпрацівникам рекомендують 30 хвилин відпочити, каже завідувачка вірусологічної лабораторії Уляна Ільницька. Вона розповіла, чому погодилась вакцинуватись:

“Спокійно до цього відношусь, не було ніяких сумнівів, це моя робота – я лікар-вірусолог. Я вважаю, що необхідно обирати розумний спосіб захисту”.

Загалом у лабораторному центрі мобільна бригада вакцинувала 30 людей. Це працівники вірусологічних лабораторій, каже виконувачка обов’язків директорки лабораторного центру Оксана Чайчук:

“В першу хвилю щеплень від COVID-19 підлягають працівники, які безпосередньо працюють з хворобою, а також лабораторні працівники, які діагностують її. В наших двох лабораторіях, які є в лабораторному центрі, є 30 працівників. Всі дали згоду, сьогодні щепилися, ніхто не відмовився”.

У Тернополі від коронавірусу вакцинували 90 медпрацівників

Наразі в області щеплення робить одна мобільна бригада, яка пройшла навчання в Києві, каже заступниця директора обласного центру громадського здоров’я Марія Павельева. За її словами, загалом для вакцинації людей в області створили 12 таких бригад:

“З понеділка у нас вже буде проводитись навчання інших мобільних бригад, щоб ми охопили цілу область. Ця вакцина, що прийшла, розрахована на перші і другі щеплення. Перше щеплення розпочинається із сьогоднішнього дня, а наступне буде через 28 днів. Ми одразу поділимо вакцину на дві половини”.

У Тернополі від коронавірусу вакцинували 90 медпрацівників

Вакцину на Тернопільщину привезли сьогодні вночі з Києва. Її перевозили в автомобілях з холодильною системою, каже водій Віталій Арбуз. За його словами, в дорозі їх супроводжувала поліція.

Окрім вакцини привезли також шприци, якими роблять щеплення та контейнери. Усе зберігається на складі, каже Ольга Ярмоленко:

“З цього складу мобільна бригада буде приїздити і по накладних забирати ту кількість вакцин, яка необхідна для проведення вакцинації в той день”.

Жінка розповіла, дози вакцини, які отримали, розраховані на 8 тисяч жителів області.

Нагадаємо, перша хвиля вакцинації від коронавірусу в Україні розпочалася 24 лютого. Першим вакцину проти COVID-19 отримав лікар з ковідного відділення Черкаської обласної лікарні Євген Горенко. Скільки медпрацівників на сьогодні щепили в Україні – наразі невідомо, каже Марія Павельєва.

Коронавірус на Тернопільщині: 306 нових випадків та дві смерті за добу

“Чотири роки був на Сході”: на Тернопільщині ледь не наробив біди колишній військовослужбовець