Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

ТОП-5 рішень, за які сьогодні голосували депутати Тернопільської облради

Сьогодні відбулося п’яте пленарне засідання першої сесії Тернопільської обласної ради нового скликання.

Ми вже писали про ухвалення депутатами важливого рішення щодо тернопільського аеропорту, але крім нього було ухвалено ще низку документів.

Зокрема депутати прийняли звернення до керівництва країни щодо необхідності прийняття Закону про територіальну оборону України.

«На жаль, війна триває, громадяни України мають бути готові відстояти територіальну цілісність нашої держави, і таких охочих велика кількість, – йдеться у зверненні. – Отриманий бойовий досвід є безцінним капіталом, адже було зупинено одну з найсильніших армій світу.

Формування загонів територіальної оборони в Україні активізувалось з 2014 року, але, на жаль, досі ми бачимо, в основному, «паперову діяльність».

Ми, депутати обласної ради VII скликання, серед яких є значна кількість ветеранів новітньої російсько-української війни, наполягаємо на активній модернізації Збройних сил України, що включає в себе і розвиток військ територіальної оборони. Тому вважаємо за необхідність рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроєкт, а Президентові – підписати «Закон про територіальну оборону України» в найкоротші терміни», — йдеться у документі.

Депутати також прийняли звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо розподілу коштів екологічного податку.

У ньому зокрема йдеться: «Ми, депутати Тернопільської обласної ради, стурбовані змінами законодавства в частині розподілу відсотків зарахування екологічного податку між державним та місцевими бюджетами, а саме: 45 відсотків – до державного бюджету, 55 відсотків – до місцевих бюджетів.

Прийняття таких змін суперечить процесам децентралізації в частині передачі фінансових ресурсів органам місцевого самоврядування, не сприяє зміцненню їхньої матеріально-фінансової основи щодо вирішення регіональних екологічних проблем, нівелює механізми ефективної реалізації державної регіональної екологічної політики на місцях.

Враховуючи активний розвиток адміністративно-територіальних одиниць Тернопільської області, зацікавленість місцевого населення у розвитку своїх територій, Тернопільська обласна рада як орган, який представляє інтереси місцевих територіальних громад, стоїть на позиції оперативного та ефективного вирішення екологічних проблем краю, раціонального використання природних ресурсів і справедливого розподілу коштів екологічного податку між бюджетами різних рівнів. В області створені сприятливі умови щодо забезпечення систематичної координації роботи з реалізації проєктів, налагоджено діалог і оперативне вирішення питань, які виникають в органах місцевого самоврядування існуючих територіальних громад.

Зважаючи на вказане, просимо внести зміни до Бюджетного кодексу України в частині розподілу коштів екологічного податку, а саме: 55 відсотків – до обласного бюджету, 25 відсотків – до бюджету іншого місцевого рівня, а залишок – до Державного бюджету України».

Було схвалено також програму антитерористичних заходів у Тернопільській області на 2021 рік.

Мета цієї програми – забезпечення ефективної реалізації державної політики у сфері боротьби з тероризмом шляхом розроблення та впровадження комплексу заходів, спрямованих на виявлення та усунення причин та умов, що можуть призвести до проявів тероризму. Основне завдання програми полягає у захисті людини й громадянина, суспільства і держави від диверсій і терористичних атак, зосередженні основних зусиль на протидії диверсійно-терористичній діяльності, мінімізації її наслідків. А також ще одне завдання – вироблення і здійснення скоординованих заходів регіональних структур міністерств та відомств щодо запобігання диверсійно-терористичним актам на території області чи проти інтересів України.

Затвердили також програму охорони навколишнього природного середовища в Тернопільській області на 2021 – 2027 роки

У визначенні проблем, на розв’язання яких спрямована програма, йдеться:

«Тернопільська область серед інших регіонів України відзначається низкою проблем, пов’язаних із забрудненням навколишнього природного середовища та незбалансованим використанням природних ресурсів.

Через те, що природоохоронна діяльність не належала до соціально-економічних пріоритетів, не вдалося забезпечити сталий розвиток території та екологічне спрямування економіки. Статистичні дані засвідчують відносно стабільний рівень забруднення атмосферного повітря викидами стаціонарних і пересувних джерел, який, головним чином, залежить від економічної ситуації, тобто від діяльності підприємств та експлуатації автомобільного транспорту».

«Метою програми є поліпшення екологічного стану довкілля в області шляхом зменшення викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, скидів забруднених стічних вод у водойми та негативного впливу промислових і побутових відходів на довкілля; охорона, екологічно збалансоване використання і відтворення природних ресурсів шляхом здійснення комплексу науково обґрунтованих природоохоронних і ресурсозберігаючих заходів; забезпечення екологічної безпеки; запобігання і ліквідація негативного впливу господарської та іншої діяльності на навколишнє природне середовище; збереження природних ресурсів, ландшафтів та інших природних комплексів, унікальних територій та природних об’єктів; проведення просвітницької та наукової діяльності, залучення громадськості до природоохоронних дій через екологічне інформування й освіту населення, підвищення екологічної свідомості громадян».

…враховуючи наявність в області низки галузевих програм екологічного спрямування, якими передбачено виконання заходів у питаннях охорони, раціонального використання та відтворення природних ресурсів, цивільного захисту населення, попередження техногенних аварій, використання генетично-модифікованих організмів, формування міського середовища тощо, цією програмою визначено основні заходи за такими напрямами:

адаптація до змін клімату;

якість атмосферного повітря;

якість поверхневих та підземних вод;

управління відходами;

розвиток екомережі та збереження біорізноманіття;

забезпечення охорони та раціонального використання природно-ресурсного потенціалу області;

створення та забезпечення функціонування системи моніторингу довкілля області;

забезпечення доступу громадськості до інформації про стан довкілля та підвищення екологічної свідомості населення;

інші природоохоронні заходи.”

Крім того, Тернопільська обласна рада вважає неприпустимим відновлення імпорту газу та електроенергії з Росії.

У зверненні до Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, зокрема, йдеться: «Немає сумнівів, що провокація з невмотивованим підвищенням ціни на газ мала за мету обґрунтувати повернення України в газову кабалу до Кремля, а відтак пряме фінансування бюджету країни-агресора… Депутати Тернопільської обласної ради закликають Президента України Володимира Зеленського, Верховну Раду України та Кабінет Міністрів України утриматись від прийняття будь-яких рішень, спрямованих на відновлення імпорту газу та електроенергії з Російської Федерації».

 

 

На юніорському чемпіонаті світу з біатлону Тернопіль представить 17-річний Віталій Мандзин

У Тернополі податківець, який мав коронавірус, перерізав собі вени на очах у лікарів