Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У мережі виклали архів УПА: більшість документів стосується Тернопільщини

Колекція із 320 документів підпільників, закопаних у лісі на Львівщині, через 70 років стала доступною для українців. Значна частина цих документів стосується безпосередньо Тернопільщини.

Центр досліджень визвольного руху за підтримки Українського культурного фонду на сайті електронного архіву Українського визвольного руху опублікував документи Лапаївського архіву УПА, пише Свобода

Його знайшли в 2009 р. у лісі поблизу села Лапаївка на Львівщині. Закопали восени 1950 р. у металевому молочному бідоні. Так повстанці сподівалися врятувати свідчення про їхню боротьбу.

«Центру досліджень визвольного руху вдалося домовитися про копіювання. Відтак, увесь архів тепер оприлюднено онлайн. Нашою місією є робити минуле доступним, тож імена повстанців, персональні історії депортації, документація УПА дійшли таки до українців, хоч і через 70 років», – розповіла директорка Центру досліджень визвольного руху Анна Олійник.

«Лапаївський архів є унікальною знахідкою для науковців та громадськості, – наголосив історик та член Центру Руслан Забілий. – Знайдений масив охоплює, до прикладу, поради для підпільної друкарні, описи вибухівки, інструкція про ведення фінансів, поіменні списки загиблих повстанців з біографіями та описами обставин загибелі. Ми припускаємо, що архів збирали для Проводу ОУН, ймовірно, частина з документів призначалася для генерала Романа Шухевича, Головного командира УПА».

До онлайн-збірки увійшли: документи СБ ОУН: інструкції, протоколи допитів; звіти підпілля з Волині, Львівщини, Дрогобиччини, Рівненщини, Станіславщини, Тернопільщини; вишкільні матеріали, інструкції, листівки;
накази про присвоєння звань воякам УПА; списки загиблих у боротьбі з більшовиками, некрологи.

Один із документів – уривки із листів селян, яких депортували у Сибір. Люди голодують і просять родичів про допомогу.

Найціннішим для тернопільських дослідників та краєзнавців є «Список впавших героїв української революції в боротьбі з московсько-большевицьким окупантом за час від 13.03.1944 р. до 31.12.1948 р., Тернопільщина», який налічує 163 сторінки та охоплює імена повстанців з населених пунктів Тернопільського, Теребовлянського,  Зборівського та Козівського районів. Він також буде важливим для родичів полеглих, оскільки містить їхню коротку біографію та обставини загибелі.

Окрім того, тут подані суспільно-політичні огляди, політично-пропагандивні звіти Тернопільщини за 1949 рік. Також архів містить поіменний список вивезених у Сибір в 1949 р. людей зі Збаражчини (Вишнівеччина), Підволочищини (Скалатщина), Кременецького, Лановецького, Шумського районів, а також списки полеглих із північних районів Тернопільщини у 1948 р., деякі описи боїв; тут також можна переглянути підготовлений звіт для повстанців про навчання у Кременецькій середній школі станом на березень 1949 року.

Із усіма цими документами та багатьма іншими можна ознайомитися в електронному архіві (режим доступу: avr.org.ua). Сервіс відкритого онлайн доступу до повнотекстових копій архівних матеріалів втілює «Центр досліджень визвольного руху» – громадська організація, яка вже 19 років збирає, реставрує, копіює і робить доступними документи УПА та ОУН. Тут у вільному доступі та у високій якості опубліковані документи про український визвольних рух, матеріали з архівів КДБ та інші тематичні колекції, присвячені історії ХХ століття. Зараз на сайті є вже більше 25 тисяч оцифрованих архівних документів, доступних для завантаження.

Віктор КУЛИК

У Тернополі у водоканалі нові тарифи: скільки тепер потрібно платити? (ВІДЕО)

У Тернополі померли дві жінки, які мали коронавірус