Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Українці з 1 січня за бажанням можуть змінити своє по батькові

З 1 січня набрав чинності закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права фізичної особи на зміну по батькові”.

Згідно з текстом закону, змінити по батькові за власним бажанням українці можуть з 14 років за згодою батьків, або самостійно з 16 років.

Державна реєстрація змін здійснюється за заявою особи у відділах державної реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації заявника.

Для зміни по батькові необхідно написати заяву та подати паспорт громадянина України або свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб (якщо заявник перебуває у шлюбі), свідоцтво про народження неповнолітніх дітей, свідоцтво про зміну імені заявника, батька чи матері (якщо ім’я було раніше змінено), фотографію 3х4, а також квитанцію про сплату державного мита та за складання заяви про внесення змін до актів цивільного стану.

Зазначається, що особам, які не досягли 16 років, в окремих випадках достатньо дозволу лише одного із батьків. Зокрема, якщо один із батьків визнаний безвісно відсутнім, одного з батьків оголошено померлим, визнано недієздатним або обмежено дієздатним, відомості про нього видалили з активного запису про народження, або якщо відомості про чоловіка як батька внесено до активного запису про народження за заявою матері.

При цьому заперечення одного з батьків щодо зміни по батькові дитини можуть вирішуватись за допомогою органу опіки або суду.

У документі також ідеться, що відмовити у зміні по батькові можуть якщо заявник перебуває під слідством, судом або адміністративним наглядом; заявник має не погашену або не зняту судимість; є офіційне звернення правоохоронних органів іноземних держав про оголошення розшуку заявника, а також у випадку подання заявником неправдивих відомостей про себе.

Джерело.

Сотні тернополян зустріли Новий рік у храмах (ФОТО)

Нова ціна на електроенергію: чому, як і з якої дати