Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Спортивні успіхи Тернопілля у 2020 році

2020-ий став справжнім випробуванням для спорту, і якщо зимових видів пандемія і карантин торкнулися побіжно, то «літні спортсмени», за рідким винятком, можуть викинути рік зі свого життя. Однак навіть на такому «безриб’ї» були успіхи, достойні нашого символічного рейтингу.

Весняні виступи Дмитра Підручного

Тернополянин Дмитро Підручний розпочав біатлонний сезон 2020/21 не дуже вдало, хоча вже має в активі «квіткову церемонію» за 6 місце в спринті Хохфільцена. Однак ми відзначаємо Дмитра насамперед за завершення минулого сезону, в якому він довів, що залишається одним з найкращих у світі.

Багато в чому завдяки Дмитру наша чоловіча команда здобула срібні нагороди в естафеті на етапі Кубка світу — вперше за багато років. Він виборов і естафетне «золото» на чемпіонаті Європи. А ще Підручному лише трьох секунд (або одного влучного пострілу) не вистачило до нагороди мас-старту на етапі в чеському Нове-Место— 4 місце, а це також один з найкращих особистих результатів за кар’єру.

Відзначимо також бронзові медалі жіночої естафетної команди на чемпіонаті світу, де виступали Анастасія Меркушина і Олена Підгрушна. Вони нині хоч і представляють інші області, але не чужі тернопільському біатлону.

БК «Тернопіль» — у Суперлізі

Стрімкий розвиток тернопільської баскетбольної команди не може залишати байдужими вболівальників. На початку 2020-го БК «Тернопіль» однозначно налаштовувався виграти вищу лігу, але завадила пандемія, отож, наші баскетболісти мусили задовільнитися другим «кабінетним» місцем.

Та вже наприкінці червня стало відомо, що БК «Тернопіль» наступний свій сезон розпочне у Суперлізі — серед 11-ти елітних команд України. І потрібно сказати, що тернополяни добре доукомплектувалися у міжсезоння (чого варті лише три американські легіонери) і досить впевнено виступають у найвищому дивізіоні України.

Перед відновленням чемпіонату, а новорічно-різдвяна пауза завершиться 8 січня, коли БК «Тернопіль» прийме «Прометей» із Кам’янського, наші баскетболісти посідають 4 місце, маючи 7 перемог у 13-ти матчах. При цьому експерти відзначають, що команда має потенціал стати одним із лідерів Суперліги вже наступного сезону.

«Нива» — у першій лізі

А ось для тернопільської «Ниви» пандемія з’явилася дуже вчасно, допомігши нашим футболістам, після трьох сезонів перерви, вийти до першої ліги. Чемпіонат у другій лізі просто завершили достроково, залишивши результати на торішньому рівні, де «Нива» лідирувала.

До честі нашої команди, і в першій лізі «Нива» виступає достойно, забезпечивши солідний 10-очковий відрив від зони вильоту. Після 16-ти матчів команда має 4 перемоги, 6 нічиїх і 6 поразок. Чемпіонат відновиться 19 березня, отож, нині найголовніше для «Ниви» добре підготуватися і на мажорній ноті зіграти в другій частині першості.

Олег Кривий — на «Містер Олімпія»

Наприкінці року відомий тернопільський бодібілдер і бізнесмен Олег Кривий посів 6-те місце на легендарному турнірі “Містер Олімпія”. Це найвищий результат на цих найпрестижніших змаганнях за всю історію українського бодібілдингу.

Наш атлет виступав у категорії “212 Olympia” (вага спортсменів менше 212 фунтів або 96 кг). Цьогоріч Олег Кривий пройшов кваліфікацію на “Містер Олімпія” у турнірі “Європа Про” в жовтні в Іспанії, де посів друге місце. Всього в категорії “212 Olympia” отримали право виступати 18 спортсменів, із них 10 — зі США. А ще, окрім Кривого: лівієць, іспанець, румун, японець, два корейці і атлет із Кувейта.

Олег розташувався на шостій позиції, при цьому випередиши іспанця Фріаса (неофіційного чемпіона Європи, якому він програв у жовтневих змаганнях).

Анастасія Бачинська — чемпіонка Європи

Представники спортивної гімнастики чи не найгірше пережили світовий локдаун. У цьому висококоординованому виді спорту навіть триденний простій без необхідних тренувань вартує дуже дорого, а що вже казати про цьогорічну ситуацію…

Тому багато країн просто відмовилися їхати на позаплановий чемпіонат Європи, який таки вирішили провести у Туреччині в грудні. До честі нашої команди, вона поїхала та той турнір і була там однією з найкращих. Жіноча збірна України здобула «золото» в командних змаганнях і один з найважливіших внесків у ту перемогу зробила тернополянка Анастасія Бачинська. Настя також вийшла до фіналу на колоді, де посіла 4-те місце.

Ще дві важливі події трапилися у сфері розвитку спортивної інфраструктури. Восени було відкрито «Водну арену «Тернопіль» на місцевому ставі, а наприкінці року на виконкомі Тернопільської міської ради прозвітували про те, що, враховуючи повідомлення Державної казначейської служби України від 24 грудня, дохідна частина міського бюджету Тернополя збільшується на 26 мільйонів гривень. До цієї суми входять кошти з державного бюджету на будівництво палацу спорту у розмірі 26 мільйонів, які спрямовуються  управлінню розвитку спорту та фізичної культури. Отож, на місці стадіону «Текстильник» таки збудують сучасний палац спорту!

У Тернополі у дворах, де блукала скажена лисиця, проводять дезінфекцію (ФОТО)

Поліція тестує “фантомні патрулі”, які фіксують перевищення швидкості