Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Різдво 25 грудня: історія, традиції та факти

25 грудня католики усього світу святкують одне з найбільших церковних свят – Різдво Христове. Цей день сповнений радощами і чарівною атмосферою. Християни всього світу прикрашають свої домівки яслами з фігурками немовляти Ісуса, Діви Марії та Йосипа і соломою, яка є одним із головних символів Різдва.

В Україні з 2017 року, 25 грудня зробили вихідним днем на честь вшанування “католицького” Різдва. Останні три роки наша країна радо святкує його разом з усім католицьким світом.Хто і коли вирішив, що Ісус Христос народився саме 25 грудня, достеменно невідомо – в Біблії немає жодних вказівок на конкретний день і місяць появи на світло Спасителя. Зате відомо, що дату святкування Різдва затвердив своїм указом Папа римський Юлій I в 337 році.

Традиції на Різдво 25 грудня

Для католицького світу це свято має більше значення, ніж Новий рік. Готуватися до Різдва починають за місяць. Саме до різдвяних, а не до новорічних урочистостей присвячені барвисті ярмарки, придумано безліч традицій, а головне, протягом чотирьох тижнів проходять особливі храмові служби.
На згадку про дари волхвів немовляті Ісусу люди почали обмінюватися сувенірами, а традиція наряджати різдвяне дерево стала симбіозом різних древніх культів, відгомони яких збереглися і після остаточного становлення християнства. Важливу роль в появі різдвяної ялинки зіграли німецькі народи.

Ще однією багатовіковою традицією є установка різдвяного вертепу. Спочатку вони встановлювалися тільки в храмах і відображали перші хвилини з моменту появи на світ Ісуса Христа. Пізніше вертепи стали ставити і в будинках.

Прикмети

Якщо сніжне Різдво, то весна буде ранньою.
Якщо на Різдво доволі тепло, то морози вдарять навесні.
Якщо сильний мороз у цей день, то врожай буде хорошим.
На Різдво снігопад – то весь рік щаститиме.

Що не можна робити

25 грудня Не лайтесь та не сваріться з людьми.
На Різдво забороняється працювати та займатись хатніми справами.
Не можна відмовляти у допомозі.
25 грудня не можна грати в азартні ігри.

Що можна робити
25 грудня Сходіть до церкви та помоліться за себе й ваших близьких.
Сходіть у гості до родичів, поколядуйте.
В цей день сприятливо робити благодійні пожертви.

У Тернополі на вокзалі поселилася бабуся, яку син вигнав з дому (ФОТО)

У Тернополі померла лікар-педіатр: колеги приголомшені