Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Найгучніші затримання на Тернопільщині впродовж 2020 року

Ми обрали п’ять найрезонансніших затримань бандитських угруповань, які були здійснені на території Тернопільської області упродовж 2020 року.

23 січня — затримали велике наркоугруповання

Під час масштабної спецоперації, яку проводили оперативники Тернопільської області на території трьох регіонів, за підозрою у виготовленні і збуті наркотиків затримали дев’ять осіб. Наразі усім затриманим суд обрав запобіжні заходи.

У четвер, 23 січня, в Тернопільській, Хмельницькій та Київській областях правоохоронці одночасно провели сімдесят обшуків. У ході поліцейської операції затримали організатора та 8 учасників злочинного угрупування, котрі займалася виготовленням та розповсюдженням метамфетаміну.

Усім затриманим повідомили про підозру відразу за кількома статтями Кримінального кодексу України та Тернопільським міськрайонним судом обрано запобіжні заходи: сімом підозрюваним – тримання під вартою із можливістю внесення застави, суми яких від 420 тисяч гривень до 1 мільйона 51 тисячі гривень.

Загальна сума застави становить 4 мільйони 149 тисяч гривень. Ще двох учасників суд відправив під цілодобовий домашній арешт.

За словами Василя Джиджори, начальника управління стратегічних розслідувань в Тернопільській області, впродовж останніх шести місяців оперативники його підрозділу разом зі слідчими ГУНП та детективами документували групу осіб, яка виготовляла та розповсюджувала наркотичну речовину – метамфетамін.

Організатор бізнесу – тридцятип’ятирічний житель Тернополя-власник одного зі спортклубів. Підбором кадрів займався найближчий товариш керівника. В його обов’язки входив пошук надійних людей, які б не лише розповсюджували наркотики, але й могли захистити підлеглих у разі будь-якого нападу. Серед помічників були відвідувачі спортивного залу.

– У ході санкціонованих обшуків, одночасно проведених на території трьох областей, вилучено понад кілограм наркотиків та психотропних речовин у твердих, кристалічних , порошкоподібних та інших формах, зброю, боєприпаси, готівкові кошти у національній та іноземній валюті, засоби зв’язку, – розповів прокурор області Петро Бойко.

Всі учасники угрупування – люди віком від 20 до 33 років. Вони отримували від організатора метамфетамін і займалися його продажем. За попередніми даними, у день такий бізнес приносив від 25 до 50 тисяч гривень.

Під час оперативних заходів правоохоронці встановили шляхи надходження наркотичної речовини. Частину “солей” виготовляли у спеціально обладнаних гаражних приміщеннях, – каже Олександр Богомол. – Решту сировини, а також наркотики, закуповували у мешканців Хмельницької області.

– У ході розслідування стало відомо, що дане угрупування на території Тернопільщини працювало впродовж кількох років. Їх неодноразово викривали правоохоронці, але учасникам вдавалося уникати покарання. Під час досудового розслідування буде перевірятися й причетність до злочину працівників правоохоронних органів, – стверджує т.в.о. начальника Тернопільського управління департаменту внутрішньої безпеки України Олександр Мерена.

Організатор бізнесу відповідатиме перед законом за статтями, пов’язаними з виготовленням та розповсюдженням наркотиків, а також згідно статті 345 частина 2 ККУ – Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу. Під час затримання чоловік наніс тілесні ушкодження працівнику поліції.

29 березня — у Тернополі затримали групу рекетирів

На Тернопільщині фізичною розправою та знищенням майна погрожували зловмисники місцевому підприємцю.

Двоє чоловіків вимагали у тернополянина 200 000 гривень за начебто борги перед ними. У випадку відмови погрожували страшною помстою.

Співробітники Служби безпеки України спільно зі слідчим відділом ГУНП та бійцями спецпідрозділу КОРД, під процесуальним керівництвом прокуратури Тернопільської області викрили зловмисників у момент зустрічі з підприємцем.

Правоохоронці затримали підозрюваних згідно статті 208КПК на одній із вулиць обласного центру під час передачі частини обумовленої суми в розмірі 3500 доларів США.

За даним фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за частиною 4 статті 189 Кримінального кодексу України – Вимагання.

22 травня — затримали банду, яка викрадала наркоманів і алкоголиків

19 травня оперативники відділу протидії злочинам, пов’язаних із незаконною торгівлею людьми, слідчі та працівники карного розшуку управління та територіальних підрозділів ГУНП в Рівненській області спільно зі спецпідрозділом «КОРД» і ротою поліції особливого призначення із залученням конвойної служби провели масштабну спецоперацію із порятунку 145 незаконно утримуваних осіб.

Поліцейські в Рівненській області в результаті проведених розшукових заходів, оперативний супровід яких здійснювали працівники СБУ та прокуратури області, вийшли на слід злочинної групи у складі 21 особи. Ними виявилися уродженці Харківської, Рівненської та Тернопільської областей, які впродовж 2019 року організували та забезпечували діяльність реабілітаційних центрів, де нібито проходили курс лікування нарко- та алкозалежні особи. Утім, замість медичної терапії вони опинилися в умовах позбавлення та обмеження волі.

У рамках кримінального провадження, розпочатого слідчими слідчого управління ГУНП в Рівненській області, було встановлено, що вказана група розпочала свою злочинну діяльність зі створення одного реабілітаційного центру, розширивши їх до шести на територіях різних областей. Організатором виявився 44-річний уродженець Луганської області. Співорганізаторами стали 26-ти, 33-х та 29-річні уродженці Харкова. Ще 18 виконавців були у ролі медиків та волонтерів із Рівненської та Тернопільської областей. Як з’ясувалося, усі — раніше судимі за тяжкі та особливо тяжкі злочини.

У ході досудового розслідування поліцейські попередньо встановили, що пацієнтів із застосуванням обману та фізичної сили викрадали із їх помешкань та поміщали до реабілітаційних центрів. Тут їх обмежували у пересуванні, зокрема шляхом блокування вікон та дверей, телефонному зв’язку із родичами, вилучивши мобільні телефони.

Крім того, мінімально забезпечували харчуванням. До окремих потерпілих примусово, зв’язуючи особу клейкою стрічкою, застосовували крапельниці із медпрепаратами невідомого походження. Також деяких із утримуваних у центрах, зобов’язували до виконання різних робіт, зокрема будівельних, лісопильні та ремонту приміщень. Грошові кошти за це отримував керівник центру.

Під час проведених 27-ми обшуків на Рівненщині та Тернопільщині у так званих реабілітаційних центрах — орендованих елітних будинких, поліцейські виявили із різних міст України 145 незаконно утримуваних осіб. Серед них — неповнолітні, яких відправили на «лікування» від наркозалежності батьки.

Поліцейські вилучили транспортні засоби, документацію, засоби мобільного зв’язку, «медичні» картки пацієнтів, грошові кошти, банківські картки, лікарські препарати та інші речові докази. Орієнтовна вартість нелегального доходу від діяльності викритих «реабілітаційних центрів» становила понад мільйон гривень у місяць.

19 травня 15 зловмисників затримали в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України та 22 — повідомили про підозру у вчиненні злочинів, передбачених частиною 3 статті 27, частиною 3 статті 146, частиною 3 статті 27, частиною 3 статті 28, частиною 2 статті 127 Кримінального кодексу України.

Досудове розслідування триває. Встановлюється місцезнаходження решти осіб, причетних до вчинених злочинів. Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу та накладення арешту на вилучене майно.

26 листопада — затримали банду азербайджанців, які нападали на валютників

На термін від 7 до 10 років можуть ув’язнити п’ятьох чоловіків з Азербайджану, яких затримали в Тернополі. Їх підозрюють у нападах на торгівців валютою. Про це розповів заступник начальника управління стратегічних розслідувань Нацполіції області Дмитро Різник.

За його словами, їх шукали протягом року. Затримали чоловіків у четвер, 26 листопада.

Затримали підозрюваних на вулиці Бродівській поблизу 6-го магазину в Тернополі. Як розповів Різник, на разі, поліцейським відомо про 3 випадки пограбування торгівців валютою.

Перед нападами чоловіки стежили за торгівцями, вивчали їхній щоденний маршрут та місця розміщення камер спостереження. Потім обирали місце без свідків, нападали та викрадали гроші. Загалом, слідчі встановили, що чоловіки викрали 130 тисяч гривень і 15 тисяч доларів, каже Різник.

“В травні 2020 року було скоєно розбійний напад на особу, яка займається валютними операціями. Крім того, в серпні цього ж року повторно було скоєно аналогічне кримінальне правопорушення – теж скоєний розбійний напад. 22-го листопада теж було скоєно ще один розбійний напад. Нами було проведено спецоперацію щодо знешкодження даного злочинного угруповання. За місцем проживання фігурантів було проведено обшуки, в результаті яких ми вилучили предмети, які використовувались під час скоєння правопорушень. Зокрема це 2 спецзасоби з нервово-паралітичним газом”, – каже Різник.

Трьом підозрюваним обрали запобіжні заходи. Це 2 місяці під вартою з правом внесення застав у 160 тисяч гривень. Ще 2 підозрюваним запобіжні заходи не обрали.

23 грудня — затримали групу осіб, яка вимагала в бізнесмена 800 тисяч доларів

Оперативники Тернополя затримали групу осіб, яка викрала авто, позбавила волі чоловіка та вимагала у нього 800 тисяч доларів.

Незаконне позбавлення волі, вимагання та незаконне заволодіння транспортним засобом – одразу три статті кримінального кодексу України інкримінують правоохоронці Тернополя кільком жителям обласного центру.

За словами заступника начальника відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Тернопільській області Віталія Гатанюка, впродовж ночі група невідомих осіб утримувала та катувала уродженця області.

Наразі чоловік мешкає в Києві. Займається бізнесом, пов’язаним з криптовалютою. До Тернополя разом з подругою він приїхав до родича на день народження.

На виїзді з Тернополя близько 19:00 група невідомих трьома авто заблокувала йому дорогу. Зловмисники витягли чоловіка з салону та силою заштовхали в багажник іномарки, надягнувши на руки кайданки. Подругу посадили в інше авто і повезли в невідомому напрямку. Викрали зловмисники і транспортний засіб марки Toyota Camry.

Про злочин та своє місце перебування повідомив сам потерпілий уже над ранок після ночі катувань. Другий телефон викрадачі не знайшли під час обшуку.

На місце злочину виїжджали оперативники карного розшуку, слідчі та бійці спецпідрозділу КОРД. Проте зловмисники встигли втекти.

За гарячими слідами під процесуальним керівництвом Тернопільської місцевої прокуратури правоохоронцям вдалося затримати двох з семи підозрюваних – співорганізатора та виконавця. Їм обрали запобіжний захід тримання під вартою з правом внесення застави у розмірі 630 та 500 тисяч гривень відповідно.

Ще одного викрадача спіймали через півтори доби після злочину. Самостійно прийшов та здався до поліції і організатор. Щодо нього в суді знаходиться кримінальне провадження за збут наркотиків у складі організованої злочинної групи.

Місце перебування ще трьох підозрюваних встановлюється.

За словами потерпілого, невідомі катували його і погрожували вбивством, якщо він не заплатить їм 800 тисяч доларів.

Місце перебування його подруги, каже Віталій Гатанюк, правоохоронці встановили також. Жінку викрадачі утримували в одному з готелів Тернополя. До неї фізичну силу не застосовували.

Викрадене авто працівники поліції знайшли за кілька кілометрів від місця злочину.

У Тернополі розшукують зловмисника, який на привокзальному майдані побив чоловіка (ВІДЕО)

Представники партії “За майбутнє” ініціювали ремонт дороги у Козівській громаді (ФОТО, ВІДЕО)