Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Коли варто розлучатися та як позбавити батька батьківських прав?

Що робити, якщо дитині загрожує небезпека в сім’ї? Законом про права дитини передбачені в такому випадку певні заходи відповідальності для батьків.

Наприклад, позбавлення батьківських прав. Залежно від ситуації, такий захід може застосовуватися проти одного з батьків або двох. Суд буде враховувати в першу чергу захист прав дитини.

Які можуть бути підстави для позбавлення батьківських прав?

Бувають ситуації, коли один з батьків вкрай негативно впливає на дитину або його дії завдають величезної шкоди малюкові. Сімейним кодексом України прописані певні підстави, через які суд може позбавити батьківських прав. Які для цього підстави?

  1. Ухилення від виконання обов’язків по вихованню дитини.
  2. Жорстоке поводження з дитиною.
  3. Примус малюка до бродяжництва, жебракування та до будь-яких інших видів експлуатації.
  4. Якщо людина є хронічним алкоголіком або наркоманом.
  5. Наявність терміну за скоєний умисний злочин щодо неповнолітнього.

У тому випадку, коли не забрали новонародженого з пологового будинку і протягом півроку не проявляли до малюка батьківського піклування.

Залежно від конкретної ситуації, позбавлення батьківських прав може бути застосоване по відношенню до однієї дитини або декількох. Важливо враховувати, що у батька можна відібрати батьківські права тільки, якщо дитина не досягла 18-річного віку.

Як відбувається позбавлення батьківських прав?

Забрати у людини батьківські права може тільки суд, також при цьому можливе розлучення через суд. Такі справи розглядаються за місцем прописки особи, у якої планують забрати батьківські права. Подати такий позов до суду можуть тільки певні особи і організації:

  • Піклувальник.
  • Опікун.
  • Один з батьків.
  • Медичний центр.
  • Навчальний заклад.
  • Орган опіки.
  • Державний прокурор.
  • Сама дитина, якщо вона досягла 14 років.

Для вирішення таких складних ситуацій в суді часто може знадобитися не тільки юрист, який спеціалізується з питань опіки, а й адвокат з питань розлучення онлайн . Ціна на такого фахівця відповідає якості послуг, що надаються. А якщо користуватися допомогою експерта, то ймовірність рішення суду на вашу користь збільшується.

Уряд вирішив, яким буде карантин в Україні

У Бережанах секретарем міськради обрали представницю “Слуги народу»