Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Якою буде мінімальна зарплата у 2021 році

Мінімальна зарплата наступного року зросте. Однак експерти розкритикували таке рішення влади.

Коли та на яку зарплату можуть очікувати українці. Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Наразі “мінімалка” в Україні становить 5 тисяч гривень. Її підвищили у вересні цього року. До того вона становила 4 723 гривні. Але у бюджеті-2021 передбачили подальше підвищення мінімальної зарплати. Етапи підвищення до 6 тисяч гривень з 1 січня 2021; до 6,5 тисяч гривень з 1 грудня 2021 (спочатку планували підняття у липні).

Депутати Верховної Ради проголосували за бюджет-2021 у першому читанні: голос “за” віддали 275 парламентарів. Напередодні другого читання внесли низку змін, серед яких відтермінування підняття “мінімалки”.

Чи є в Україні передумови для підвищення зарплати

Як раніше пояснив фінансовий експерт Василь Матій основою для підвищення мінімальної зарплати є підвищення ефективності праці, яка своєю чергою є ознакою росту ВВП. Зазначимо, що через пандемію коронавірусу в Україні очікують суттєве падіння ВВП.

“Різке збільшення мінімальної заробітної плати без зростання ВВП, тобто без зростання продуктивності праці, призведе до інфляції“, – вважає експерт Василь Матій.

У Міністерстві фінансів підрахували, що підвищення мінімальної зарплати у 2021 році обійдеться бюджету в 41 мільярд гривень додаткових витрат.

“Підвищення мінімальної зарплати стимулює зростання споживчого попиту, забезпечує детінізацію “сірих” зарплат. Це дасть змогу підвищити надходження до бюджету Пенсійного фонду, зміцнити стабільність бюджетної та пенсійної системи, а також поліпшить захист трудових і соціальних прав громадян”, – вважають у міністерстві.

Водночас експерт Василь Матій вважає, що вторинні наслідки підвищення тиснутимуть на бюджет.

Повний локдаун в Україні: відомі дати, які розглядає влада

У Польщі трапилася смертельна аварія за участі трьох бусів, якими керували українці