Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Запали свічку пам’яті! В Україні день Скорботи за жертвами Голодомору

Сьогодні в Україні пройдуть заходи вшанування пам’яті людей, що померли під час Голодоморів 1932-33 років.

 


День пам’яті жертв Голодомору проводиться щорічно в четверту суботу листопада, що цього року припадає на 28 число. Вперше вшановувати пам’ять загиблих почали в 1998 році. Сучасну назву і дату дня визначив указ Віктора Ющенка в травні 2007 року.

На початку 20 століття Україна пережила три Голодомори: 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 років. Найбільш трагічним з них виявився голод 32-33 років, що був організований радянською владою під час сталінських репресій. Керівництво Радянського Союзу довгий час приховувало факт смерті українців від штучного голоду. Лише після оголошення незалежності України почалося розслідування масштабів Голодомору. За різними оцінками, від 4,5 до 10 мільйонів українців.

Тоді нас міг врятувати хліб… Тепер нас врятує пам`ять!
Сталінський режим мріяв зломити опір українського села, провівши колективізацію. 7 серпня 1932 року було прийнято закон, який в народі назвали «Закон про п’ять колосків». За крадіжку зерна передбачався розстріл із конфіскацією майна.
Найжахливіше у трагедії голоду те, що для нього не було об’єктивних причин. Сам Сталін заявляв, що загальний урожай зерна в 1932 році перевищував урожай 1931 року. Його забрали весь, забрали навіть посівний матеріал, залишивши селянам голодну смерть!
В той час, як від голоду вмирали мільйони українців, тодішня влада продовжувала вивозити зерно за кордон.
Пам’ятаймо свою історію! Україна пам’ятає – світ визнає!


О 16.00 год. оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого по всій Україні відбувається акція «Запали свічку», в рамках якої всі охочі несуть свічки до пам’ятників жертвам. В акції також можна взяти участь, запаливши свічку в своєму вікні.

Перший голова Козівської ОТГ Сергій Добалюк провів першу сесію ради громади

“Та ми всі скоро “виздихаємо”, вибачте”: жителька Тернопільщини обурена безвідповідальністю пасажирів автобуса