Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

14 жовтня 2020 – яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робити

14 жовтня – 287-й день року за Григоріанським календарем, до кінця року залишається 78 днів. У XX і XXI століттях цей день відповідає 1 жовтня Юліанського календаря.

Яке свято 14 жовтня 2020

Цього дня світ відзначає Всесвітній день стандартів і Всесвітній день спірометрії та легеневого здоров’я.

В Україні – День захисника, який встановлений указом президента у 2014 році та є офіційно вихідним днем. Згідно з цим Указом, свято було засновано «з метою вшанування мужності й героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві й на підтримку ініціативи громадськості». Щорічно цього дня відзначається і День українського козацтва – свято, приурочене до Дня Покрови Пресвятої Богородиці, оскільки Матір Божа вважається захисницею та покровителькою козаків. Також у цей день традиційно відзначають і річницю створення (у 1942 році) Української повстанської армії (УПА).

У Білорусі – День матері, в США – День малих літер, День медсестри швидкої медичної допомоги, День припинення знущань, День «Будь лисим і вільним», День десерту, День округлених, у Молдові – День Кишинева, в Конго – День юності, у Грузії – Свято Хітона Господнього, у Польщі – День національної освіти, в Ємені – День звільнення, у Танзанії – День Ньєрере.

Пам’ятні дати 14 жовтня, річниці та події

14 жовтня 1843 року в Потсдамі відбулася прем’єра вистави «Сон у літню ніч» за п’єсою Шекспіра. Саме цього дня у виставі вперше прозвучав «Весільний марш» Мендельсона, який став знаковим для женихів і наречених усіх майбутніх поколінь. Однак широкої популярності марш набув через 15 років – після виконання його 25 січня 1858 року на весіллі прусського короля Фрідріха Вільгельма IV і англійської принцеси Вікторії Адельгейди. Марш обезсмертив ім’я його композитора Мендельсона: сьогодні в світі практично жодне одруження не обходиться без урочистого звучання його мелодії.

Яке сьогодні церковне свято

Церква сьогодні святкує Покрову Пресвятої Богородиці / фото br.pinterest.com

Православна церква 14 жовтня святкує Покрову Пресвятої Богородиці. Це – одне з головних 12 православних церковних свят. Цього світлого дня віруючі звертаються з молитвою до Богородиці, просять у неї міцного здоров’я, допомоги, підтримки та захисту. Прийнято вважати, що впродовж усього року Богородиця оберігає людину, яка у неї в цей день просить допомоги, покриваючи його своїм покровом.

Що сьогодні не можна робити

Не можна займатися важкою фізичною роботою: будувати, копати або прибирати. Не можна лихословити, сваритися – вся негативна енергія цього дня повертається втричі. А ще не рекомендується вживати алкогольні напої.

Прикмети на 14 жовтня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

– відлітають журавлі – зима буде ранньою і холодною;

– дуб і береза скинули все листя – рік буде легкий;

– до Покрови – осінь, після – зима.

14 жовтня іменини

Іменини у Віри, Марії, Михайла, Романа, Сави, Богдана, Георгія, Олексія, Петра, Миколи та Івана.

Повідомили, скільки життів забрав коронавірус на Тернопільщині

Вистояли і перемогли: збірна України у важкому матчі обійшла Іспанію (ВІДЕО)