Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернополянам нагадують, що перед тим як телефонувати лікареві – подивіться на час

Будь-яка амбулаторія або поліклініка, де пацієнт обрав свого лікаря, має чітко визначені години роботи.

Ніхто не приходить під двері центру ПМД о шостій ранку чи опівночі. Але деякі пацієнти телефонують своєму сімейному лікарю, терапевту або педіатру на мобільній у такі вочевидь неробочі години. Це – неправильно, переконані в НСЗУ. Адже на відміну від невідкладної допомоги, послуги, які надають лікарі та лікарки первинної ланки, не відносяться до екстрених.

Зверніть увагу, ваш лікар або лікарка:

– є людиною, а не цілодобовим сервісом;

– має визначені робочі години та вихідні;

– має право обирати спосіб зв’язку з пацієнтом;

– може призначити час і дату прийому пацієнту;

– має право вирішувати, чи є реальна потреба у виклику додому чи можна проконсультувати дистанційно.

Звичайно, сьогодні, під час боротьби з коронавірусною інфекцією значно зросла роль та потреба українців в сімейному лікареві. Адже при симптомах COVID-19 потрібно телефонувати до свого лікаря, щоб він оцінив стан пацієнта, викликав мобільну бригаду для проведення тестування. Під час домашнього лікування з підтвердженим COVID також необхідно тримати зв’язок з сімейним лікарем, щоб контролювати самопочуття. Але комунікації з лікарем мають відповідати нормам етики та здоровому глузду.

Тож пропонуємо кілька порад, які допоможуть побудувати довготривалі комунікації з вашим лікарем на засадах взаємоповаги:
1. Якщо лікар надав свій номер мобільного, поцікавтесь, в які часи зручно дзвонити або писати та з якими питаннями.
2. Перед тим як дзвонити лікареві, подивіться на годинник. В ідеалі час дзвінків має збігатися з часом роботи вашої амбулаторії.
3. Починайте розмову або текстове повідомлення з нагадування, хто ви (адже лікар не здатен пам’ятати всіх пацієнтів) та відразу переходьте до суті питання. Не відправляйте лікареві аудіо, відео-повідомлень (якщо ви не узгодили такий формат заздалегідь).
4. Невідкладна ситуація потребує невідкладної допомоги, а це або дзвінок на 103, або самостійне відвідування тієї лікарні, яка надає медичну допомогу цілодобово. Вас приймуть без електронного направлення у разі, якщо випадок не може чекати.
5. У вихідні, святкові та нерабочі дні у вашій амбулаторії працює черговий кабінет та реєстратура. Завжди можна звернутись туди перш, ніж турбувати свого лікаря дзвінком у його вихідний.

Сьогодні всі бачать, наскільки важливими є сімейні лікарі та лікарки в житті кожної родини. Тож потурбуйтесь трохи про тих, хто має турбуватись про вас!

Джерело: “Управління охорони здоров’я”.

У Тернополі розшукують собаку за надзвичайно велику винагороду (ФОТО)

У Тернополі помер колишній начальник управління освіти і науки (ФОТО)