Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У чому різниця тестувань та як вберегтися: відповіді на головні запитання перед новим наступом COVID-19

У МОЗ очікують, що до кінця вересня в Україні за добу буде до 3 тисяч хворих на коронавірус. Друга хвиля захворюваності на новий тип коронавірусу COVID-19 може розпочатися в Україні вже цієї осені, і в уряді прогнозують, що до кінця вересня кількість нових випадків за добу сягатиме 3 тисяч.

Наразі думки фахівців про те, якою буде нова хвиля коронавірусу, сильнішою чи все ж слабшою за першу, різняться. У будь-якому разі найкращим способом у боротьбі із загрозою є якісна підготовка до неї, а у випадку з коронавірусом одним із дієвих методів – є масштабне тестування населення. Нині є експрес, ІФА- та ПЛР-дослідження. Останні найбільш дієві, їх станом на початок вересня, загалом зробили 1 731 877 українцям.

Іншим способом протидії поширення COVID-19 в Україні є мобільний застосунок “Дій вдома”, який призначений для контролю за дотриманням обов’язкової самоізоляції на час карантину. Завдяки йому також можна достроково закінчити ізоляцію після повернення з-за кордону. Втім, оскільки це пілотний проєкт, у його роботі фіксують певні недоліки, на які скаржаться українці.

ТСН.ua. зібрав думки українських міністрів та експертів у різних галузях та разом із ними спробував знайти відповіді на головні запитання про те, у чому різниця між тестами, чи справді друга хвиля коронавірусу буде масштабнішою за першу, як правильно користуватися “Дій вдома” і, що робити у разі збою системи.

Коли очікують другу хвилю коронавірусу і якою вона буде?

У Міністерстві охорони здоров’я щодня звітуватують про розширення коронавірусних лікарень і збільшення кількості ліжок у медзакладах для хворих, які готують до нового удару COVID-19. А керівництво країни поступово налаштовує українців до того, що заражень восени буде значно більше, аніж було взимку.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль попередив, що наприкінці вересня в країні фіксуватимуть приріст коронавірусних хворих до трьох тисяч щоденно. Водночас, він виключає повернення до жорсткого карантину.

За підрахунками МОЗ, друга хвиля пандемії COVID-19 розпочнеться в Україні у жовтні-листопаді. Саме під час сезонних захворювань на грип і ГРВІ.

“Ми підраховували, що у нас буде так звана “друга хвиля”, тобто суттєве збільшення кількості хворих, в жовтні-листопаді. Це буде поєднано із сезонною епідемією грипу, який починається в жовтні. Так рахував увесь світ, що суттєве збільшення кількості хворих на COVID-19 буде восени, в жовтні-листопаді. Ми зараз бачимо, що всі країни Європи теж фіксують різке зростання кількості хворих на COVID-19″, – зазначає Степанов.

Своєю чергою, академік НАНУ, директор Інституту біохімії імені О.В.Палладіна Сергій Комісаренко, каже, що за спостереженнями науковців, коронавірус стає більш небезпечним, хоч в Україні він менш агресивний, ніж, приміром, у Сполучених Штатах. Американці фахівці тим часом прогнозують другу атаку вірусу найближчої зими.
“Існує ймовірність, що друга хвиля буде насправді навіть більш складною, ніж та, яку ми переживаємо зараз”, — заявив директор Центру США з контролю та профілактики захворювань Роберт Редфілд в коментарі The Washington Post.

А от директор Європейського бюро ВООЗ Ганс Клюге в інтерв’ю виданню The Independent попередив людство ще й про спалах кору восени 2020.

“Я дуже стурбований з приводу подвійної хвилі: восени у нас може бути друга хвиля захворювання на COVID-19 та ще одна – сезонного грипу та кору”, – сказав Ганс Клюге.

Як не заразитися коронавірусом?

Чи буде друга хвиля коронавірусу, покаже лише час, але щоб убезпечити себе, пам’ятайте ці прості правила:
частіше провітрюйте приміщення;
робіть вдома вологе прибирання;
уникайте контактів із хворими людьми або тими, хто має симптоми ГРВІ;
руки з милом або використовуйте антисептик на основі спирту;
користуйтеся масками, рукавичками;
не торкайтесь очей, носа та рота;
зберігайте соціальну дистанцію у місцях скупчення людей.

Як відрізнити симптоми коронавірусу від інших ГРВІ?

Коронавірус COVID-19 і грип мають схожу симптоматику. В обох випадках різко розвивається респіраторне захворювання, яке люди можуть переносити як у легкій, так і важкій формі.
Найхарактернішими ознаками коронавірусу COVID-19 є висока температура до 38-39,5°С, сухий кашель, утруднене дихання, відчуття втоми і біль в м’язах і грудей. До головних симптомів коронавірусу також належить втрата нюху та смаку, може з’явитися головний біль.

Рідше у хворого буває нежить та діарея. Утім немає чхання, яке виникає під час застуди. Також, якщо хворого починає турбувати біль у горлі, наймовірніше, йдеться про застуду або грип. Нетиповим проявом недуги теж може бути висип на тілі, але це буває вкрай рідко.

Водночас під час ГРВІ температура зазвичай тримається на позначках до 38°С. У хворих на грип чи під час застуди теж є втома і слабкість, але вони не такі сильні, як у заражених коронавірусом. За умови належного догляду і відпочинку застуда та легкі симптоми грипу зазвичай минають за кілька днів, а от коронавірус навпаки у цей період починає прогресувати.

За інформацією українських медиків, грип має менший інкубаційний період (час від зараження до появи симптомів), аніж коронавірус. Тому після зараження коронавірус може проявити себе від 2 до 14 дня. Однак медики стверджують, що на початкових стадіях інфікування коронавірусом симптомів може і не бути взагалі. У цьому і полягає підступність хвороби. Якщо ж з’явилися проблеми із диханням, це вказує на розвиток вірусної пневмонії, яка і призводить до смерті.

Що робити у разі прояву симптомів?

Медики наполегливо радять тим, хто контактував із хворими, повернувся з-за кордону або підозрює в себе інфікування неодмінно залишатися вдома і терміново звертатися до лікаря. Телефоном фахівець вирішить – потрібна ізоляція чи госпіталізація до лікарні. Якщо показів до шпиталізації немає вам нададуть рекомендації щодо амбулаторного лікування та направлять на ПЛР-діагностику.

Але, якщо у вас температура вища 38°С і вам важко дихати, не чекаючи, викликайте швидку. Працівники бригади госпіталізують вас у визначений медзаклад для стаціонарного лікування, де будуть проведені всі необхідні процедури.

Якщо у вас немає сімейного лікаря, або ви не можете з ним зв’язатися, зателефонуйте на гарячу урядову лінію 1545 або на 103. Також можете звернутися до Національної служби здоров’я чи на гарячу лінію МОЗ. Там скоординують вас для подальших дій.

У разі підтвердження коронавірусу, який перебігатиме у легкій формі, вам призначать самоізоляцію, до якої необхідно поставитися відповідально. Перш за все, не виходьте гуляти на вулицю, не заходьте до магазинів і не контактуйте з друзями і рідними, адже ви можете інфікувати інших. І, якщо ви переносите недугу в легкій формі, люди, які мають хронічні хвороби, зокрема онкологію, ураження імунної системи, у групі ризику і навіть можуть померти.

Яка різниця між експрес, ПЛР- та ІФА-тестами?

На сьогодні в Україні є три види тестування на COVID-19: експрестест, ПЛР- та ІФА-методи. У ЦГЗ пояснили, що останній лише показує, чи перехворіла людина коронавірусом.

Експрестестом можна визначити присутність в крові людини не самого коронавірусу, а антитіла. Цей аналіз робиться швидко, 10-15 хвилин. Придбати його можна в аптеці і зробити самостійно вдома.
Втім, цей метод для виявлення коронавірусу не є правдивим на всі 100%. Оскільки тест лише показує, чи має людина антитіла до COVID-19. Тобто, якщо ви щойно підхопили недугу, її наявність він не підтвердить.

У разі позитивного результату чи для точної перевірки слід неодмінно зробити зразок для підтвердження в лабораторії задопомогою ПЛР-аналізу (полімеразна ланцюгова реакція). Це найточніший метод діагностики COVID-19.

ПЛР-тест проводиться лише в спеціально обладнаних лабораторіях. На отримання результату необхідно від 1 до 3 днів. Безкоштовно методом ПЛР перевіряють тих, хто має симптоми та підозру на захворювання коронавірусом; контактних осіб; людей, які потребують планової госпіталізації, для проведення операцій; медпрацівників та правоохоронців. Але, якщо ви виявили свою ініціативу перевіритися на COVID-19 чи хочете дострокового вийти з ізоляції, за ПЛР-тест доведеться заплатити.

ІФА-дослідження (імуноферментного аналізу) не призначене для діагностики захворювання COVID-19.

Цей метод визначає лише, чи був у вас контакт з інфекцією, чи перенесли ви хворобу. Його можна зробити навіть за кілька місяців після захворювання і у разі інфікування, тест покаже наявність антитіл. У разі їхнього виявлення людина повинна буде пройти ПЛР-діагностику.

В аптеці цей тест придбати не можна, його роблять лише у лабораторіях. Першочергово ІФА-тест роблять пацієнтам із симптомами COVID-19; із пневмонією; контактним особам; тим, хто потребує планової госпіталізації та/або операції; медикам, правоохоронцям.

Що впливає на результат ПЛР-тестів?

Наразі ПЛР-тест – єдиний вид дослідження, який дає підстави для встановлення діагнозу COVID-19. Але міністр охорони здоров’я Максим Степанов попередив українців про хибність результатів цього тестуваня. За його даними, 20-25% аналізів можуть не показувати у хворої людини коронавірус через неспроможність тестування дати достовірний результат у разі концентрації вірусу в нижчих відділах дихального тракту. Також на достовірність результату може впливати людський фактор і дотримання умов відбирання та транспортування біологічного матеріалу до лабораторії.

Як підготуватися до тестування?

У Центрі громадського здоров’я України рекомендують здавати ПЛР-тест вранці. Медики радять за шість годин до аналізу не вживати ліки для зрошення ротоглотки, назальні краплі, спреї і препарати від болю в горлі, за чотири години не курити, не жувати гумку, цукерки, не чистити зуби і не полоскати горло, не їсти та не пити рідину. Також не слід не вживати алкоголь за 24 годин до забору матеріалу.

Скільки коштує зробити тест на коронавірус?

У Україні зробити тести на COVID-19 пропонує низка клінік. Ціна в таких закладах від 700 до 2 500 гривень за ПЛР і від 300 до 1 410 гривень за ІФА.
Експрестест, який є у вільному продажу, коштує у середньому від 350 до 600 гривень.

Як працює “Дій вдома” та що це?

Після послаблення карантинних обмежень українцям, які приїздять з червоних країн, дозволили встановити на смартфон застосунок “Дій вдома”, здати ПЛР-тест, і після отримання негативного результату система автоматично припинить самоізоляцію.

Але важливо пройти тестування винятково у сертифікованій лабораторії. Втім за цю розкіш доведеться викласти у Києві, до прикладу, в середньому понад 1500 грн, а ще запаститися нервами і взяти цей процес під свій пильний контроль.

Як правильно користуватися застосунком “Дій вдома”?

Повернувшись на батьківщину, на кордоні чи в аеропорту потрібно вказати співробітникам ДПСУ свої дані, які потім будуть використані у “Дій вдома”. Саме після перетину кордону ви маєте інсталювати застосунок на свій смартфон, використавши український номер телефону.

У застосунку варто додати контактну інформацію про себе й адресу, де будете проходити самоізоляцію. Після цього натискаємо, що вже на місці, підтверджуємо своє місцеперебування, і автоматично вмикається камера для селфі, зробивши яке, застосунок покаже, скільки днів самоізоляції залишилось.

Втім активовувати застосунок потрібно не в аеропорту, не на кордоні і не дорогою додому, а лише у момент прибуття до місця ізоляції. На це дається 24 години. Річ у тім, якщо розпочати ізоляцію просто на кордоні, застосунок прив’яжеться до поточної геолокації і у всі наступні рази, коли потрібно буде підтвердити своє місцеперебування, будете отримувати повідомлення про порушення умов самоізоляції, що призведе до подальшого штрафу.

Як і де проходити ПЛР-тест для завершення ізоляції?

На цьому етапі слід обрати одну із визначених МОЗ лабораторій. Їхній офіційний перелік є на сайті Центру громадського здоров’я. Якщо ж ви здасте тест у медичному центрі, який поза переліком, результати не будуть внесені до системи Центру громадського здоров’я і ви не зможете завершити самоізоляцію. Перелік установ може змінюватись, тому в день відвідування обраної лабораторії неодмінно перевірте, чи вона у списку.

Отримавши негативний результат, лабораторія повідомить вам, і автоматично синхронізує його у застосунок “Дій вдома”. А він, своєю чергою, дасть вам “зелене світло” для вільних прогулянок вулицею.

Які виникають труднощі під час ПЛР-тестування та як їх розв’язувати?

У коментарі ТСН.ua українці, які повернулись з-за кордону, розповіли, що не всі лабораторії сумлінно виконують свою роботу і через повільне опрацювання результатів тесту мусять перебувати вдома більше, аніж це передбачено алгоритмом припинення самоізоляції.

Українка Людмила після прибуття з Польщі здавала аналіз у визначеній лабораторії ы результат був відомий вже наступного дня. Втім “Дій вдома” наполегливо продовжував надсилати запити на селфі й утримувати жінку вдома 5 днів. Людмила розповідає, що неодноразово телефонувала до лабораторії, аби уточнити, чи дійсно її дані передали до ЦГЗ.

У лабораторії говорили, що після негативного результату внесуть його в електронну систему й інформація автоматично синхронізуються із “Дій вдома”. Але здивувало те, що лабораторія передає інформацію раз на день обурюється громадянка.

Співробітники спершу переконували, що справді це зробили, а потім переклали відповідальність на своїх колег із Центру громадського здоров’я і Мінцифри, заявивши, що нібито у них технічні проблеми.

Читала багато інформації у Мережі, знайшла контакти МОЗ, Мінцифри, ЦГЗ, але додзвонитися нереально. Увесь час телефонувала, постійно “занято” пригадує громадянка. Як виявилося згодом, на п’ятий день отриманого негативного тесту, лабораторія не надіслала дані до ЦГЗ.

Розмовляла з клінікою, поскаржилася, що звернулась до МОЗ і тоді перевірили, чи передали вони взагалі мої дані. Перетелефонували і відповіли, що лише зараз передали менеджеру, а він вже буде передавати до ЦГЗУ. Я просто шокована системою розповідає Людмила.

Ще одна читачка Христина розповіла, що відпочивала з родиною за кордоном. Після повернення разом із чоловіком та дитиною пройшла тестування одразу в “Борисполі” і пішла на самоізоляцію чекати на результати. Втім, якщо вона отримала їх наступного дня, її близькі чекали довше. Але навіть негативний ПЛР-тест не давав можливості дівчині вийти із застосунку “Дій. Вдома”.

Ось приходить заповітний папірець зі словами “не виявлено”. Я вирішила написати в техпідтримку застосунку, щоб з’ясувати, як скоро Центр громадського здоров’я, якому лабораторії передають результати, обробить мій і відпустить на свободу. “Від декількох годин до декількох днів”, – відповіли вони мені розповіла дівчина.
Вона каже, що зверталась зі скаргами у всі три установи, які залучені в алгоритмі припинення самоізоляції, але проблема не вирішувалася. Вона продовжувала сидіти вдома. І лише згодом з’ясувалося, що лабораторія не передала результат до Центру громадського здоров’я .

У мережі громадяни скаржаться ще й на те, що сповіщення про підтвердження самоізоляції у застосунку надходить без жодного звуку. І, якщо займатися хатніми справами, то його можна банально пропустити. А у разі, якщо ви не реагуєте упродовж 15 хвилин, поліція може приїхати і перевірити ваше місцеперебування.

Також користувачі “Дій вдома” нарікають на складнощі із селфі. Буцімто застосунок вимагає по кілька разів зробити фото, бо не підтверджує його. Для цього просто потрібно змінити свою позицію. Причина у тому, що застосунок порівнює ваші фото із першим і вимагає дотримання тих самих поз.

Що із вакциною проти коронавірусу?

Особливого лікування проти коронавірусу поки немає, бо недуга з’явилася лише нещодавно. Поки науковці з усього світу розробляють вакцину, лікарі використовують медикаменти задля полегшення симптомів.

У світі на початок вересня клінічно досліджується майже 180 вакцин від коронавірусу. Але у Всесвітній організації охорони здоров’я кажуть, що досі жодна з потенційних вакцин не продемонструвала чітко доведеної ефективності. Поки ж в організації очікують старт масової вакцинації від коронавірусу COVID-19 не раніше середини 2021 року.

Так, 8 вересня англо-шведська фармацевтична компанія AstraZeneca призупинила усі клінічні випробування вакцини від коронавірусу після того, як в одного із волонтерів виявили незрозумілу хворобу. Побічний ефект виявили у добровольця із Великої Британії. Компанія, яка є однієї з трьох фармкампаній у США, чиї вакцини перебувають на третій стадії клінічних випробувань, пояснила це як паузу у разі “незрозумілої хвороби”.

Тим часом росіяни стверджують, що запустили першу партію вакцини від COVID-19 під назвою Sputnik V, і переконують, що вона буцімто вже показала ефективність: у всіх добровольців нібито виробилися антитіла до COVID-19. Утім, західні вчені заявляють, що досліджень було недостатньо, щоб робити однозначні висновки щодо безпечності та ефективності російської вакцини і називають препарат скринькою Пандори. Тому невідомо, чим саме пропонують вакцинуватися росіянам і як це потім відіб’ється на їхньому здоров’ї.

Наймасштабніше дослідження вакцини проти COVID-19 у світі розгорнули американці, де 27 липня розпочалася остання третя фаза клінічних випробувань вакцини mRNA-1237. Сполучені Штати очікують, що вакцину застосовуватимуть до кінця року.

Свої зразки спотенційних вакцин від коронавірусу представили у Китаї дві фармацевтичні компанії Sinovac Biotech і Sinopharm. Вони наразі проходять третій етап клінічних випробувань. За таких умов їх можуть почати використовувати вже до кінця 2020 року.

Почати вакцинування населення проти коронавірусу до кінця 2020 року планує і влада Індії. Туди найближчим часом мають доставити 30 мільйонів доз вакцини від COVID-19, розробленої у співпраці між китайським біофармацевтичним виробником Sinovac Biotech і компанією G42 з ОАЕ. За їхнім планом, протягом наступних місяців щеплення від хвороби мають отримати 15 мільйонів осіб.

Україна теж працює над своєю вакциною. За інформацією головного санітарного лікаря країни Віктора Ляшка, на початок вересня проходять клінічні дослідження вже 33 вакцини від COVID-19. Загалом, у МОЗ очікують, що вітчизняні фармпідприємства у майбутньому зможуть виготовляти до 30-40 млн доз вакцин на рік.

У разі проблем із тестуванням та іншими порушеннями, пов’язаними із алгоритмом лікування коронавірусу, варто звертатися на гарячу лінію чи писати листи на офіційну електронну пошту МОЗ або Центру громадського здоров’я.

У Тернополі проводять екскурсії на самокатах (ВІДЕО)

Як працюватимуть тернопільські школи і дитсадки з понеділка?