Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Воздвиження Хреста Господнього: прикмети, обряди і забобони

Щорічно 27 вересня всі християни візантійського обряду (православні та греко-католики) відзначають Воздвиження Чесного Хреста Господнього або Хрестовоздвиження. Це одне з дванадцяти великих свят річного церковного циклу. Воно знаменує собою дві історичні події.

Перша, найголовніша для будь-якого християнина, це набуття в 326 році віруючими Животворящого Хреста, на якому поніс муки і страждання наш Викупитель Ісус Христос.

Друга – це повернення хреста з Персії в Єрусалим. Святе місто впало від персів, які розграбували Церкву Воскресіння і забрали істинний хрест з собою в Персію. Чотирнадцять років по тому імператор Іраклій уклав мир з персами, і Святий Хрест був доставлений в Єрусалим.

Історія свята Воздвиження Хреста Господнього

У період раннього християнство, у роки гонінь, язичники хотіли знищити всі свідчення життя Ісуса Христа. Зник навіть хрест, на якому Ісус був розп’ятий. Після звернення імператора Костянтина Великого в християнство всі віруючі отримали можливість відкрито поклонятися Богу і будувати церкви.За переказом мати імператора, Свята Олена, мріяла знайти істинний хрест Христовий. Вона здійснила паломництво в Єрусалим, і один дуже старий єврей повідав їй, що хрест похований під храмом язичницької богині Венери, побудованому в 119 році нашої ери римським імператором Адріаном.

Храм був знесений, а при розкопці внизу під храмом були виявлені три дерев’яні хрести. Маленька дощечка, яка висіла над Христом з написом «Ісус, Цар Юдейський», давно відвалилася, і неможливо було сказати, де був істинний хрест розп’ятого Ісуса, а які хрести належали двом розбійникам, розп’ятим по обидва боки Ісуса. За легендою для визначення, на якому саме був розп’ятий Спаситель, привели хвору жінку, а також померлого, якого вже готували до поховання. Три хрести були покладені по черзі один за іншим на хвору жінку і на вмираючу людину. Два хрести не мали дії, але через зіткнення з третім хрестом хвора відразу зцілилася, а вмираючий ожив. Це диво ясно вказало, який з трьох був хрестом Христовим.Почувши про знахідку і про те, що трапилося диво, всі віруючі захотіли побачити Хрест Господній і вклонитися йому. Патріарх Єрусалимський Макарій підняв хрест на загальний огляд. Люди падали на коліна, кланялися Розп’яттю і багаторазово вигукували: «Господи, помилуй!».

Для розміщення реліквії істинного хреста над Гробом Господнім побудували церкву Святої Олени. Церква була освячена 13 вересня 335 року, про що також згадується в службових гімнах свята. Після цього Воздвиження Хреста щорічно відзначається як велика подія, що підтверджує милість і любов нашого Викупителя і Спасителя світу до грішних людей.
Животворящий Хрест зберігався в Єрусалимі до 614 року. Але потім святе місто впало від персів, які розграбували Церкву Воскресіння і забрали істинний хрест з собою в Персію. Чотирнадцять років потому імператор Іраклій уклав мир з персами, і Святий Хрест був доставлений до Єрусалиму. Хрест був знову урочисто піднесений. Тоді було вирішено, що це свято буде відзначатися Церквою в усіх частинах світу. З цієї причини свято і отримало назву Воздвиження Хреста Господнього.

Традиції, обряди і прикмети свята
Хоча Воздвиження Хреста Господнього – це одне з головних церковних свят, воно завжди відзначається як пісний день, тому що разом з радістю набуття Хреста, великої «зброї миру і знака перемоги», ми також згадуємо про страждання, які зазнав наш Господь, будучи розп’ятим.У соборах і монастирях поклонінню передує обряд Воздвиження Хреста.

Після винесення хреста священик бере його в руки і високо піднімає. Потім, коли парафіяни повторюють «Господи, помилуй», священик повільно опускає хрест майже до землі і так само повільно піднімає його. Це робиться п’ять разів. У цей час священнослужитель дивиться спочатку на схід, потім на захід. Потім – на південь і північ, і потім знову на схід, що означає, що «Хрест – хранитель усього світу», і через Нього «світ освячується». У деяких церквах під час цих вознесінь, хрест обливають рожевою водою. Вода стікає в чашу з квітами, яку тримають помічники. Після квіти роздають парафіянам.У день свята в церквах звершується Божественна літургія святого Іоанна Златоуста, що передує утрені. Вечірня відбувається напередодні свята.

По завершенні ранкової літургії проводиться особлива служба Акафіст (хвалебно-подячний спів, присвячений жертві Ісуса Христа). Священик піднімає і опускає хрест в ознаменування його набуття і вознесіння, а парафіяни відповідають співом «Господи, помилуй». Після закінчення служби люди підходять поклонитися Хресту.

Що не можна робити на Воздвиження
На Хрестовоздвиження, як і в будь-яке інше велике церковне свято, не можна ні з ким сваритися і з’ясовувати стосунки.

Забороняється займатися важкою фізичною працею, а також починати нову справу, так як вважається, що все буде марно, і Господь не благословить ці починання в святковий день.
Вважається, що саме в цей день «змії і гади йдуть в землю». Хто піде на Хрестовоздвиження у ліс, той пропаде. У цей день потрібно тримати двері щільно закритими, щоб «гади» не змогли заповзти в будинок в пошуках тепленького місця для зимування.
Також в цей день кожен православний повинен дотримуватися суворого посту, і не їсти молочних і м’ясних продуктів. Їжу дозволено приправляти тільки рослинним маслом.

Погода: на Україну насувається похолодання

З понеділка поїзди знову не братимуть пасажирів у Тернополі