Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

“Це просто жах, що коїться! Тероризують людей, як хочуть”: у Тернополі поліція складає протоколи на керівників шкіл і садків

Навчання в “червоній зоні” викликало море дискусій. Батьки наполягають: діти мають навчатися та відвідувати садки. Міська рада вирішила не закривати заклади. Натомість правоохоронці наголошують – мусять реагувати на порушення карантину. Станом на ранок 8 вересня, керівники всіх міських шкіл і садочків мали протоколи за порушення карантинних норм.

– Це може спровокувати чергову революцію! Чого вони добиваються? Червона – не червона, людям треба щось їсти, батьки мусять працювати, а діти мають вчитися, а не сидіти вдома за зачиненими дверима, – обурюються матері одного із садків.

“Тероризують, як можуть”

Як стало відомо “20 хвилин”, протягом дня 7 вересня правоохоронці побували в багатьох школах і садках Тернополя. На керівників складали протоколи, когось попереджували.

– Це просто жах, що коїться! Тероризують людей, як хочуть. На кого працює поліція? Які рішення вона відстоює? Ми в тій “червоній зоні” можемо бути цілий рік, то ж дітям бути, вибачте, д..ми. Ми вже побачили, як всі вчилися навесні.

Директори двох шкіл і садків (прізвища відомі – прим. авт.) підтвердили – приходили правоохоронці, склали протоколи за порушення карантинних обмежень у “червоній зоні”. Далі – дорога в суд.

Нагадаємо, що на засіданні міського штабу для боротьби з коронавірусом 4 вересня прийняли рішення не зупиняти навчальний процес у Тернополі. У той же час, для належного функціонування закладів за умови дотримання протиепідемічних вимог, що рекомендовані МОЗ, школи вирішили працювати у змішаному режимі навчання: класи ділять на підгрупи, які навчають через день та в різні зміни.

Однак, нагадаємо, що, згідно із визначеними правилами зонування, “заборонене відвідування закладів освіти здобувачами освіти”. Тож правоохоронці кажуть – зобов’язані реагувати на порушення.

Що кажуть правоохоронці

Загалом 26 протоколів про порушення карантинних правил склали поліцейські 7 вересня. Про це повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета.

Зранку 8 вересня, протоколи мали всі керівники як шкіл, так і садочків, кажуть у поліції.

– 7 вересня склали 5 протоколів на перевізників, 6 – щодо навчальних закладів, ще 8 стосувались порушень карантинних вимог у закладах харчування. Решта протоколів – на приватних осіб, – повідомив Сергій Крета.

Щодо освітніх закладів, протоколи отримали керівники. 7 вересня троє завідувачів садочків та ще троє – шкіл.

– Вчителі можуть працювати, прийти до школи і проводити уроки онлайн, – пояснив Сергій Крета. – Але учні в школі навчатись не можуть – є постанова Кабміну, і її треба виконувати.

Коли надійшла інформація про те, що Тернопіль потрапив до «червоної зони», міський голова Сергій Надал запевняв, що дитсадків заборона не стосується, адже вони не є закладами освіти. У поліції власне трактування: дошкільні заклади потрапляють під дію Закону України «Про освіту», тому є освітніми закладами. І постанова Кабміну на них поширюється.

– Протоколи складають за статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення – вона передбачає чітку відповідальність за порушення правил карантину, – прокоментував адвокат Михайло Самуляк. – Таке порушення тягне за собою накладення штрафу на громадян від сімнадцяти тисяч гривень до тридцяти чотирьох тисяч гривень і на посадових осіб – від тридцяти чотирьох тисяч гривень до сто сімдесяти тисяч гривень.

Відповідно до Постанови №641 від 22 липня 2020 року на території регіону, на якій установлено «червоний» рівень епіднебезпеки, забороняються:

-регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним, залізничним транспортом, міським електротранспортом, крім перевезення: легковими автомобілями та службовими та/або орендованими автомобільними транспортними засобами підприємств, закладів та установ за умови забезпечення водіїв та пасажирів під час таких перевезень засобами індивідуального захисту в межах кількості місць для сидіння і виключно за маршрутами руху;

– відвідування закладів освіти здобувачами освіти; PROMO CONTENT 5 частей человеческого тела, которые скоро исчезнут 00:00 / 01:01 –

діяльність закладів громадського харчування, ТРЦ, фітнес-центрів, магазинів, крім торгівлі продуктами харчування, ліками, засобами гігієни”, – йдеться на сайті ГУНП в Тернопільській області.

Міська влада просить не штрафувати

Міська влада заявила, що готова надати юридичний супровід батькам і керівникам у випадку, якщо на них складатимуть протоколи.

Міський голова Сергій Надал просить правоохоронців не штрафувати місцевих підприємців, натомість дати їм можливість працювати.

“Як Ви можете накладати штрафи в сотні тисяч гривень підприємствам, коли від надходження податків у місцевий бюджет напряму залежить робота всіх комунальних служб. Чи Ви хочете, щоб у будинки тернополян перестали постачати тепло та гарячу воду, щоб повністю став громадський транспорт. Це станеться, якщо знищити економіку Тернополя”, – пише він на своїй сторінці у Фейсбук.

Що будуть робити тепер – коли протоколи вже складені?

Начальниця міського управління освіти Ольга Похиляк запевняє: напризволяще нікого не залишать.

– Юристи вже опрацьовують всі протоколи, які склали на керівників. Знаю, що вчора, 7 вересня, поліція була у більшості тернопільських шкіл, а також садках. Сьогодні, певно, продовжать рейди, – говорить вона.

На засіданні міського штабу для боротьби з коронавірусом прийняли рішення не зупиняти навчальний процес, тож він триває, говорить посадовець.

– Ми виконуємо чинні рішення органу місцевого самоврядування. При цьому, у всіх закладах виконані вимоги щодо дотримання протиепідемічних норм. Для дітей організували змішану форму навчання, у школах розділили потоки, кожен клас має свій вхід і вихід, усі засоби для дезінфекції рук і приміщень закупили завчасно, – каже вона.

“Батьки нас просять”

У розмові начальниця управління кілька разів наголошує – батьки просять, аби заклади освіти працювали.

– Нас атакували. Людям потрібно ходити на роботу, діти мають вчитися. І ми розуміємо, що варто виконувати всі рекомендації МОЗ, але в той же час усі ці вимоги зонування рішенням суду визнали неконституційними. У нас “червона зона” може тривати і рік часу, у такому випадку маємо всі знову сидіти вдома, – продовжує вона.

Роботу дошкільних навчальних закладів в Тернополі відновили ще на початку червня. Попри страхи та скептичні настрої, заклади повноцінно працюють, каже пані Похиляк.

– Це яскравий приклад того, що ми здатні забезпечити належні умови для перебування там і дітей, і працівників. Були поодинокі випадки, коли групи чи заклади закривали на карантин. Але вони швидко відновлювали свою роботу. Ми постійно буваємо на робочих зустрічах з епідеміологами, фахівці говорять, що відсоток захворюваності дітей на коронавірус низький. А якщо вони і хворіють, то переносять недугу у легкій формі. Лише в окремих випадках потрібне надання медичної допомоги в умовах стаціонару.

Джерело: “20 хвилин”.

Тернопіль і Україну чекає непроста осінь

У Тернополі зранку 8 вересня почався наступ поліцейських на школи, садочки, підприємства заради “червоної зони” (ВІДЕО)