Кожної третьої суботи серпня у світі відзначають День медоносної бджоли. Цього року він припадає на 15 серпня. Напередодні розповідаємо про мед — продукт роботи цілої колонії бджіл та циклу хімічних процесів.
Меду приписують найрізноманітніші цілющі властивості, використовують його для лікування багатьох хвороб, вважають значно здоровішою альтернативою цукру і їдять необмежено. А ще є багато тих, хто вірить, що мед під час нагрівання буквально стає отрутою! Чи це правда, і як мед впливає на здоров’я?
Столова ложка цукру має близько 45 кілокалорій, меду — 64
Який склад меду?
– Мед — висококалорійний продукт і не кращий за інші джерела простих вуглеводів. Він в основному містить фруктозу та глюкозу, а залишок складається з води та незначних кількостей вітамінів, мінералів, білка, пилку.
Мед калорійніший за цукор. Столова ложка цукру має близько 45 кілокалорій, меду — 64.
-При цьому мед не створює повноцінне відчуття ситості, бо викликає менший викид гормонів інсуліну та лептину. Тож його легше переїсти, ніж звичайних солодощів.
– Мед практично не містить клітковини, жиру або білків. У ньому є незначний вміст амінокислот, антиоксидантів, ферментів, мікроелементів та вітамінів. Утім, аби задовольнити щоденні потреби організму в цих речовинах, самого лише меду варто з’їсти не один кілограм. І це не надто розумне рішення.
Мед і здоров’я
Мед має потужну антибактеріальну дію. Дослідження показали, що він ефективний для гальмування росту десятків штамів бактерій, зокрема кишкової палички та сальмонели.
– Він є досить ефективним у природному та безпечному лікуванні хронічних ран, пролежнів, опіків та запалень, а також себорейного дерматиту. Його інколи використовують у разі випадіння волосся, утім наукового підтвердження, що це працює, немає.
Давати мед дітям до року небезпечно.
– Незначна кількість спор бактерій групи клостридії нешкідливі для дітей старшого віку та дорослих, але у немовлят можуть викликати ботулізм.
Є такі “батьківські прийоми” — обмазувати соску медом, щоб дитина охоче її брала до рота. Цього не варто робити.
– Також науковці відзначають, що манука — специфічний вид меду з Нової Зеландії та малазійський мед туаланг можуть використовуватися у боротьбі зі коагулазонегативними стафілококами, а також бактеріями, які спричиняють виразкові хвороби шлунка.
– Мед дає швидкий заряд енергії виснаженій людині і стає в пригоді, якщо ви виснажені марафоном, сильними фізичними навантаженнями чи голодом. До того ж, швидкі вуглеводи корисні також в разі виникнення вірусної інфекції.
– При інфекційних хворобах, коли не хочеться їсти, чай із медом також є не поганим джерелом енергії.
Мед має потужну антибактеріальну дію. Дослідження показали, що він ефективний для гальмування росту десятків штамів бактерій, зокрема кишкової палички та сальмонели
Мед може заспокоїти кашель під час застуди чи бронхіту, особливо у дітей. Якщо перед сном з’їсти ложку меду, сон може бути міцніший, а нічний кашель не турбуватиме під час засинання.
Чи стає мед отруйним, якщо його нагріти — наприклад, додати в чай?
Ні, це міф. Попри поширену думку, що поєднання окропу та меду може не лише знизити користь останнього, але й спровокувати негативні зміни в людському організмі, це не має ґрунтовного наукового підтвердження.
Тож, хоча це може бути менш корисним, це аж ніяк не токсично. Тим паче, що пастеризований мед піддається термічній обробці під час розливу у банки задля знищення в ньому бактерій.
Що відбувається з медом під час нагрівання? У ньому може утворюватися гідроксиметилфурфурол. Ця сполука — наслідок взаємодії цукрів з амінокислотами за високої температури, що вважалася потенційно небезпечною для людини. Проте дослідження цього не підтвердили. Крім цього, гідроксиметилфурфурол утворюється навіть тоді, коли ми просто обсмажуємо шматок хліба.
А у водних розчинах, зокрема й чаї, ця реакція значно уповільнюється. Як наслідок — концентрація гідроксиметилфурфуролу буде в межах норми і не є небезпечною.
Варто пам’ятати, що мед — це цукор, а не ліки. Чи є в ньому цілющі речовини, чи вже немає, і скільки їх — складно порахувати точно. Зате точно відомо, що у меді багато цукрів. Тож пам’ятайте про денну норму цукру — не більше ніж 6 чайних ложок.
Кілька столових ложок меду — вже “закриють” спожиту норму цукру, тож в цей день бажано не споживати інших доданих цукрів.
Мед може заспокоїти кашель під час застуди чи бронхіту, особливо у дітей. Якщо перед сном з’їсти ложку меду, сон може бути міцніший, а нічний кашель не турбуватиме під час засинання
Як загалом їсти менше солодкого і чим замінити мед?
Гідна альтернатива меду, а також цукру чи сиропам — фрукти.
Звісно, вони теж містять багато фруктози, але ще й — вітаміни, антиоксиданти та клітковину і багато води. Їсти фрукти на десерт — хороша ідея. Адже вони містять ще й волокна, які краще насичують організм та допомагають залишатись ситими протягом дня.
Привчайте себе до несолодких смаків. Відмовтеся від солодких чаю та кави, не підсолоджуйте нічим млинці та вівсянку. Краще додайте до них трохи ягід чи кілька шматочків банану. Клітковина зменшує глікемічний індекс страви, хоч глікемічне навантаження не змінюється. Так ви не наберете зайвої ваги, а ще зекономите купу грошей на кленових сиропах і лікуванні зубів.
Якщо ж фруктів мало, і хочеться чогось солодшого, обирайте чорний шоколад чи горіхи. Вони також можуть замінити шкідливі тістечка та батончики.