Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

«Флай-йога переверне ваш світ із ніг на голову!», – тренерка Наталія Крет

Помаранчеві та голубі гамаки з еластичної тканини легенько похитуються від найменшого руху повітря у спортивній залі. Щойно розпочнеться тренування, як з ними відбудуться дивовижні перетворення: вони стануть тропічними ліанами, міцними крилами та затишними коконами для тих, хто прийшов сюди займатися цікавою, видовищною і доволі ще для нас екзотичною флай-йогою.
— Флай-йога перевертає ваш світ з ніг на голову — в прямому і переносному значенні! — переконана тернополянка Наталія Крет, яка займається цим оригінальним видом спорту вже понад п’ять років.

— За освітою я юрист, працювала за спеціальністю. Флай-йога з’явилася у моєму житті доволі неочікувано. Я давно займалася у тренажерному залі в тернопільському фітнесклубі «Fitonyashkа», ходила сюди на фітнес та степ-аеробіку, згодом спробувала і флай-йогу, яка на той час для Тернополя була новинкою-диковинкою. І ця практика захопила мене настільки, що я почала навчатися серйозно. А з часом зрозуміла, що вже готова передавати свої знання іншим, – пише “НОВА Тернопільська газета”.

Відчуття крил

— Флай-йога — це суміш повітряної акробатики і йоги. Вправи виконуються у спеціальних гамаках, які висять за півметра від землі, завдяки чому з’являється відчуття польоту, — пояснює пані Наталя. — Все це — незвичайний досвід і маса нових відчуттів. Це не може не заінтригувати шукача нових вражень від занять спортом.

Для охочих займатися флай-йогою практично жодних обмежень немає! Що стосується безпеки, то тут хвилюватися не треба: гамаки витримують вагу до 300 кг, і при дотриманні всіх вказівок тренера випасти з них складно. Хребет і зв’язки також не перенапружуються, адже ви працюєте з власною вагою.

У нашому фітнесклубі серед захоплених флай-йогою — люди різного віку і комплекції. Так, одній із наших клієнток за 50, а вона чудово себе почуває на гамаку і всі вправи виконує з молодечим захопленням, більше того, вже легко робить заплутану зв’язку, хоча ще пів року тому про таке і не мріяла! Бувало у нас і таке, що мама, займаючись у нас, приводила на тренування з собою дитину і малеча… також в міру можливостей тренувалася з нами! Отож, тепер маємо навіть дитячу групу для занять з флай-йоги, куди набираємо безстрашних «літунів» віком від 9-10 років. Зрештою, хто сказав, що флай-йога — це лише жіноче заняття? Флай-йогою можна займатися як чоловікам, так і жінкам. Вона допомагає розвинути гнучкість не лише тіла, а й хребта. А хребет – це наше здоров’я, наше довголіття. Флай-йога з’явилася у 1996 р. Її придумав бродвейський хореограф Крістофер Харрісон, який спроєктував спеціальний гамак для чергового виступу. Але в процесі підготовки виявив, що у цьому гамаку йому вдається повноцінно розслабитися навіть після виснажливих тренувань. Пізніше він розробив комплекс вправ з йоги, хореографії та повітряної гімнастики. Однак перевернуті асани деякі йоги практикували навіть у давні часи, використовуючи ремені і мотузки.

Для душі і тіла

— Флай-йога — це не лише красиво, видовищно та можливість зробити виставити гарне фото у соцмережі. Насамперед це незаперечна користь для здоров’я. Флай-йога позитивно впливає на всі системи організму, покращує роботу внутрішніх органів, розвиває гнучкість, витривалість, силу, координацію. Заняття йогою зміцнюють м’язи спини і покращують поставу. У більшості з нас нині статичний спосіб життя, тому люди все частіше скаржаться на проблеми з опорно-руховим апаратом. А йога допомагає людям позбутися цих складностей.

Флай-йога розвиває спокій, зосередженість і концентрацію. Це вид спорту, лікування і релакс. Вона допомагає привести в порядок здоров’я, тіло і самопочуття. Щоб почати тренування, не потрібно мати якусь спеціальну підготовку — досить мати бажання і час. Займатися в гамаках страшно тільки на перший погляд. Якщо в, так би мовити, класичній йозі для виконання ряду асан потрібен не один рік тренувань, то займаючись у гамаках, все відбувається набагато швидше.

Як і інші види фітнесу, заняття в гамаку підходять для різного рівня підготовки. Відверто кажучи, на першому занятті найскладніше — це довіритися гамаку і інструктору, — зазначає пані Наталя.

Так, усе частіше до флай-йоги нині застосовують епітет «модна». Проте колись і аеробіка була всього лише даниною моді, тим не менше, багатьох людей вона «відірвала від дивана», привела в хорошу фізичну форму. Нині флай-йога на такому ж піку популярності. Але це не робить її менш цінною та дієвою…

Кому і за що присвоїли звання «Почесний громадянин міста Тернополя»?

Герой України з Бучача зняв “бомбезний” кліп на своє 60-річчя