Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Тернопіль за час карантину втратив 100 млн гривень

До кінця карантинного 2020 року збитки міста можуть сягнути200 млн гривень

Пандемія коронавірусу істотно вплинула на бюджет міста. Надходження зменшилися, незаплановані видатки – зросли. Якщо одні галузі економіки працювали, то інші змушені були припинити роботу, а частина із них так і не відновилась. Продовження карантину може призвести до ще більш негативних наслідків.

Недоотримані доходи Тернополя мовою цифр

З другої половини березня, коли розпочався карантин, надходження до міського бюджету різко впали. Із запланованих 1153,9 млн грн у першому півріччі 2020 року, надходження склали 1068,4 млн грн, тобто 92,6%.

Не вдалось виконати  податок на доходи фізичних осіб. Із запланованих 533,7 млн грн до “скарбниці” міста надійшло 470,2 млн грн, втрати склали – 63,5 млн.

Від плати за землю та податку на нерухомість недоодержано – 8,8 млн та 2 млн відповідно.

Щоби підтримати підприємців, на квітень міська рада встановила нульову ставку єдиного податку та зменшила у 2 рази ставку на травень для платників І та ІІ груп. За рахунок цих пільг, втрати до бюджету – 7 млн грн.

Через заборону на діяльність закладів харчування та через зниження платоспроможності населення втрати по акцизу склади 5,4 млн грн.

Державні реєстратори та «паспортний стіл» працювали в скороченому режимі. Через ненадання цих послуг виникли збитки у розмірі 3,5 млн грн.

Загалом втрати бюджету Тернопільської громади у зв’язку пандемією коронавірусу за І півріччя 2020 року орієнтовно становили 90,0 млн грн або 10,9 % від запланованих власних доходів.

Що буде далі

До кінця року можливі збитки складуть понад 200 млн грн. Навіть при послабленні карантинних заходів, деякі підприємства не відновили роботу, а інші відновили не в повному обсязі. Тобто буде продовжуватися падіння надходжень до міського бюджету.

Також не надійдуть субвенції по соціальній сфері. Зокрема це стосується субвенції, яка покриває субсидії. У міській раді сподіваються, що кошти від субсидій надійдуть хоча б у наступному році.

 

Конкретно у цифрах: скільки місто, область та держава виділила коштів на боротьбу з коронавірусом

  • На галузь охорони здоров’я станом на 9 липня виділили 43 млн 644, 4 тис з яких на доплату працівників медичної галузі спрямовано майже 17 млн. Із цієї суми міська доплата медикам, які борються з епідемією, – 15, 5 млн, а з держбюджету – лише 1,4 млн. Хоча Київ заявляв, що самостійно виплатить всі доплати медикам
  • На засоби індивідуального заходу, медикаменти і тест-системи, з міського бюджету витратили 7 млн 147 тис. грн, Для прикладу з обласного – лише 500 тис. грн, а із державного бюджету кошти на це взагалі не надходили.
  • По капітальних видатках з міського бюджету направлено 18, 1 млн (лише 1 млн гривень з обласного бюджету). За ці кошти придбали: апарати ШВЛ- 17 штук, монітори спостережень пацієнтів- 14 штук, бронхоскоп- 1 шт, кисневе обладнання -1 штука, УЗД апарат для кардіології- 1 шт (ціна -2 млн грн), дефібрилятор – 4 штуки, кисневий концентрат -3 штуки, переносний рентген-апарат – 1 штука, УЗД апарат – 1 штука, інфузомати-11 штук.
  • 880 тис. грн виділено для допомоги на школу з футболу та ігрових видів спорту, що на вулиці Бойчуків, де облаштували тимчасовий шпиталь для хворих.
  • 160 тисяч виділено для придбання засобів індивідуального захисту для працівників транспортної галузі – водіїв, які працюють на громадському транспорті.
  • Для працівників дошкільних закладів освіти придбали засоби індивідуального захисту на 1 млн 550 тисяч. Також були придбані засоби індивідуального захисту в тих школах, де було проведено ЗНО. Маски, дезінфектори, термометри були придбані в такій кількості, щоб можна було забезпечити їхні потреби без батьківських грошей.
  • 1 млн 82 тис спрямовано на придбання так званих безворсових килимків (карематів), щоб можна було замінити в усіх дошкільних навчальних закладах. У дошкільних навчальних закладах усі вимоги МОЗу були виконані. На це витратили майже 7,7 млн, а 5 млн 666 тисяч витратили на навіси в садочках для облаштування місць перебування дітей на вулиці (в т. ч. павільйони).

В загальному незаплановані витрати на боротьбу з коронавірусом по Тернополю склали 43 млн 644 тис. грн за 4 місяці.

Дуже показова цифра, що лише 1 млн 365 було виділено з державного бюджету, 1,5 млн з обласного. Все решта з міського бюджету.

Як бачимо, пандемія коронавірусу спричинила значні фінансові втрати у бюджеті міста. Якщо ситуація погіршиться і карантин продовжать, то збитки будуть ще більшими. Усе залежить від того, яка буде статистика щодо кількості інфікованих в Тернопільській громаді.

За матеріалами Центру громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі

 

Децентралізація насправді: як Київ обкрадає бюджет Тернополя

У Тернополі попит на працівників будівельних професій