Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині запалили лемківську ватру (ФОТО)

Ватру XXI фестивалю лемківської культури запалили у Монастириськах. Міжнародний фестиваль цього року проходить в онлайн-режимі. Втім, до урочища Бичова приїхали представники лемківської спільноти та артисти.

Подивитися “Дзвони Лемківщини” можна в YouTube, а також на однойменній сторінці у мережі Фейсбук. Минулого року фестиваль збирав сотні лемків з різних країн світу, – розповів організатор Олександр Венгринович. Брало участь у фестивалі близько тисячі артистів.

“Вже вдруге лемківська спільнота дуже відповідально поєднує своє та загальноукраїнське. Цього разу через епідемію covid-19. Перший раз був у 2014 році, коли Росія розпочала з нами війну. Тоді лемки поставили всеукраїнську трагедію війни з Москвою вище свого, лемківського. З солідарності відмовилися проводити фестиваль. Це вчергове показало, що лемки не лише у приказці “є українцями, що знаком якости”, бо перше ніж стати українцю людиною із знаком якости йому треба стати українцем із знаком якости. Багатьом українцям є чого повчитися у лемків. Епідемія мине, війну ми виграємо, але за будь-яких обставин лемківська варта горітиме в Монастириськах як символ незнищенності лемківського духу та гарту на цій Землі”, – зазначив голова Монастириської ОТГ Андрій Старух.

У програмі фестивалю “Дзвони Лемківщини” — виступи представників цієї культури зі спогадами, концерти художніх колективів, молитва, традиційне запалення ватри. Любителям лемківської культури радять стежити за фестивалем онлайн, пише “зз”.

МВС пригрозило Тернополю відповідальністю за відмову посилювати карантин в «червоній» зоні?

“Люди підняли крик і відстояли себе”: у Тернополі поліція пробує блокувати рух громадського транспорту