Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Виборчі комісії без досвіду. Перший висновок “Опори” на Тернопільщині

ОПОРА проаналізувала досвід роботи членів міських, районних та обласної територіальних виборчих комісій Тернопільщини. Близько 8% складу ТВК і 15% їхнього керівного складу працювали на виборах раніше. Топ найдосвідченіших членів комісії у регіоні очолює секретарка Збаразької міської ТВК Надія Бура, яка працювала на дев’яти попередніх виборчих кампаніях. У коментарі для ОПОРИ вона поділилася своїми думками про проблеми у роботі виборчих комісій.
За підрахунками ОПОРИ 31 член територіальних виборчих комісій Тернопільщини, які уповноважені організувати та провести місцеві вибори 25 жовтня, має досвід роботи у виборчих комісіях минулих років. З них 10 осіб обіймають керівні посади. Штат 13 з 22 комісій не включає жодного члена, який раніше б працював на виборах. У Чортківській районній та Збаразькій, Зборівській і Теребовлянській міських ТВК є по 5 членів, які мають попередній досвід.

Тернопільська обласна територіальна виборча комісія

Голова комісії Галина Щигельська (суб’єкт подання – партія «Слуга народу») має досвід роботи у чотирьох виборчих кампаніях. Працювала у складі комісій як представниця від Християнсько-демократичної партії України (у 2012 році), партій «Наша Україна» та «Зелена планета» (у 2014 році), «Народний фронт» (у 2015 році), а також від кандидата у президенти Олександра Клименка (у 2014 році). Чотири рази обіймала керівну посаду.
Заступник голови комісії Юрій Моргун (суб’єкт подання – партія «Голос») має досвід роботи у трьох виборчих кампаніях. Працював у складі комісій як представник від кандидатів у президенти Дмитра Яроша (у 2014 році) та Романа Безсмертного (у 2019 році), а також від ВО «Батьківщина» (на повторних виборах народних депутатів України 2013 року у Миколаївській області). Два рази обіймав керівну посаду.
Секретар комісії Микола Саган (суб’єкт подання – партія ВО «Батьківщина») має досвід роботи у семи виборчих кампаніях. Тричі працював у складі комісій як представник кандидатки у президенти Юлії Тимошенко (у 2010, 2014 і 2019 роках), а також від фракції «Блок Юлії Тимошенко» (у 2007 році), від ВО «Батьківщина» (2014 і 2019 роках) та фракції «Блок «Наша Україна – народна самооборона» (у 2012 році). Раніше не обіймав керівних посад.
Член комісії Віктор Заворотний (суб’єкт подання – партія «Наш край») включений до складу комісії відповідно до Постанови ЦВК №191 від 20 серпня «Про заміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборі». Має досвід роботи у трьох попередніх виборчих кампаніях. Працював у складі комісій як представник від партії ВО «Свобода» (у 2014 та 2019 роках), а також від кандидата у президенти Руслана Кошулинського (у 2019 році). Двічі був виключений із складу. Раз обіймав керівну посаду.

Тернопільська міська територіальна виборча комісія

Член комісії Микола Галяс (суб’єкт подання – партія ВО «Батьківщина») має досвід роботи у двох виборчих кампаніях. Працював у складі комісій як представник від ВО «Батьківщина» ( у 2015 році) та від кандидата у президенти Миколи Габера (у 2019 року). Не обіймав керівних посад.
Членкиня комісії Марія Турчин (суб’єкт подання – Радикальна партія Олега Ляшка) має досвід роботи у двох виборчих кампаніях 2019 року. Працювала у складі комісій як представниця від кандидата у президенти Олега Ляшка та від Радикальної партії Олега Ляшка. Не обіймала керівних посад.
Членкиня комісії Лариса Бугера (суб’єкт подання – партія «Наш край») включена до складу комісії відповідно до Постанови ЦВК №191 від 20 серпня «Про заміни в складі територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборі». Лариса Бугера має досвід роботи у чотирьох виборчих кампаніях. Працювала у складі комісій як представниця від кандидата у президенти Віктора Януковича (у 2010 році), а також від Партії регіонів (у 2012 та 2014 роках) і партії «Опозиційний Блок» (у 2019 році). Не обіймала керівних посад.

Повідомили попередню причину загибелі в ООС військовослужбовця з Тернопільщини: батьки не вірять

Що буде з другою чергою будівництва Гаївського об’їзду?