Що допоможе перемогти запалення та зміцнити імунітет

Темп сучасного світу часто примушує людину знаходитися в хронічному стресі, тим самим провокуючи так зване хронічне запалення, яке здатне сильно пригнічувати захисну імунну функцію організму.
Нагадаємо, що запальний процес в організмі цілковито може бути нормальною імунною реакцією. Запалення, наприклад, необхідно для загоєння ран. Або ж для боротьби з інфекціями, шляхом підвищення температури тіла і позначення того місця, куди втрутився чужинець ( вірус чи бактерія).

Але у випадку, коли запалення є захисною реакцією організму, існує багато доказово ефективних засобів для боротьби з гострим запаленням. А от якщо стан хронічного запалення викликаний стресом, то допомогти може лише корекція поведінки, перехід на здоровий спосіб життя та збагачення свого раціону “протизапальними продуктами”.
То що ж таке протизапальні продукти і яким чином вони здатні підтримувати імунну систему та зменшувати хронічне запалення в організмі?
Протизапальними вважаються продукти багаті вітамінами та фітонутрієнтами, які здатні підтримувати здорову імунну відповідь та є важливими для попередження виникнення хронічних запальних процесів в організмі.
Отже, 7 смачних продуктів, які підтримують імунну систему та знижують запалення.
1. Куркума
Куркума – це жовтуватий порошок, який отримують з кореневища рослин куркума довга. Також рослину називають жовтим імбірем, з яким вони є родичами.
Ця спеція є однією з найбільш корисних і відомих лікарських рослин. Протягом тисячоліть куркума використовується в індійській аюрведичній і китайській традиційній медицині. Сучасні дослідження підтвердили сильну протизапальну, противірусну, болезаспокійливу, антимікробну і протиракову дію. На сьогоднішній день куркума є однією з найбільш вивчених антиоксидантних лікарських рослин в світі.
Куркумін – активний інгредієнт куркуми та є потужним антиоксидантом, який бореться з пошкоджуючими клітини вільними радикалами в тілі. Куркумін покращує опірність клітин до інфекцій і злоякісних пухлин. В куркумі також міститься величезна кількість вітаміну С, Е, А і К. Як відомо, вітамін К має виражену кровозгортувальну дію. Також, вітамін К – стимулятор найважливішого антиоксиданту в тілі – амінокислоти глутатіону. А вітаміни С, Е та А – міцні антиоксиданти з вираженою імунозміцнюючою дією.
Нагадаємо, що вітаміни А, Е та К засвоюються лише при споживанні разом з жирами. Тому куркуму рекомендовано додавати в їжу, що містить жири – в м’ясні блюда, каші з оліями, в салати тощо. На додаток до тонкого ніжного аромату, куркума має неперевершений колір і зробить вашу їжу не просто смачною, а ще й привабливою.
2. Гарбузове насіння
Гарбузове насіння – це електростанції в крихітній оболонці, з широким спектром нутрієнтів, від магнію і марганцю до міді, цинку. Крім того, в них міститься широкий спектр корисних рослинних сполук – фітостероли і антиоксиданти, що полюють за вільними радикалами. З огляду на те, що в цьому насінні міститься багато клітковини, вони можуть збільшити споживання вами клітковини, роблячи ваш раціон більш збалансованим.
У чверті склянки гарбузового насіння міститься майже половина рекомендованого добової кількості магнію, який бере участь в широкому діапазоні життєво важливих фізіологічних функцій, в тому числі: створення АТФ (молекул енергії вашого тіла), синтезі РНК і ДНК, регуляція серцевого ритму, правильне формування кісток і зубів, розслабленні кровоносних судин, а також у правильному функціонуванні кишечника.
Гарбузове насіння – багате джерело цинку (в 30 г міститься більше 2 мг цього корисного мінералу). Цинк має важливе значення для організму з багатьох причин: він підтримує здоровий імунітет, сон, настрій, відчуття смаку і запаху, здоров’я очей і шкіри, регуляцію інсуліну і чоловічу статеву функцію.
3. Броколі
Броколі – близька родичка брюссельської, білокачанної та цвітної капусти. Серед своїх родичів, броколі має найміцніші захисні властивості.
Це прекрасне джерело фітонутрієнтів глюкозинолатів, флавоноїдів та інших зміцнюючих здоров’я антиоксидантних і протиракових з’єднань.
Однією з речовин, що відомі протираковою дією, є сульфорафан, що підтримує нормальну функцію і ділення клітин, викликаючи одночасно апоптоз (запрограмовану загибель) клітин раку кишечника, передміхурової залози, грудей, раку легенів, викликаного тютюнопалінням.
Три порції броколі в тиждень можуть знизити ризик раку простати більш ніж на 60%.
4. Ферментовані продукти.
Збереження здорової мікрофлори кишківника є одним з найважливіших завдань на шляху підтримки здорової імунної відповіді організму, оскільки приблизно від 70% до 80% клітин, що складають імунну систему, перебувають у нашому кишківнику. Таким чином, ферментовані продукти для кишківника – це головний каталізатор потужного захисту від більшості хвороб.
Квашена капуста, солоні огірки, кефір, чайний гриб – ці знайомі нам з дитинства продукти, варто включати в свій щоденний раціон.
5. Часник
Часник є одним з кращих продуктів, які ви можете споживати на регулярній основі, що також допоможе підвищити імунітет. Це відомий с давнини засіб, що діє як захисник проти вірусів, грибків та бактерій. Він містить більше 100 біологічно корисних хімічних речовин, які знижують рівень холестерину і знищують інфекцію.
Часник можна вживати у вареному або сирому вигляді. Термічно необроблений часник не рекомендовано людям з захворюваннями шлунку та печінки.
6. Ківі
Ви, напевно чули, що вітамін С відіграє життєво важливу роль у підтримці здорової імунної системи. І ківі є одним з найкращих і найсмачніших джерел цього вітаміну. Одна порція ківі (близько двох плодів) може похвалитися 137,2 міліграмами вітаміну С, який є сильним вільнорадикальним «гасителем» і, отже, сильним антиоксидантом в організмі
7. Кістковий бульйон
Багато досліджень пов’язують речовину хондроїтинсульфат, виявлену в кістковому бульйоні, як з протизапальними, так і з імунорегуляторними ефектами. Потенційно небезпечні бактерії та речовини погіршують здоров’я кишечника і, в свою чергу, нашу імунну систему. А речовини, що містить кістковий бульйон допомагають відновити кишкову оболонку та відіграють важливу роль у підтримці вмісту колагену і еластину між тканинними волокнами.
Підготовлено ЦГЗ МОЗ України
Усенко Наталя

Автор: Галас



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *