Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

День Святої Трійці: прикмети та чого не слід робити у свято

Свято присвячене зішестю Святого Духа на апостолів та Діву Марію. Ця подія позначила триєдність Бога.


Свята Трійця – одне із найголовніших православних церковних свят. Воно прославляє Пресвяту Трійцю – Бога Отця, Бога Сина і Бога Духа Святого. Звідси й назва походить свята. У народі день Трійці ще називають Зеленими святами.

Щороку це свято відзначається на 50-й день після Світлого Христового Воскресіння. Тому у православних християн свято Трійця має ще одну назву – П’ятидесятниця.

У 2020 році Свята Трійця припала на сьогоднішню дату, 7 червня, як у православних християн, так і у католиків. Це один із рідкісних випадків, коли дати свят у християн східного і західного обрядів збіглися.

Свята Трійця – що це за свято

Вперше відсвяткувати Трійцю вирішили апостоли, які були учнями Ісуса Христа. У такий спосіб вони вирішили увічнити велику подію – зішестя на них та Діву Марію Святого Духа.

Відбулася ця подія на 50-й день після Воскресіння Господнього. За біблійними переказами, Святий Дух зійшов на Матір Божу та апостолів у вигляді благодатного вогню. Потім апостоли раптово навчилися зцілювати й пророкувати, а також заговорили різними мовами, щоб проповідувати вчення Христа для народів світу.

Як прийнято відзначати Зелені свята

На День Святої Трійці християни прикрашають свої будинки гілками дерев і зеленими запашними травами, які символізують відродження всього живого на землі. Віряни цього дня відвідують святкове богослужіння в храмі.

Після церковної служби прийнято відвідувати або запрошувати в гості близьких родичів і друзів. Тому, готуючись до свята, напередодні господині проводять генеральне прибирання у будинку та на подвір’ї. Вони готують різні частування, зокрема печуть хліб або коровай. Після святкового обіду зазвичай влаштовувалися народні гуляння.

Що можна та заборонено робити на Трійцю

День Святої Трійці вважається дуже важливим і радісним, тому не вітається жодна робота по дому: прибирання, прасування, прання або шиття. Також не можна працювати в городі або на дачі.

Не рекомендується на Зелені свята ходити на кладовище, оскільки для цього є спеціальний день напередодні свята – Троїцька батьківська субота.

На Зелені свята старалися не купатися у водоймах – чи то озеро, річка або море. У народі вірили, що русалки і мавки можуть потягнути під воду або залоскотати на смерть.

Прикмети на Зелені свята

Доброю прикметою на Трійцю було сватання – вважалося, якщо посвататися на Зелені свята й одружитися на Покрову (14 жовтня), то сімейне життя буде довгим і щасливим.

Свята Трійця вважалася днем, коли весна остаточно поступається літу. З огляду на це, наші предки мали декілька погодних знаків:

Дощ на Трійцю – до рясного урожаю хліба та грибів; Потрапити під дощ – до добра й здійснення мрій; Хто побачить веселку – знайде здоров’я і багатство в майбутньому році; Дощова П’ятидесятниця – літо буде теплим; Якщо цього дня спекотно – все літо буде посушливим.

Коронавірус на Тернопільщині: ще 20 хворих за добу

Порушують переважно покупці: що коїться на тернопільських ринках