Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Відійшла у вічність легендарна зв’язкова УПА з Тернопільщини

На 96-му році життя відійшла у вічність легендарна зв’язкова УПА Марія Штепа – учасниця національно-визвольного руху, політичний в’язень таборів, автор численних книжок, за якими можна вивчати історію та діяльність УПА на теренах нашого краю.

Сумну звістку повідомили у Чортківській міськраді.

Похорон відбудеться завтра, 2 червня, о 12:00 у церкві Непорочного Зачаття Пречистої Діви Марії.

Довідка: Марія Штепа – уродженка села Ромашівка Чортківського району. Марія Степанівна у підлітковому віці брала активну участь в діяльності патріотичної організації «Просвіта», а в 1942 році вступила до молодіжної ОУН. Працюючи у райфінвідділі села Білобожниця, була зв’язковою ОУН-УПА під псевдонімом «Тополя».

Повідомляла про небезпеку в села, де мала бути облава, щоб уникнути нерівних боїв у разі оточення повстанців енкаведистами. Допомагала пораненим повстанцям, діставала ліки.

Арештована 12 грудня 1946 року, витримала страшні тортури у КПЗ, однак не зізналася ні в чому. Відбувала ув’язнення в Мордовії – 10 років, працюючи на лісоповалі.

Все своє життя Марія Штепа присвятила громадській праці з метою розбудови Української держави. Повернувшись із заслання, підтримувала націоналістичний дух на рідних теренах, організувавши у 80-х роках церковний хор в селі Білобожниця, який проводив репетиції у неї вдома. Ініціювала спорудження пам’ятника «Жертвам тоталітарного режиму» у центрі цього ж села, та відновлення могили Січового стрільця на Білобожницькому цвинтарі.

З часу проголошення незалежності України Марія Штепа брала активну участь в громадсько-політичному житті нашої держави. Проводила зустрічі з молоддю та учнями, розповідала про буремні роки підпільної боротьби, тим самим виховувала у них патріотизм, любов до України, високу громадянську свідомість. Свій багатий життєвий досвід про боротьбу за державну незалежність передала у творчому доробку. Вона є автором 10 книг. Окрім того, п. Марія створила музей політв’язнів та репресованих у Чортківському районі у приміщенні Бучацького Єпархіального управління.

22 серпня 2016 року Президент України Петро Порошенко нагородив Марію Степанівну орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.

Вічна пам’ять!

«АТБ» рятує файне місто. Де отримати роботу та надію під час карантину

Історія сильної жінки: “Поїхала чоловіка провідати. Заходжу, а на порозі жіночі туфлі стоять, а на дзеркалі ліфчик висить”