Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Розповіли, як буде виглядати оновлений дворик перед входом в Українську гімназію

11 листопада минулого року відбулося підсумкове засідання Номінаційного комітету, на якому було затверджено перелік проектів-переможців Громадського бюджету. Одним із таких проектів, які заплановано втілити цього року, є «Благоустрій ділянки біля головного входу Тернопільської Української гімназії ім. І. Франка».
Вже найближчими днями представники підрядної організації приступлять до виконання робіт. Як розповідає директор гімназії Анатолій Крижанівський, це задум, яким вже тривалий час горить і він сам, і його колеги, а також учні закладу та їхні батьки.
Окрім прагнення естетичного оновлення ділянки перед головним входом у Тернопільську Українську гімназію ім. І. Франка, реконструкція матиме практичну цінність.
Наш заклад у 2023 році відзначатиме своє 125-річчя. Споруда дуже давня, вона має свою унікальну історію, яку ми любов’ю зберігаємо та передаємо нашим вихованцям. Але, разом з тим, зважаючи на поважний вік гімназії, ми постійно докладаємо зусиль не лише для її збереження, але й для оновлень. Впродовж останніх років нам вдалося модернізувати внутрішні приміщення, а також фасад і внутрішній дворик. Але питання вигляду головного входу та ділянки перед ним хвилювало нас давно. Достеменно не відомо скільки років деревам, які тут ростуть, але не менше пів століття, і зараз вони не лише становлять небезпеку, але справляють суттєві незручності. Приміром, старечий ясен, висота якого понад 17 метрів, пошкоджує своєю кореневою системою фундамент гімназії та пішохідну частину, зачіпає комунікації, а кроною – вплівся в електромережі. З нього часто падають гілки, а це становить небезпеку не лише для наших учнів, але й для перехожих. Три сосни ростуть дуже близько одна до одної, через що всохли у місцях стику і втратили естетичний вигляд… Але найбільше нас турбує те, що ці дерева затіняють класи і тут у будь-яку пору року діти навчаються із включеним штучним освітленням. Вчителі вже й не пригадують, коли востаннє у навчальних кімнатах було достатньо денного світла із вікон, – розповідає Анатолій Крижанівський.
Саме тому ініціативу оновлення ділянки, яка передбачає видалення шести старих дерев біля головного входу гімназії, підтримали і батьки, і учні. Замість них у рамках реконструкції тут висадять дванадцять молодих дерев, рекомендованих ландшафтним дизайнером, облаштують газони та планують відновити історичну огорожу.

У Тернополі на одній вулиці перекриють рух

У 4 районах Тернопільщини призначили голів РДА