Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Продовольчі ринки можуть стати новими вогнищами пандемії, а продавці неприємно здивували цінами

Компроміс з боку уряду, який під тиском фермерів зважився на відкриття продовольчих ринків, не дав бажаного результату. Ціни у торговців виявилися в рази вищими, ніж в супермаркетах, а санітарно-гігієнічні умови і порушення протиепідемічних стандартів на ринках можуть призвести до другої хвилі пандемії коронавірусу.

Як повідомляють ЗМІ, щодня Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів десятками закриває ринки, а кількість приписів про усунення порушень протиепідемічного режиму пішла на сотні. У регулювання діяльності ринків змушені втрутитися місцева влада і навіть поліція – вони знову закривають такі торгові майданчики, оскільки ті можуть стати осередками поширення небезпечного захворювання.

«Ці цифри і безвідповідальність адміністрації ринків, а також продавців, які працюють, свідомо наражаючи на небезпеку життя і здоров’я покупців, лякають. Адже звіти Держспоживслужби – це лише вершина айсберга, що демонструє тільки виявлені порушення на перевірених об’єктах. А на скількох з них перевірки ще не проводили? Там в задусі і антисанітарних умовах продовжують товпитися люди всупереч нинішнім суворим обмеженням. Багато ринків відкрилися і працюють, не звертаючи уваги на санітарні та карантинні норми до тих пір, поки туди не приїжджають перевіряючі Держспоживслужби», – обурюються журналісти.

Раніше продавці і підприємці наполегливо вимагали відкрити ринки, а в деяких регіонах навіть погрожували бунтами. Обіцяли, що будуть дотримуватися необхідних в даний час обмежень. Як виявилося, слова розійшлися з реальністю. Торговці своїми діями підтвердили: в умовах карантину безпеку, чистоту і протиепідемічні стандарти можуть запропонувати лише супермаркети. Їх адміністрація і персонал за два місяці роботи в умовах нинішніх обмежень виробили до автоматизму алгоритм збирання та дезінфекції, завдяки чому стандарти безпеки по роботі торгових залів і правила обслуговування касирами покупців строго дотримуються. Організований мережевий роздріб весь час дії національного карантину працює під постійним моніторингом контролюючих органів, доводячи, що тут споживачам гарантовані безпечні покупки.
ЗМІ повідомляють, що особливо відвідувачів ринків обурюють ціни: фермери і перекупники підняли їх в рази, щоб надолужити упущену вигоду майже за два місяці вимушеного простою. Така ситуація спостерігається навіть в південних регіонах України, де овочі вирощують, а значить, там вони традиційно коштують менше.

«На Місяці буде дешевше овочі купувати! – висловлювання обуреної покупниці з Херсона облетіло українські ЗМІ. – Хто там просив відкрити ринки і підтримати наших фермерів? Як вам ціни, не кусаються? [Ринки] в цінових рекордах перевершили навіть супермаркети! Вирішили фермери і спекулянти в травневі дні зняти останні штани з людей, які теж місяць сиділи без роботи!»

Тепер багатьох цікавить питання: чи слід було йти на такий ризик під час пандемії і продовження національного карантину? Чи для цього країна на два місяці зупинила весь бізнес і економіку, щоб після досягнення піку захворюваності знову піддати ризику життя своїх громадян під натиском спекулянтів?
Слід зазначити, що оператори мережевої організованого роздробу (Billa, «АТБ», «ЕКО маркет» та багато інших) для протидії економічним наслідкам національного карантину не тільки знаходять можливість продавати овочі за розумними цінами, але навіть відмовляються від частини свого прибутку – найбільш важливі продукти і овочі супермаркети продають без торгової націнки. Крім цього, організований мережевий роздріб може забезпечити покупцям доступні овочі, а фермерам – цивілізований ринок збуту.
Одна тільки найбільша національна мережа «АТБ», за її інформацією, щодня закуповує у виробників понад 300 тонн сезонних овочів і овочів так званого борщового набору: капуста рання в асортименті – 60-70 т/день; редис – 50-60 т/день; кабачки – 10-15 т/день; теплична продукція, огірки і томати – 100-150 т/день; свіжа зелень – до 8 т/день.
ЗМІ припускають, що фермери і продавці домагалися бунтами і погрозами відкриття ринків, щоб отримати можливість збуту за неконтрольовану готівку: «В одній з мереж розповіли, що після спаду ажіотажного попиту на овочі та закриття ринків деякі виробники робили пропозиції про постачання за готівку з метою мінімізації податків. Але торгова мережа від таких пропозицій відмовилася, оскільки це незаконно, і задовольняє попит своїх покупців за рахунок поставок від тих виробників, які працюють “по білому”».

Спецтранспортом у Тернополі їздитимуть не лише медики та комунальники

На Тернопільщині чоловік під “кайфом” кинувся під автомобіль