Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Посуха лякає українських фермерів більше за коронавірус і карантин

Мінекономіки вже переглянуло прогноз урожаю зернових культур на 2020 рік: тепер замість прогнозованих у лютому 65-70 млн тонн вже очікується лише 63-65 млн тонн. Звісно, прогнози – справа невдячна, протягом року залежно від погоди їх переглядатимуть, проте повторити рекорд урожаю 2019 року – 75,1 млн тонн – у 2020 році навряд чи вийде.
Про це йдеться в матеріалі Економічної правди.
Аграрії ще ніколи так не чекали дощів, як зараз. 2020 рік виявився для них справжнім випробуванням. Що відбувається на полях України, і якими можуть бути наслідки аномальної погоди для країни? У деяких центральних і південних районах в осінньо-зимовий період випало всього два-три дощі. Частині фермерів довелося сіяти в сухий грунт, а зима була безсніжною.
Відсутність дощів в Україні та зміління річок Держводагентство назвало гідрологічною посухою.
Є площі, на яких нестача вологи нижче історичного показника на 80-90%.
У березні і першій половині квітня суттєво пошкодили листкову поверхню озимини нічні заморозки. На поверхні ґрунту температура сягала мінус 10-20 градусів. Це були екстремальні заморозки.
Посіви, які пережили заморозки і посуху, 14-16 квітня чекали пилові бурі. У 2020 році вони були не лише на півдні України, а й в Запорізькій, Чернігівській, Сумській та Київській областях. У результаті частину посів повидувало вітром чи позаносило пилом.
“Відсутність достатнього рівня зволоження у верхньому шарі ґрунту, відсутність рослинного покриву в цей час на полях, а також недостатнє структурування ґрунту призвели до розвитку активної вітрової ерозії. Особливо сильно і нетипово це проявилося в регіонах Полісся на легких за гранулометричним складом ґрунтах”, – зазначає заступник директора агробізнесу “Кернел” з виробництва Костянтин Шитюк.

На Тернопільщині середня зарплата перевищила 8,5 тисяч гривень

На центральній вулиці Тернополя на три дні перекрито рух