Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Рецепт Чайківського: депутат виступає за розвиток переробної галузі та скорочення експорту сировини

Україна повинна скорочувати експорт сировини та розвивати переробну галузь. З такою ініціативою виступив секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, член депутатської групи «За майбутнє» Іван Чайківський.

«Українці – вправні господарі. Своєю невтомною працею вони досягають рекордних врожаїв, надоїв та приросту худоби. Наша держава щороку експортує мільйони тонн зерна найвищої категорії. І кожного разу, продаючи його за кордон як сировину, втрачає гроші, бо готова продукція в рази дорожча», — повідомив нардеп на своїй сторінці у Facebook.
Він зазначив, що під час онлайн-засідання Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики було обговорено пропозиції до програми діяльності Кабміну.

Розуміючи ситуацію, яка складається в переробній галузі сільського господарства, виступив з ініціативою підтримки переробки сільськогосподарської продукції та переходу від сировинної країни до країни, яка експортує товари з доданою вартістю. Переконаний: підприємці повинні переробляти сировину в себе вдома. Це створить нові робочі місця та спрямує додатковий дохід у скарбницю держави.Тому вважаю підтримку та розвиток переробки сільськогосподарської продукції одним із ключових завдань уряду», — відзначив Іван Чайківський.

Ініціативу було підтримано та внесено в перелік пропозицій комітету.
Раніше Іван Чайківський пропонував гарантувати продовольчу безпеку країни не лише в період карантину для запобігання коронавірусу, а й після епідемії шляхом створення внутрішньої переробки та імпортозміщення.

Зараз час зайнятися розвитком внутрішньої переробки агропродукції та перепрофілюванням частини виробництв на імпортозаміщення окремих груп товарів. Україна щороку збирає урожай близько 70 млн т зернових, плюс 20-25 млн т олійних культур. А споживаємо зернових усередині країни – 20 млн т та олійних 14,12 млн т, тобто сумарно 34,12 млн т. Тож решту, 55-61 млн тонн, щороку продаємо. Ось цю надлишкову сировину потрібно частково продавати, а іншу частину переробляти на додану вартість, що збільшить доходи виробників і зменшить залежність країни від імпорту», – зазначав Іван Чайківський.

СБУ перевіряє інтерв’ю Гордона з російським терористом

На Тернопільщині працює 11 агропродовольчих ринків: інспектори виявили порушення