У середу 29-го квітня за дорученням Прем’єр-міністра України планується прийняття постанови, якою дозволять працювати агропродовольчим ринкам. Однак кінцеве рішення працювати чи не працювати ринкам будуть приймати місцеві органи влади залежно від рівня епідеміологічної ситуації.
Обов’язковою умовою для отримання таких дозволів стане відповідність вимогам Постанови Головного державного санітарного лікаря України щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 в місцях торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках.
Вищезгадану Постанову сьогодні підписав Віктор Ляшко. Почне діяти вона завтра.
У документі йдеться про те, що буде здійснюватися щоденний контроль фахівцями Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, які й надаватимуть дозвіл на роботу наступного дня. Якщо ринок порушить правила – наступного разу він зможе відкритись та здійснювати свою діяльність тільки через тиждень.
Відповідно до Постанови Головного санітарного лікаря України № 14, від 27.04.2020р. щодо протидії поширення коронавірусної інфекції COVID-19 в місцях торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках встановлено такі вимоги:
- наявність реєстрації агропродовольчого ринку як оператора ринку харчових продуктів відповідно до ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»;
- допуск працівників агропродовольчого ринку, продавців і відвідувачів на територію агропродовольчого ринку здійснювати виключно за наявності вдягнутої медичної маски (у т.ч. виготовленої самостійно) або респіратора та проходження безконтактного температурного скринінгу;
- наявність на кожному вході (в’їзді) на територію агропродовольчого ринку диспансерів з антисептиками;
- кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території агропродовольчого ринку, не повинна перевищувати кількості, з розрахунком один покупець на 10 м.кв. торгівельної площі ринку;
- відстань між робочими місцями продавців складає не менше 3-х метрів, місця торгівлі обладнані захисними екранами між продавцями і покупцями із плівки або пластику;
проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торгівельні місця, вкінці кожного робочого дня; - відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до агропродовольчого ринку території;
- забезпечення постійного інформування відвідувачів агропродовольчого ринку щодо встановлення обмежень, яких необхідно дотримуватися щодо профілактики коронавірусної інфекції COVID-19;
- агроподовольчим ринком забезпечується контроль за дотриманням вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення коронавірусної хвороби COVID-19 та оперативне усунення порушень.
Сьогодні спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області разом з представниками органів місцевого самоврядування проводять роз’яснювальну роботу з керівниками і власниками ринків та суб’єктами господарювання щодо приведення торгових місць на агропродовольчих ринках у відповідність із протиепідемічними вимогами під час карантину.
Після цього спеціалісти здійснюватимуть позапланові заходи державного нагляду (контролю) на агропродовольчих ринках з метою визначення можливості здійснення господарської діяльності агропродовольчих ринків під час карантину. У разі виявлення порушень, фахівці Держпродспоживслужби повідомлятимуть правоохоронні органи та органи місцевого самоврядування та припинятимуть роботу агропромислових ринків до усунення порушень (щонайменше на 7 днів), повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби.