Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Чхали на усі перестороги: як Почаївська лавра стала осередком зараження коронавірусом

Якщо досі Свято-Успенська Почаївська лавра (Кременецький район Тернопільської області), що перебуває під егідою Московського патріархату, була небезпечна лише розповсюдженням антиукраїнських настроїв та відповідною діяльністю, то відтепер несе небезпеку ще й як вогнище поширення Covid-19.

Про те, що спалах захворювання в сусідньому Шумському районі очевидно пов’язаний саме з Лаврою, ще перед Великодніми святами поінформувала на засіданні обласного штабу з  боротьби з коронавірусом головний санітарний лікар Тернопільщини Оксана Чайчук.

Зокрема, вона повідомила про виявлення хвороби у священника, який співає у хорі Лаври, та його дружини, працівниці Шумської лікарні, а також про те, що керівництво Лаври уникає співпраці з епідеміологами.

Навіть необхідну дезінфекцію вони змогли провести лише навколо лаврських приміщень, бо всередину їх не допустили.

Після цього коронавірус підтвердився у ще кількох людей, які співають у хорі Лаври, диякона та чотирьох священиків із церков УПЦ МП ближніх сіл та самого Почаєва.

Однак Лавра не тільки не закрилася, щоб подбати про здоров’я хоча б своїх прихожан, а, навпаки, грубо порушила карантинні обмеження на Великдень.

Як повідомили у відділі комунікації обласного управління Національної поліції, попри всі попередні домовленості з духовенством, святкова нічна літургія відбулася за участі значної кількості вірян, які не дотримувалися дистанції. Чимало людей прийшло без масок, тож правоохоронці самі роздавали їх вірянам, наполегливо рекомендуючи одягнути.

Однак усе перевершив той факт, що вже під час служби священнослужителі Лаври відчинили двері і запустили вірян всередину храму, що було заборонено робити. Цей факт внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Після всього цього місцева влада, зрозумівши, мабуть, що до совісті і свідомості керівництва Лаври достукатися не вдасться, вимушено вирішила закрити ціле місто. Адже в Почаєві вже три десятки хворих на коронавірус і 13 осіб додалося лише за останню добу.

Рішенням позачергового засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з 10-ї години ранку 21 квітня введено заборону на в’їзд та виїзд із карантинної зони міста.

В місто може заїжджати винятково спецтранспорт, який забезпечує його життєдіяльність, та й то за наявності спеціальних перепусток. При цьому на контрольно-пропускних пунктах усі транспортні засоби піддаватимуться дезінфекції.

У Почаєві з тривогою чекають наслідків порушення карантину на Великдень, адже до храму в Лаврі прийшло, за підрахунками поліції, кілька сотень людей.

«Настільки велику кількість контактних осіб ми вже просто не можемо порахувати і відстежити, — сказав у коментарі журналістам голова Кременецької районної ради Володимир Стефанський. — Вчора підтвердили коронавірус у священника приходської церкви. За нашими даними, з цією церквою контактувало майже все місто».

Тим часом, як повідомив Тернопільський міський штаб із боротьби з коронавірусом, саме на Великдень у Тернопільській лікарні швидкої допомоги померла від Covid-19 43-річна жителька Почаєва.

У районну лікарню вона поступила 15 квітня, після погіршення стану 19 квітня увечері її було перевезено до Тернополя, однак уже через кілька годин хвора пішла у засвіти…

Тернопільщина стабільно залишається третьою в Україні за кількістю хворих на Covid-19 після Чернівецької області, яка лідирує, та Івано-Франківщини. На ранок вівторка в області було зафіксовано 435 хворих і 7 летальних випадків. Усього ж в Україні, за даними Центру громадського здоров’я, станом на 9.00 21 квітня лабораторно підтверджено 6125 випадків Covid-19, із них 161 — летальний, 367 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 415 нових випадків. Загалом проведено 61 997 (+3 904 ) ПЛР-тестів.

Джерело: “Україна молода”.

Як Чортків «заряджає» Романа Сасанчина на перемогу в «Голосі країни»

Неймовірне: в лікарнях Тернопільщини 24 вакансії