Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Стало відомо, скільки з’явилося офіційних безробітних під час карантину на Тернопільщині

З початку 2020 року в Тернопільській області спостерігається ріст зареєстрованих безробітних. Так, протягом січня-березня 2020 року послугами служби зайнятості області скористались 23746 осіб, з них статус безробітного отримали 14163 особи, що на 2,3% більше, ніж за відповідний період 2019 року.

Під час карантину з 18.03 по 13.04.2020 в Тернопільській обласній службі зайнятості було зареєстровано 1741 особу (з них 250 – електронною поштою на скриньки місцевих підрозділів служби зайнятості області). Найбільше – у Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості (641 особа), Зборівській райфілії ОЦЗ (153 особи), Кременецькій (142); найменше – у Монастириській райфілії ОЦЗ (8). Упродовж І декади квітня 2020 року за 1 день в обласній службі зайнятості реєструвалися від 103 до 170 осіб (у квітні 2019 року – в середньому 60 осіб), з них подавали документи електронною поштою від 14 осіб (01.04.2020) до 44 (13.04.2020).
В умовах карантину, з метою попередження розповсюдження короновірусної інфекції (COVID-19), служба зайнятості Тернопільщини перейшла на роботу у дистанційному режимі: фахівці служби надають інформаційні послуги, у тому числі й про можливості працевлаштування, у телефонному режимі і засобами інтернет-ресурсів, відмінено групові та масові заходи. У кожному районі області, в обласному центрі зайнятості та у Тернопільському МРЦЗ працюють «гарячі» телефонні лінії (https://ter.dcz.gov.ua/novyna/uvaga-uvaga), на сайті і на Фейсбук-сторінці Тернопільської обласної служби зайнятості є покрокові інструкції, як зареєструватися у центрі зайнятості, надіславши відповідні заяви через е-mail (у полі тексту зазначивши прізвище, ім’я, по батькові та контактний телефон), а також використовуючи скриньку для кореспонденції, що є у приміщенні кожного місцевого підрозділу служби зайнятості (детальніше тут – https://www.dcz.gov.ua/novyna/proceduru-reyestraciyi-sproshcheno-dlya-zruchnosti-kliyentiv).
Важливо, що у період карантину для зручності клієнтів процедуру реєстрації спрощено: не потрібно подавати копій документів – лише дві заяви (бланки тут: https://is.gd/6wW4ph та https://is.gd/o8O5Cg.); реєстрація відбувається у день подання особою, яка шукає роботу, заяви про надання статусу безробітного; допомога по безробіттю призначається з першого дня реєстрації.
Також діють: Освітній портал служби зайнятості (http://skills.dcz.gov.ua/ та https://ter.dcz.gov.ua/novyna/zhyteli-ternopilshchyny-mozhut-skorystatysya-suchasnym-osvitnim-portalom-sluzhby-1), Платформа профорієнтації (http://profi.dcz.gov.ua/). На сайті Тернопільської ОСЗ є контакти фахівців, які можуть надати психологічну допомогу https://ter.dcz.gov.ua/novyna/perelik-volonterskyh-obyednanorganizaciy-psyhologichnyh-centriv-pryvatnyh-psyhologiv-shcho

Довідково:
Станом на 31 березня 2020 року на обліку в Тернопільській обласній службі зайнятості перебувало майже 10 тисяч безробітних. Серед них 49,7% жінки, третина –молодь віком до 35 років, 60% – особи, які проживають у сільській місцевості.
Протягом січня-березня 2020 року 2878 роботодавців області подали у службу зайнятості Тернопільщини 9410 вакансій, з них 7,7% – із заробітною платою вищою від середньої по області і третина – з мінімальною зарплатою. Станом на 31 березня 2020 року актуальними були 1282 вакансії, що у 2 рази менше, ніж було у відповідному періоді 2019 року і крім того значна кількість роботодавців призупинила укомплектовувати вакансії під час карантину. Відтак, відбувається зміна структури вакансій, зокрема найбільшу потребу роботодавці за період карантину мають у молодших медичних сестрах, медичних сестрах, лікарях, машиністах сільськогосподарського виробництва, трактористах, продавцях продовольчих товарів, водіях автотранспортних засобів, фармацевтах, пекарях, операторах поштового зв’язку, листоношах, сторожах, прибиральниках, підсобних працівниках.
На одне вільне робоче місце в середньому по області претендувало 8 зареєстрованих безробітних, найбільше у Козівському – 35, Кременецькому і Підгаєцькому – по 33.
За сприяння служби зайнятості з початку 2020 року на постійні місця праці працевлаштовано 6464 особи, з них 68 безробітних – з компенсацією роботодавцям витрат єдиного соціального внеску, 9 безробітних відкрили власну справу, отримавши одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності.

На Тернопільщині жінка хотіла купити трактор через Інтернет і втратила 170 000 гривень

Навіть під час карантину у Тернополі тривають ремонтні роботи (ФОТО)