8 страв, які можна приготувати у піст

2 березня розпочався піст. Однак це не означає, що слід відмовитися від смачних страв. Пропонуємо вам рецепти 8 пісних страв, які можна приготувати, не порушуючи посту.

Вегетаріанський плов з гарбузом

Інгредієнти:

  • 100 г олії,
  • 2 цибулини,
  • 2-3 морквини,
  • 1 головка часнику
  • 200 г солодкого гарбуза,
  • 300 г довгозерного рису,
  • 1 ст. л. солі,
  • 1 жменя родзинок, чорносливу або інших сухофруктів,
  • барбарис, куркума, зіра за смаком

Спосіб приготування:

Рис кілька разів промийте, замочіть в прохолодній воді, поки готуєте овочі. Цибулю наріжте півкільцями, моркву тонкими брусочками, гарбуз кубиками.

У казані або глибокій каструлі розжарити олію, обсмажте цибулю до прозорості. Поверх цибулі покладіть моркву, злегка посоліть, посипте зірою, барбарисом, куркумою і залиште тушитись під кришкою на слабкому вогні на 10 хвилин. На морквину викладіть гарбуз разом з цілими зубчиками  часнику і сухофруктами.

Відразу ж накрийте гарбуз шаром рису, добре його посоліть і розрівняйте. Влийте гарячу воду, щоб вона піднялася над рисом на 1-1,5 см. Дочекайтеся кипіння, якщо воно відбувається нерівномірно, розподіліть рис рівніше. Накрийте казан кришкою і залиште на слабкому вогні на 20-25 хвилин, поки вода повністю не вбереться в рис.

Розкладаючи по тарілках, плов краще не перемішувати, а зачерпувати з дна, щоб захопити всі шари.

Часникова картопля по-італійськи

Інгредієнти:

  • 3 середні картоплини
  • 1 пучок петрушки
  • 2 середніх зубчики часнику
  • Оливкова олія
  • Сіль, мелений перець

Спосіб приготування:

Картоплю відварити в мундирі в підсоленій воді до готовності, хвилин 25-30. Готову картоплю трохи остудити, зняти шкірку. Розім’яти виделкою в окремій мисочці.

Можна використовувати велику сковороду (26 см) і приготувати відразу всю картоплю, але можна і розділити на 2 порції. На сковороді нагріти оливкову олію і обсмажити рубаний часник до золотистого. Він дасть неймовірний аромат. Часник дістати з олії.

На сковороду викласти картоплю, додати подрібнену петрушку, посолити і поперчити. Вилочкою ще трохи прим’яти картоплю, формуючи один плоский млинець.

Обсмажити на сильному вогні хвилин 5 до золотистого кольору. Тепер треба його перевернути. Можна зробити це за допомогою обробної дошки: перевернути на неї млинець і акуратно перенести назад в сковороду. Можна додати ще трохи олії.

Готову картоплю потрібно подавати відразу, поки скоринка не розм’якшилася і приємно похрускує. Зі сметанним або іншим соусом.

Лосось по-тайськи

Інгредієнти:

  • 6 шт філе лосося (близько 180 г одне філе)
  • Сіль
  • 120 г солодкого тайського соусу з перцем чилі
  • 3 столові ложки нарізаного зеленої цибулі
  • олія

Для тайського соусу:

  • 100 г рідкого меду або цукрового сиропу
  • 50 мл води
  • 2 столові ложки оцту
  • 1 столова ложка кукурудзяного крохмалю
  • 1 маленький роздавлений зубчик часнику
  • 1 чайна ложка солі
  • 1/2 чайної ложки перцю чилі крупного помелу

Спосіб приготування:

У глибоку форму для випічки, викласти філе лосося в один ряд. Кожне філе зверху приправити сіллю, полийте олією. Кожен шматочок риби змастіть за допомогою пензлика 1 столовою ложкою солодкого тайського соусу з перцем чилі. Соус рівномірно розподіліть по поверхні, а також ретельно змастіть нижні і бічні сторони філе. Накрити форму кришкою або затягніть харчовою плівкою і поставте маринуватися в холодильник мінімум на 2 години або на ніч.

Розігрійте духовку до температури 200 ° С з верхнім грилем. Деко для випічки вистелити пергаментним папером і злегка змастіть олією. Викладіть на пергамент скибочки риби шкірою вниз. Змастіть рибу соусом.

Випікайте рибу протягом 8 хвилин. Деко з рибою вийміть з духовки і ще раз змастіть філе тайським соусом. Поверніть деко в духовку і випікайте ще 5 хвилин або до золотисто-карамельного кольору. Подавайте відразу в гарячому вигляді з гарніром із зеленої цибулі.

Для приготування соусу: в маленькій каструлі змішайте всі інгредієнти до отримання однорідної маси. Доведіть соус до кипіння, зменшити вогонь до мінімуму і варіть на повільному вогні протягом 10 хвилин або поки соус не загусне. Перелийте гарячий соус в скляну банку і охолодіть.

Картопля по-селянськи

Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі,
  • 2 зубки часнику,
  • 3 ст. ложки духмяної нерафінованої соняшникової олії,
  • сухі трави (розмарин, кріп, петрушка, базилік, чебрець),
  • чорний мелений перець за смаком,
  • сіль за смаком.

Спосіб приготування:

Картоплю ретельно промити зі щіткою під проточною водою. Вирізати ростки, але не очищати шкірку. Велику картоплю порізати на кілька частин, а дрібну достатньо розрізати навпіл. Скласти в миску.

Часник дрібненько порізати або пропусти через часничницю. Змішати подрібнені сухі трави, часник, сіль, перець і олію. Залити отриманим маринадом картоплю, гарненько перемішати і дати настоятися 15-20 хвилин, періодично перемішуючи.

Викласти картоплю вниз шкіркою в один шар на деко, застелене пергаментом, і відправити у розігріту до 250°С духовку. Картопля по-селянськи буде готова приблизно за 25-30 хвилин. Час запікання залежить від розміру скибочок. Орієнтуватися варто на зовнішній вигляд страви − готова картопля по-селянськи має стати золотистого кольору.

Хек (Мерлуза) по-галісійськи

Інгредієнти:

  • 2 порції
  • 500г  хека
  • 6-8 картоплин
  • 1 цибулина
  • 2 зубчики часнику
  • 1 ч. л. паприки
  • 1 лавровий лист
  • пара гілочок петрушки
  • оливкова олія
  • сіль
  • чорний перець

Спосіб приготування:

Зніміть з хека філе – ця риба не кістлява, тож це буде неважко; втім, можна зробити готування ще простішим, нарізавши тушку поперечними стейками – по одному на порцію. Приправте рибу сіллю, при бажанні збризніть лимонним соком, і відкладіть в сторону.

Розігрійте на сковороді або в жароміцній формі пару ложок оливкової олії і обсмажте до золотистого кольору подрібнені цибулину і зубчик часнику. Наріжте картоплю «шайбами» товщиною 1,5-2 см і додайте їх на сковороду, давши трохи обсмажитись з обох сторін. Залийте водою настільки, щоб вона покривала картоплю, додайте лавровий лист, посоліть і варіть на невеликому вогні протягом 15-20 хвилин, до розм’якшення картоплі.

Злийте воду (або перекладіть овочі в іншу форму), приправте картоплю чорним перцем, зверху розмістите хека і поставте в духовку, розігріту до 180 градусів, на 12-15 хвилин. Тим часом візьміть сотейник, додайте пару ложок оливкової олії і тонко нарізаний зубчик часнику і грійте на найменшому вогні, щоб часник не смажився, а томився, повільно віддаючи олії свої аромати. Коли риба буде готова, зніміть сотейник з вогню, додайте паприку і розмішайте.

Розкладіть по тарілках картоплю, зверху розкладіть рибу і полийте гарячою олією  з паприкою. Прикрасьте дрібно нарізаною петрушкою і негайно подавайте.

Риба по-сицілійськи

Велику рибину (наприклад, судак) почистити, випатрати і зробити косі надрізи з обох боків тушки. Покласти у порізи по половині скибочки лимона.

Підготовлену рибу покласти на змащене жиром деко, розкласти навколо красивими кільцями ріпчасту цибулю, нарізану кубиками картоплю, кабачки й тонкі скибочки свіжих грибів.

Рибу посолити, поперчити, побризкати оливковою олією й водою. Запікати в духовці за температури до 180 градусів до готовності (час залежить від розміру рибини).

Вінегрет

Інгредієнти:

  • 2 буряки,
  • 4 картоплини,
  • 1 морква,
  • 1 цибулина,
  • 3 солоних огірка,
  • 200 г квашеної капусти,
  • 200 г консервованого зеленого горошку,
  • 3 ст. ложки нерафінованої соняшникової олії,
  • щіпка цукру,
  • сіль за смаком.

Спосіб приготування:

Ретельно помити буряк, картоплю, моркву і відварити в мундирах до готовності. Найдовше доведеться варити буряк, залежно від розмірів – 40-60 хвилин. Готовність овочів перевіряється виделкою або ножем.

Відварені овочі очистити від шкірки і порізати однаковими невеликими кубиками. Цибулю дрібно порізати. Із зеленого горошку зцідити рідину. З капусти зцідити розсіл, при необхідності подрібнити її. Солоні огірки бажано очистити від шкірки, так вінегрет вийде більш ніжним за консистенцією. Якщо всередині огірків багато розсолу, зцідити його. Огірки також порізати кубиками.

З’єднати усі овочі, додати цукор і сіль за смаком, перемішати. Заправити вінегрет соняшниковою олією і знову перемішати. Дати настоятися 20-30 хвилин, подавати із чорним хлібом як самостійну страву.

Медово-грушевий пісний пиріг

Інгредієнти:

  • 1 склянка цукру,
  • 1 склянка води,
  • 2 ст ложки меду,
  • 1 ч ложка соди,
  • 1 чайна ложка лимонної кислоти,
  • 1/4 склянки подрібнених горіхів,
  • 0,5 склянки олії,
  • 1,5-2 склянки борошна,
  • щіпка кориці або коріандру,
  • приблизно 3-4 груші.

Спосіб приготування:

Змішати цукор з водою і додати трохи олії, підігріти рідину і додати мед. Розмішати, щоб цукор і мед розчинилися. Додати соду, лимонну кислоту, корицю, горіхи, подрібнені до стану борошна, і борошно. Борошна потрібно стільки, щоб тісто нагадувало густу сметану. Груші почистити, наріати кубиками і додати у тісто. Вилити тісто у форму. Випікати 30-35 хвилин при 200 градусах.

Джерело: Ням-ням за 5 хвилин

Віталій Чемерис

This website uses cookies.