Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

«У нас такої ситуації, як в Італії, не буде»: вірусолог

Про це стверджує вірусолог з Інституту мікробіології і вірусології ім. Заболотного НАН Надія Жолобак в інтерв’ю виданню НВ, і пояснює чому.

— І італійці, і іспанці, ми всі знаємо не з чуток, -— це гарячі і темпераментні люди. При зустрічі вони завжди обіймають один одного, цілують, під час розмови торкаються один одного, тому ймовірність підхопити вірус в таких умовах, якщо він передається повітряно-крапельним шляхом (та ще й при контакті рук), значно вище.

Тобто Іспанія та Італія в цьому відношенні якраз такі країни, які, взагалі-то, створили ідеальні умови для поширення вірусу.

Справа в тому, що за цими традиціями спілкування дуже складно «встежити» людям, які їх дотримуються. Тобто вони цього не помічають.

Цю специфіку, особливості спілкування, видно тільки з боку: вони близько підходять один до одного, обіймають, цілують, торкаються — це вважається нормою речей. У нас таких близьких відносин, в принципі, немає. Тому, я думаю, [в Україні] вірус буде [менше] передаватися.

Ще один важливий момент, чим ми будемо відрізнятися від Італії та Іспанії — на нас працює природа. Зверніть увагу, який сьогодні був день: 16 градусів тепла і сонце. А вірус на сонці, під ультрафіолетом, гине дуже швидко — це займає якісь хвилини.

Тому наявність сонячної погоди посприяє тому, що вірус не буде виживати у вигляді крапельок, що знаходяться в повітрі. Тобто мікрокраплі, в яких може міститися вірус, не становитимуть небезпеки, тому що той буде гинути практично відразу.

Наше спасіння в тому, що ми рухаємося до літа, і зміна погоди в бік тепла і сонця посприяє тому, що епідемія вірусу буде сходити нанівець, оскільки зникнуть умови для того, щоб підтримувати стан вірусу.

У Китаї було значно гірше, у них [активне поширення інфекції припало] на Місячний Новий рік, тобто січень: тумани, висока вологість, відносно низька температура. Тобто там були свої нюанси.

В Україні в цьому випадку виграшна ситуація, тому вірус в цьому плані нам особливо не загрожує.

Я рекомендую, завжди про це говорила і ще раз повторю: часто провітрюйте приміщення, — якщо сонце потрапляє в будинок, це завжди добре. А ще робіть вологе прибирання.

І ще одне зауваження щодо традицій: у італійців та іспанців немає правила роззуватися при вході в будинок. Тобто, в якому взутті вони ходять по вулиці, в тому й по квартирі, і тільки після душу надягають домашні капці (але це вже, швидше, постільна приналежність).

Цей момент теж дуже важливий, тому що з пилом і всім іншим у квартиру зокрема заноситься й вірус.

Якщо немає традиції знімати взуття, то, відповідно, ми отримуємо високу ймовірність того, що вірус буде працювати проти нас.

Тобто існують особливості національної поведінки і традицій, які призводять до того, що умови для поширення вірусу стають значно більш придатними.

Також я недавно бачила відео, в якому дівчина з Іспанії розповідала, що там практично ніхто не п’є чай. А у нас у всіх є чайники, ми п’ємо цей напій. Властивості чаю полягають у тому, що таніни в його складі теж якоюсь мірою наділяють чай противірусну дію. Особливо [корисний] зелений чай, він очищає і працює як антиоксидант.

З огляду на те, що інкубаційний період коронавірусу проходить в шлунково-кишковому тракті, то зокрема прийом чаю, зрозуміло, що не виліковує, але якоюсь мірою полегшує [перебіг хвороби].

З іншого боку, потрібно розуміти, що для розвитку інфекції важлива множинність інфікування, тобто те, скільки вірусних частинок потрапило на чутливі клітини. Якщо вони поодинокі, інфекція може взагалі не розвинутися.

Це класика, закономірність взагалі всієї живої матерії: перехід з кількісних змін у якісні.

Так само інкубаційний період — це теж перехід кількісних змін у якісні: в шлунково-кишковому тракті накопичується певна кількість вірусів, які потім починають захоплювати інші чутливі клітини.

За якими правилами хоронитимуть померлих від коронавірусу: пояснення від ВООЗ

Інфікована коронавірусом мама трьох дітей розповіла про підтримку від лікарів і простих тернополян (ФОТО)