Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Як не здуріти вдома. 7 порад під час карантину від психолога

Українці вже «відсиділи» понад два тижні вдома на карантині. Залишилося, як мінімум, ще місяць. Як вижити в чотирьох стінах будинку і зберегти своє психологічне здоров’я?
Про це журналісту ІП “Діло” розповіла Наталія Семків, яка є кандидатом у психотерапевти за напрямком гештальт.

Особистий простір
У першу чергу треба почати працювати над своїми кордонами. Це основне. Зараз є багато мемів про те, що треба відвідувати ресторан «Кухня» і спасалон «Ванна». Жарти жартами, але у кожному жарті є доля правди. Коли залишаються вдома всією сім’єю, де і старше покоління, і молодше, то, відповідно, кожному треба відмежовуватися і мати трохи часу на себе. Коли порушують кордони, лізуть у твій особистий простір, тоді про це не треба забувати говорити. Для прикладу, треба сказати, що зараз мені потрібно 20 хв., щоб ніхто не рухав. Це не егоїзм і не для того, щоб когось образити. Це, навпаки, здоровий егоїзм, що ти маєш хвилинку на себе, на свій простір, щоб заспокоїтися і бути адекватним у стосунках з іншими членами сім’ї.
Також особистий простір включає таку річ, як робоча зона вдома. Це місце, де ви працюєте. Коли людина працює віддалено, то, кажуть, можна тепер у піжамі попрацювати. У тому і проблема. У піжамі краще не працювати. А треба зробити куточок робочого простору. Тобто ти прокидаєшся, застеляєш ліжко і перевдягаєшся не в робочий одяг, але у більш відповідний до твоєї праці. Себе налаштовуєш таким чином до неї, а не розслабляєш. Треба тримати ці робочі рамки.
Навіть, якщо конкретної віддаленої роботи немає, тоді собі сідаєш і розвиваєшся у тому напрямку, що тебе захоплює, бо інакше застрягаєш на тому ж рівні. Скажімо, якщо у тебе талант до мов, тоді вивчення нової мови – це супер-класно. Якщо ти творча людина, тоді треба продовжувати щось своє творити (малювати, писати, фотографувати і так далі). А якщо ти людина, яка займається, для прикладу, підбором персоналу, чимось з IT чи бухгалтерією, то не треба бути в ступорі. Пошукати в інтернеті щось цікаве собі, подивися той матеріал, який знадобиться у майбутньому. Зрештою, навіть читання художньої літератури принесе багато користі і заспокоїть нерви.
Особистий простір – це зараз головне. Але якщо немає можливості створити особистий простір територіально, то тоді варто придумати якісь інші свої рамки, для прикладу, слухати у навушниках улюблену музику, щоб ніхто не відволікав.

Карантин – не канікули
По-друге, карантин – це не канікули. Ти маєш працюєш так, як і працював. Ясна річ, що може не бути тої фінансової сатисфакції, але ти маєш продовжувати працювати над собою. Якщо тоді ти працював на начальство, на якогось багатого «дядю» чи «тьотю», і мав за то фінансовий зиск, то тут ти маєш мати нагороду від себе. Ти щось зробив корисне для себе, для прикладу, прочитав книжку, – з’їж улюблені свої солодощі. Ну, але говорячи про їжу, то, звісно, не потрібно об’їдатися. У нас багато людей віруючих та релігійних. Зараз піст і ця ситуація є дуже актуальною. Читала у статтях своїх колег, що якраз піст зараз настав дійсно, як піст. Бо у клуби люди не ходять, у ганделиках не сидять, а продовжують вдома очищатися. Десь так собі можна теж робити нагороду. Метальна нагорода у тому, що я молодець, рухаюся у правильному керунку, очищаюся і набуваю якогось нового хорошого досвіду.
Зараз багато людей страждають від того, що щось не так зробили. Не прожили так своє життя, як би хотіли його прожити. Є якась незакінченість у своїх справах. Багато людей сидять і думають, що не досягнули чогось у житті. Власне, робота над собою може нівелювати це відчуття і принести сатисфакцію, що ти рухаєшся до того, що тобі подобається.

Фізичне навантаження
Потрібно не забувати про фізичні навантаження. Не має значення чи ти спортсмен, чи ні. Щоб день на день не був схожий, то треба чергувати фізичні навантаження, займатися спортом вдома. Не треба пів дня займатися, просто виділити пів години часу собі в день, щоб черговість якась була і відчуття монотонності не турбувало так сильно. Фізичне навантаження забиратиме це відчуття «дня бабака», що ти не живеш кожен день один і той самий.

Гігієна інформації
Чому важливою є гігієна соцмерж і телебачення і що мається на увазі? Основне – це треба фільтрувати і не перевантажувати себе лавинами інформації про новий вірус. Краще подивитися кіно. Треба зробити собі правило, що 5 хв новин, а тоді годину якоїсь іншої інформації, для прикладу, кіно, серіали, розважальні передачі, книжки і так далі. Треба не перевантажувати себе одноманітністю.

Оживити стосунки
До карантину як було: він на роботі, вона на роботі і цілий день ми не бачилися, бо заробляли гроші. А тепер постійно одне одного бачимо. Займаємо простір наших других половинок. Відповідно, треба поважати простір один одного і вчитися по-новому одне до одного ставитися. Такий от другий медовий місяць тепер у подружніх пар. Це нагода відтворити й оживити свої стосунки у тому плані, що сім’я – це двоє, мають працювати у тандемі. Спробувати налагоджувати свої стосунки, починати діалоги. Десь колись готувати разом, колись прогулянка спільна, хоча і розумію, що це до балкона і назад, але зробити каву собі, сісти на балконі чи навіть на підвіконнику і просто поговорити. Бо проблема у тому, що багато сімей не спілкуються одне з одним. Саме проблема є у відсутності діалогу. Колись щось наболіло, десь не так сказала чи сказав і та образа роками живе. Тому карантин може як оживити стосунки, зробити сильнішими ваші сім’ї, так і розклеїти, віддалити. Все залежить від вас самих. Не забуваймо, що не просто так ви колись зійшлися, одружилися і почали жити разом. Були якісь спільні інтереси, погляди і все інше. Треба відтворити це зараз, коли ви знову можете тісно проводити час разом. Це дасть світло у кінці тунелю, що вихід є. Якщо хочете зберегти сім’ю, тоді це чудовий варіант. Але, якщо не хочете зберігати сім’ю, бо є такі сім’ї, що краще не зберігати, тоді багато шансів на те, що ви розійдетеся.
Також деякі люди знову вчаться готувати їсти, прибирати вдома. Банально, почати готувати щось інше, закрутки робити, чи щось таке, чого не вміла чи не вмів раніше. Але, щоб зберегти сім’ю, то це треба робити разом. Дітей теж варто залучати до цього процесу. Або разом повчити вірш чи зробити якусь аплікацію. Пам’ятаймо, що дітей теж треба стимулювати розвиватися і не закидати навчання та їх захоплення.
Важливо не конфліктувати і не приховувати чогось у собі, бо все це виливається у психосоматику. І це буде біда, це будуть хвороби. Треба за собою слідкувати і психологічно, бо багато проблем у голові ослабляють імунну систему і тоді людина більш уразлива до різних вірусів.

Після карантину ми будемо інші
Після цих 30 днів, дай Бог, щоб не більше, може все змінитися. Зараз дуже багато всього перейшло в онлайн-режим. Навчання онлайн, робота онлайн, замовлення онлайн. Ми переходимо, грубо кажучи, в нову еру – еру всього онлайн. Тому буде переглядатися культура спілкування наживо і гігієна спілкування. Думаю, що ми вийдемо з квартир інакшими людьми.
Багато моїх колег з різних галузей кажуть, що мінятиметься форма праці. Буде робота не на дому, а робота онлайн. Робота з клієнтами чи робота з персоналом на віддаленому рівні. Будемо йти в ногу з часом. Так само і вчителі, якщо Оксфорд і Кембридж мали лекції віддалені, то тепер багато наших вчителів відсіюються, які не вміють так працювати. Більше того, те саме з психологами. Також практикую тепер онлайн-роботу з клієнтами, які звертаються до мене (більше тут).
Також маю надію, що медицина вийде на інший рівень і держава буде все ж таки сприяти, та оплата праці буде зовсім іншою. Тому я думаю, що ми не будемо надолужувати те, що втратили за ці дні карантинні. Ми будемо переосмислювати це і жити по-іншому. Вчитися призвичаюватись до нових умов і викликів. Бо назад все не вернеться, а відбиток у нашому житті залишиться і тому ми теж змінимося.
Юра Мартинович,
Джерело: ІП «Діло»

Півторарічна дитина, у якої виявили коронавірус, перебуває у Тернополі в реанімації

Показали, у яких костюмах працюють у Тернополі кондуктори (ФОТОФАКТ)