Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Як тернопільські нардепи в масках голосували за продаж землі

Вночі 31 березня Верховна Рада України прийняла в другому читанні і в цілому за законопроєкт №2178-10 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”. Прийняття закону відбувалося в гротескних декораціях та умовах для України: карантин, усі депутати в масках, багатогодинне завершальне для прийняття закону засідання. На фінальному голосуванні наполягали президент Зеленський та Міжнародний Валютний фонд. Мовляв, Україна не отримає 8 мільярдний кредит без цього закону.
Ефект натиску кредиторів спрацював. Законопроект підтримали 259 народних депутатів, проти — 24, утрималися — 3, не голосували — 29. З фракції “Слуга народу” “за” проголосувало 206 депутатів з 213 присутніх, 2 – “проти”, 2 “утрималося”, 3 – не голосувало. Проголосували “за” усі три тернопільські мажоритарники від “Слуги народу” – Андрій Богданець(163 округ), Ігор Василів (164 округ), Володимир Гевко (167 округ), також обрана за партійним списком Людмила Марченко. Цікаво, що всі тернопільські депутати з партії Зеленського живуть у місті Тернополі.


Фракція “Європейської солідарності” дала 23 голоси, однин – утримався. Законопроект також підтримало 13 депутатів із фракції “Голос”, 12 – із групи “Довіра” і п’ятеро позафракційних. З групи “Довіра” голосував “за” також ще один депутат-мажоритарник з Тернопільщини Микола Люшняк.
Жодного голосу за відкриття ринку землі не дали “Батьківщина”, депутатська група “За майбутнє” та ОПЗЖ. Екс-голова Тернопільської ОДА Михайло Цимбалюк (“Батьківщина”) був “проти”, а Іван Чайківський з групи “За майбутнє” був єдиним депутатом-мажоритарником з Тернопільської області, який не підтримав цей законопроект.
Цей закон фактично відкриває

Закон набирає чинності з 1 липня 2021 року. Відтак, з другого півріччя 2021 року скасовується дія мораторію на продаж аграрної землі.
Нагадаємо, що відкриття ринку землі було однією з вимог продовження співпраці з МВФ і надання чергового кредиту.

Що передбачає скандальний закон?
Перше. З червня 2021 до червня 2023 буде діяти обмеження на купівлю землі – не більше 100 га в одні руки. З 2023 року обмеження становитиме до 10 тис га в одні руки, як було передбачено попередньою версією проєкту.
Друге. З 2021 до 2023 року право на покупку землі буде тільки у фізосіб. Юридичним особам забороняється купувати землю сільськогосподарського призначення.
Третє. Щодо надання права іноземцям купувати землю позиція не змінилась – питання буде вирішуватись на референдумі.
Четверте. Іноземцям заборонено купувати землю, що розташована ближче 50 км від державного кордону України, незважаючи на результати референдуму.
П’яте. Не зможуть купувати з 2023 року українську землю компанії, власниками яких є громадяни країни-агресора – Росії, що входять до терористичних організаціях.
Також заборона поширюється на компанії, що знаходяться у власності іноземних держав або офшорів чи бенефіціара, яких неможливо встановити.
Шосте. Купити українську сільгоспземлю також не зможуть юрособи з країн, які не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом та компанії під санкціями.
Сьоме. Передбачене переважне право орендаря на купівлю землі.
Орендарі, які працюють на землі і мають право користування не пізніше ніж з 2010 року, можуть викупити землю з розстрочкою до 10 років за ціною нормативної грошової оцінки таких ділянок і без проведення земельних торгів. Право власності покупець отримує після першого платежу.
Орендар має можливість передати переважне право на придбання ділянки іншій особі, але про це повинен бути письмово повідомлений власник.
Восьме. Банки зможуть стати власниками землі тільки за умови, якщо земельна ділянка дісталась їм як заставне майно за непогашеним кредитом. Такі ділянки фінустанови повинні продати протягом двох років після отримання права власності на земельних торгах.
Дев’яте. Мінімальна ціна – не менше нормативної грошової оцінки. До 2030 року.
Десяте. В перші два роки буде діяти заборона на продаж державної землі.

Ціни на бензин можна знизити ще на 3-5 гривень за літр

Крик душі медиків Тернопільщини: лікарі відверто заговорили про брехню влади