Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Назвали професії, які скоро зникнуть

Згідно з повідомленням Державного центру зайнятості Міністерства соціальної політики, найбільшим попитом серед роботодавців користуються водії, швачки, електромонтери, слюсарі, електрогазозварювальники. Крім того, затребувані оператори заправних станцій, токарі, трактористи, оператори і машиністи котельні, робочі з комплексного обслуговування будівель, малярі, муляри і столяри, працівники сфери послуг (продавці, кухарі, охоронці, офіціанти), помічники вихователів, молодші медичні сестри, пекарі, бармени, соціальні працівники та перукарі, бухгалтери, лікарі, вихователі, фармацевти, підсобні робітники.
Експерти hh.ua | grc розповідають, наскільки цей рейтинг відповідає базі вакансій, розміщеній на кадровому порталі, і що відбуватиметься з ринком праці в майбутньому.

ПОПИТ СЬОГОДЕННЯ
Згідно з аналізом пропозицій про роботу, розміщених на hh.ua минулого року, найбільше варіантів щодо працевлаштування мали IT-шники, менеджери з продажів і маркетологи. Принаймні саме для них розміщувалось найбільше вакансій у 2019 році.
Ба більше, порівняно з 2018 роком частка пропозицій про роботу у профсферах «ІТ, телеком» та «Маркетинг» навіть зросла. А от у «Бухгалтерії» та «Робочому персоналі» дещо знизилась (у межах 1-3%).
Перелік Державного центру зайнятості Міністерства соціальної політики радше можна віднести до непопулярних серед пошукачів професій та таких, де роботодавці більше відчувають кадровий дефіцит. Адже більшість з них увійшли в ТОП-10 профсфер з низьким рівнем конкуренції. І на одну вакансію в цих професіях припадало від 1,4 до 3,2 резюме.
Для порівняння: у висококонкурентних сферах на одну вакансію може припадати понад 10 резюме. Наприклад, в «Юриспруденції» – 8,1, в «Мистецтві, розвагах, мас-медіа» – 9,3, у «Домашньому персоналі» – 10,5, у «Початку кар’єри» –12,2, а у «Вищому менеджменті» – 30,8. А в середньому hh-індекс (співвідношення кількості CV до кількості пропозицій про роботу) в 2019 р. був 6,8.

МАЙБУТНЄ РИНКУ ПРАЦІ

Зараз можна почути думку, що в сучасному світі сфера послуг домінує над виробництвом, і центром економіки споживання є продаж товарів та послуги. Так, наприклад, згідно зі звітами Державної служби статистики про очікування роботодавців на найближчий час, сфера роздрібної торгівлі мало не єдина, де не очікується зменшення кількості працівників.
Крім того, відповідно до світових тенденцій, буде збільшуватися кількість професіоналів, задіяних в IT-сфері. Це стосується зростаючого попиту на розробників і тестувальників ПЗ, адміністраторів мереж і баз, модераторів, спеціалістів з робототехніки, з інформаційної безпеки, web-дизайнерів.
Тотальна діджиталізація впливає не тільки на виникнення нових професій, а й на функціональне наповнення вже наявних. Щороку зростає актуальність цифрових навичок. А у вакансіях все частіше можна зустріти вимоги про володіння тим чи іншим спеціалізованим ПО.
Однак проникнення IT в усі сфери життя також призводить до поступового відмирання деяких професій. Звичайно, тотальна трансформація, роботизація та автоматизація ринку праці – перспектива найближчого року. Але ці процеси поступово вже здійснюються. Так, у числі найближчих претендентів на автоматизацію можна назвати робочі і «рутинні» професії (наприклад, машиністи в метро, касири, кондуктори, пакувальники, менеджери по роботі з клієнтами тощо). Наступний на черзі – лінійний менеджмент, а в перспективі плюс-мінус 20 років – середній.

У Тернополі 19-річна дівчина викрала у подруги бензопилу

Тернополян серед евакуйованих з Уханю немає