Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Повстанський вертеп з Тернополя пролунав у прифронтових містах Донбасу

Члени громадської організації “Молодіжний Націоналістичний Конгрес” відвідали прифронтові зони Донецької та Луганської областей із повстанським вертепом протягом 8-14 січня. Метою місії “Повстанський вертеп на Сході” є поширення української коляди, обмін досвідом громадської діяльності та знайомство із волонтерами та активістами.
Протягом поїздки молодь відвідала: Краматорськ, Слов’янськ, Святогірськ, Костянтинівку, Нью Йорк, Лисичанськ, Сіверодонецьк, Попасну і Бахмут, а також завершальний виступ відбувся у столиці на Михайлівській площі.
Повстанський вертеп є унікальною різдвяною виставою для цієї частини України. Він поєднує традиційний християнський мотив вертепу з історично-українським. За сюжетом добро (тобто Україна) перемагає зло (радянську окупацію) за допомогою небайдужих повстанців. Це вкотре підтверджує важливість добровольчого руху та внутрішнього почуття відповідальності за майбутнє держави.
Сценарій вертепу був написаний у 2008 році Львівським осередком. Безпосередньо автором є теперішня голова організації Соломія Фаріон. Колядки, використані у вертепі, мають свою історію і символізм, оскільки беруть свій початок із 40 років минулого століття. Їх співали воїни УПА та українці таємно по домівках та церквах.
Участь у вертепі взяли члени організації із чотирьох осередків: Тернопільського, Львівського, Дніпровського та Київського. За словами Оксани Семенець, відповідальної за постанову вертепу, підготовка видалася нелегкою, оскільки не було можливості проводити спільні репетиції. Доводилося окремо працювати по онлайн зв’язку та розспівуватися в дорозі.

В Україні в армію тепер забиратимуть з 18 років

Як на Тернопільщині покарали продавця “лівих” спиртних напоїв