Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Три громади з Тернопільщини отримали великі гроші від програми DOBRE

Результати Індексу спроможності громад презентували в рамках програми DOBRE у Тернополі. 
Система вимірювання дає змогу побачити слабкі та сильні сторони місцевого самоврядування в конкретній громаді, визначити акценти і покращувати результати. Керівник програми USAID DOBRE Беррі Рід вручив сертифікати на додаткове фінансування проектів громадам-партнерам, які продемонстрували найбільший рівень зростання показників спроможності впродовж року.
«Дуже радий відзначити успіх наших партнерів саме напередодні Дня місцевого самоврядування. Адже це наочний приклад якісного росту об’єднаних громад, а також можливість спонукати інших до кращих результатів. Дякую, що не лише переможці, а й більшість громад демонструють значний поступ спроможності», – сказав керівник програми DOBRE Беррі Рід.
Теребовлянська та Шумська міські об’єднані громади отримали по 55 тисяч доларів. А одна з найменших, але успішних громад в області – Іванівська, – отримала 35 тисяч доларів додаткового фінансування. Переможці самі оберуть на які проекти згідно із стратегією розвитку підуть ці ресурси.
«Для нас оцінка спроможності самоврядування спершу була непростим викликом, адже там чимало цілком конкретних пунктів, які громада має виконати. Крок за кроком ми виконували завдання і побачили, що цей інструмент допоміг нам самим виправити деякі прогалини та підсилити громаду загалом. Дуже дякуємо, що відзначили нашу роботу», – зазначив голова Іванівської об’єднаної громади Руслан Шафранович.

Принципи та методологію оцінки програма DOBRE також запропонувала для використання усім громадам області. Застосування Індексу могло б допомогти деяким із громад, які зараз пропонують переформатувати. За словами представників програми DOBRE, часто навіть маленькі громади демонструють вражаючі результати якісного росту.
«Зараз у Верховній Раді та міністерстві чимало дискутують щодо спроможності громад. На нашу думку, індикатори, які зараз існують не завжди належним чином відображають рівень спроможності. Не потрібно зосереджуватися на приєднанні вже існуючих громад до інших територій просто через те, що вони малі. Раціональніше спершу повністю завершити процес об’єднання», – зазначив керівник програми DOBRE Беррі Рід.
Програма DOBRE щороку вимірює Індекс спроможності громад-партнерів за 20-ма показниками діяльності місцевого самоврядування. Основні характеристики, які оцінюють – лідерство та управління, надання послуг у громаді, управління фінансами та бюджетом, участь громадськості.
Індекс спроможності місцевого самоврядування (Participatory Municipal Capacity Index – PMCI) розроблений організацією Global Communities та адаптований у рамках програми DOBRE для оцінки місцевого самоврядування в Україні.

Тернополянин постачав спирт у підпільний горілчаний цех на Львівщині

Мер Тернополя Сергій Надал та міська рада прозвітували перед громадою за виконану роботу у 2019 році