Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

На Тернопільщині жінку, яка всю пенсію віддає за газ, оштрафували майже на 10 тисяч гривень

«Дай вам, Боже, здоров’я!» — подякувала я. А згодом дізналася, що вони… оштрафували мене майже на 10 тисяч гривень», — зітхає 60-річна Ганна Бойко із села Мшанець Теребовлянського району.

У вересні цього року до помешкання жінки навідалися двоє представників ПрАТ «Тернопільгаз». Перевірили лічильник, пломбу, газові прилади. Згодом пенсіонерка дізналася, що її оштрафували, оскільки контролери склали акт через певне порушення. Жінка в розпачі, бо неспроможна оплатити чималу суму, та й загалом не погоджується з тим, що щось порушувала. У Теребовлянському управлінні експлуатації газового господарства засідала комісія, яка підтвердила правомірність акта, але мешканка Мшанця заперечує об’єктивність цього рішення, тому днями побувала на прийомі в «Тернопільгазі». Ганна Антонівна звернулася також до журналістів, щоб розповісти про проблему, з якою зіткнулася.

«Котел не підключений, а вже порушення»

— Газовики час від часу перевіряють лічильники в селі, бували і в мене, але претензій не мали, — розповідає Ганна Антонівна. — 19 вересня прийшли двоє контролерів — один із району, інший — з Тернополя. Втручання в лічильник не виявили. Коли оглядали котли в помешканні, я розповіла, що хочу викинути старий паровий котел, тож придбала новий, показала його. Мешкаю я з чоловіком, діти від нас далеко. У нас є два газові котли — у  хаті і літній кухні, але ми економимо, тому користуємось здебільшого тільки одним. Газ дорогий, торік я трохи палила дровами. За літо ми з чоловіком добудували до хати дві невеличкі кімнатки, щоб колись облаштувати там кухню і ванну. Наразі там ще нема підлоги, не поштукатурено. Придбали новий котел, покликали працівника приватної контори, він встановив його, але не підключали. Не знаю, коли завершу те будівництво, бо будматеріали дорогі, а в нас із чоловіком мінімальна пенсія. Я нічого не приховувала, показала газовикам новий котел, а вони сказали, що не можна стільки котлів на один лічильник. «Новий ще не підключений», — пояснила. Вони наголосили, що все одно треба поставити лічильник «шістку», бо нинішня «четвірка» неспроможна прокрутити більшу кількість газу. Глянули в документи, запитали, чому в нас так мало «намотує» за місяць. «Бо тільки удвох з чоловіком живемо», — пояснила. Контролери склали акт про перевірку і зазначили, що є зауваження щодо перевищення діапазону лічильника. Мені не пояснили, що за це призначать штраф. Я ще їм щиро подякувала… Пішли далі по сусідах. А згодом мене покликали в район і… приголомшили штрафом.

«Оштрафували без попередження…»

— 1-го жовтня мене викликали до Теребовлі на комісію. У кабінеті сиділи троє чоловіків, переглянули документи і сказали, що акт, який склали контролери, правомірний і передбачає штраф у розмірі 9754 грн. Не передати словами, який це був для мене шок. «За що?!» — здивувалася. Взялися пояснювати, що лічильник не справляється промотувати таку кількість газу  і може показувати менші показники. «Але новий котел не підключений! Я навіть паровим не користуюся від весни, бо нема потреби — на вулиці тепло», — намагалася пояснити, проте мене не хотіли слухати. Склали протокол. Я відмовилася підписувати, так і вказали в рядку навпроти споживача. Коли вдома взялася читати протокол, ще більше обурилась, бо вказано, що засідали семеро членів комісії, хоча було троє, зібрали їхні підписи… Щоправда, юрист контори, який теж є у тому списку, не поставив підпису. Поїхала я згодом на прийом до начальника районної газової контори, сподівалася, що чимось зарадить. При мені він зателефонував до контролера з Тернополя, який складав акт, і запитав, чи давав мені попередження. Той відповів, що ні. У районі мені спершу дали надію, що все владнають, але так нічого й не вирішили. Ходила я від кабінету до кабінету, але все дарма… «Не можемо нічого змінити», — врешті повідомили. Порадили їхати до керівника «Тернопільгазу» Олега Караванського.

«З простих людей все до копійки витрясуть…»

— Минулого тижня я була в «Тернопільгазі». З начальником не вдалося зустрітися, бо, як пояснили, він мав зустріч з іноземною делегацією, — продовжує Ганна Антонівна. — Відправили до контролера, який склав акт. «За що такий величезний штраф? Ви ж тоді так гарно спілкувалися, а тепер підступно хочете здерти з мене гроші…» — розплакалась я. Промовчав і пішов. Прийняли мене в іншому кабінеті. Порадили написати заяву щодо повторної комісії, але вже не в Теребовлі, а в «Тернопільгазі». Призначили на початок грудня. Я не крала газу, нікого не дурила, то за що маю платити? У нас із чоловіком пенсія по 1500 грн., потрібно кілька місяців складати, щоб погасити штраф. А чим тоді платитиму за користування газом, за електрику? Треба ще щось їсти купити… Я доведена до відчаю… Торік мала непорозуміння через субсидію. У нас зареєстрована донька, тому субсидія не виходила. Але на пошту прийшов список субсидіянтів, у якому була і я. Так платила за газ всю зиму, а в квітні дізналася, що мені помилково надали субсидію. Тоді все перерахували і сказали сплатити 12 тис. грн. боргу. Розписали суму до вересня. Я все сплатила. А у вересні почалося зі штрафом… Газовики радять змінити лічильник, але я дізналася, що «шістка» коштує 3800 грн., а ще за встановлення треба заплатити кілька тисяч. Де взяти такі гроші? Але ж насправді в мене нема перевищення діапазону лічильника, бо споживаємо небагато газу. Як діяти?.. З простих людей все до копійки витрясуть, а самі не поспішають щось робити. Так, у мене давно коробка на газовій трубі з тріщиною — не міняють, хоча це відповідальність газовиків. Просила подивитися до котла, бо був забитий, не прийшли. Сподіваюся, що обласна комісія поставиться до моєї проблеми з розумінням.

НОВА…  звернулася за коментарем до «Тернопільгазу», але наразі там відмовилися пояснити дану ситуацію, запевнили, що вивчать питання Ганни Бойко і на комісії у грудні приймуть остаточне рішення.

У Тернополі водій маршрутки ледь не збив дівчину на переході (ВІДЕО)

Скандал на Тернопільщині: бійки в сім’ї священника розслідує поліція (ВІДЕО)