Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Як Зеленський проводив нараду у Тернополі (ВІДЕО)

Президент України під час наради 1 листопада навів приклад, що сьогодні через Інтернет можна вільно придбати так званий тетрапак горілки пшеничної місткістю 10 літрів за ціною 370 гривень.

55% виробництва спирту в Україні сьогодні перебуває в тіні, а державні спиртові заводи понад 10 років контролюють кримінальні угруповання, заявив Президент Володимир Зеленський на нараді з питань розвитку спиртової галузі України під час робочої поїздки на Тернопільщину. В області наразі працюють лише чотири з одинадцяти заводів з виробництва спирту.
Президент навів приклад, що сьогодні через Інтернет можна вільно придбати так званий тетрапак горілки пшеничної місткістю 10 літрів за ціною 370 гривень.
«Тобто пляшка коштуватиме десь 15-18 гривень. А ми купуємо в магазині по 90-100 гривень. Працюють тіньові підприємства. Але як вони працюють, хто їх кришує?» – порушив питання Володимир Зеленський.
Заступник керівника Офісу Президента Юлія Ковалів зазначила, що з 2016 року фінансовий результат держпідприємства «Укрспирт» зменшився майже вп’ятеро. Так, за її словами, у 2016-му прибуток підприємства становив близько 97 млн грн, а сьогодні скоротився ледь не до нуля. Відповідно, критична ситуація й зі сплатою податків: якщо три роки тому монополіст «Укрспирт» сплатив до бюджету майже 30 млн грн податку на прибуток, то торік – взагалі нічого.
«Через нелегальний ринок спирту ми щороку недоотримуємо 8 мільярдів гривень до бюджетів – державного та місцевого. А це проблеми і з виплатами заробітних плат, і з будівництвом доріг, і з розвитком всієї інфраструктури», – наголосила Юлія Ковалів.
Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов зазначив, що за 10 останніх років виробництво легального харчового спирту скоротилося вчетверо – через нелегальний ринок спирту. За умови збереження нинішньої ситуації у спиртовій галузі втрати акцизу можуть сягнути 8-10 млрд грн.
«Змінити ситуацію можна шляхом демонополізації, детінізації та приватизації спиртової галузі», – підкреслив Тимофій Милованов.

Президент наголосив, що він та уряд не миритимуться з існуванням тіньового ринку спирту та спільно працюють над його ліквідацією.
Володимир Зеленський уже подав до Верховної Ради законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» щодо лібералізації діяльності у сфері виробництва спирту етилового».

На Тернопільщині мама дівчини, у якої помилково діагностували сибірську виразку, подає на медиків до суду (ВІДЕО)

У Тернополі розшукують чоловіка, який обікрав жінку (ВІДЕО)