Основними носіями збудника лептоспірозу у природних умовах є щурі, польові миші, землерийки, їжаки. Заразитись можна через укус гризуна або ж під час купання у зараженій водоймі. Вживання інфікованої їжі також може спричинити захворювання.
“Люди хворіють через гризунів, а також серед хворих ті, хто доглядає за сільськогосподарськими домашніми тваринами. Відповідно при травмах і ранах, є потрапляння збудника і таким чином розвивається захворювання”, – каже завідувачка відділу епідемнагляду профілактики інфекційних захворювань ДУ “Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України” Марія Павельєва.
Експертка додає, часто перші симптоми захворювання непомітні і можуть бути схожі на грип, який більш характерний восени і взимку. Також захворювання характеризується ураженням печінки, нирок. Відтак, люди не звертаються до медиків і тим самим наражають себе на небезпеку.
Якщо ж у медиків є підозра на те, що людина заразилась лептоспірозом, аналізи передають сюди, в лабораторію. Тут досліджують, як кров пацієнта, так і гризунів на наявність збудника захворювання. Відтак, не тільки ставлять діагноз, але й відслідковують ланцюг передачі інфекції від збудника до людини.
Детальніше дивіться у відео “Т1”.