Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Тернополі є можливості для вакцинування від дифтерії

В Україні зафіксовано уже декілька випадків захворювання на дифтерію. Нові випадки небезпечної хвороби зареєстровані і на Тернопільщині.

Що треба знати про дифтерію?

Дифтерія – це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується запаленням переважно слизових оболонок ротоглотки та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем.

Збудником захворюання є дифтерійна паличка (коринебактерія).
Інкубаційний період захворювання – від 3 до 10 днів.
Передається дифтерія повітряно-крапельним шляхом, а також через предмети побуту (посуд, іграшки). Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, який блокує синтез білка в клітинах, в результаті чого виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям.
Під час епідемії дифтерії в Україні (1991-1998), спричиненої низьким охопленням дітей вакцинацією та відсутністю ревакцинації дорослих, на дифтерію захворіли близько 20 тисяч людей, 696 з яких померли.

Як і коли вакцинуватися від дифтерії?

Медики наголошують, що єдиний спосіб запобігти смертельній хворобі – це вакцинуватися. Дітям роблять щеплення вакциною АКДП у 2, 4 та 6 місяців. У 18 місяців проводиться ревакцинація, згодом ревакцинацію проводять у 6 років вакциною АДП, наступну у 16 років — АДП-М.
Дорослі ж повинні ревакцинуватися (вакцинуватися повторно) кожні 10 років. Тобто якщо востаннє ви робили щеплення у 16, то першу ревакцинацію слід зробити в 26 років, другу – у 36 і так далі.
Тернополяни можуть безкоштовно вакцинуватися від дифтерії в амбулаторіях КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги», попередньо звернувшися до свого сімейного лікаря. Як повідомляють медики, вакцини для щеплення проти дифтерії у закладі є в достатній кількості.

На Тернопільщині п’яну водійку на “сімці” зупинив бетонний стовп (ФОТО)

У Тернополі освятили новий храм (ФОТО)