Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Чорткові перепоховали останки невідомих в’язнів місцевої тюрми (ВІДЕО)

У середу, 25 червня, на центральному міському кладовищі по вулиці Степана Бандери відбулося перепоховання останків в’язнів Чортківської тюрми, які було виявлено на початку липня цього року під час будівництва меморіального комплексу до 100-річчя Чортківської офензиви, – інформує сайт Чортківської районної держадміністрації.

Прийшли віддати останню шану убієнним єпископ Бучацький Української Греко-Католицької Церкви Дмитро Григорак, настоятель парафіяльної церкви Святої Покрови Михаїл Левкович, голова районної ради Віктор Шепета, заступник голови райдержадміністрації Йосифа Овод, заступник голови районної ради Петро Пушкар, заступник міського голови Роман Тимофій, керівник апарату райдержадміністрації Людмила Мельник, священнослужителі, ряд краєзнавців та активних громадських діячів краю.

– Ми не знаємо, якою смертю згинули ці люди, але знаємо, що вони мають право бути гідно захоронені, – звернувся до присутніх єпископ Дмитро Григорак.

– Сьогодні душі цих людей радіють з того, що ми з вами виконали одну із основних Заповідей Божих: «Люби свого ближнього, як самого себе», – додав о. Михаїл Левкович.

Відтак було звершено чин похорону і опечатано гріб. Як це відбувалося – Суспільне мовлення UA: Тернопіль підготувало відеосюжет.

Як раніше інформував сайт Чортків.Сity, дане захоронення було випадково виявлене будівничими під час копання котловану під майбутній меморіал, приурочений Чортківській офензиві. Не надавши цьому факту серйозного значення й не поінформувавши відповідні служби, вони вивезли останки з 15 могил разом із землею на сміттєзвалище. Завдяки небайдужим чортківчанам свавілля вдалося зупинити. Правоохоронними органами навіть було відкрито кримінальне провадження за фактом наруги над могилами.

Фото Любомира Габруського

На нараді за участі представників обласної та місцевої влади, краєзнавців та експертів з ексгумації було вирішено дослідити та перепоховати знайдені останки, а будівництво меморіального комплексу тимчасово зупинити.

Невдовзі на місці працювали фахівці меморіально-пошукового центру «Доля» зі Львова, котрі встановили, що поховання швидше за все належать в’язням Чортківської тюрми. На це вказували різні ознаки: останки були захоронені без одежі, виявлено ознаки недоїдання, перебування у холодних умовах, в деяких були наявні ознаки побутового чи військового травматизму, одне з поховань було груповим, що характерно для тюремних в`язнів, тощо.

Тепер, після поховання за християнським звичаєм невинно убієнних злочинним радянським тоталітарним режимом наших краян, спорудження меморіального комплексу продовжиться, пише “Чортків.Сіті”.

У Тернополі знайшли авто, водій якої збив пішохода (ФОТО)

Мотоцикл 120 м тягнув за собою водія та пасажира: подробиці смертельної аварії у Тернополі на дамбі (ВІДЕО)