Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Очільник МЗС запропонував провести вибори на окупованих територіях одночасно з місцевими виборами

Про це Вадим Пристайко повідомив у кулуарах 16-ї щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) 13 вересня в Києві.
Влада України хотіла би проведення місцевих виборів у всій країні, включно з територіями тимчасово не підконтрольного уряду Донбасу, повідомив український міністр закордонних справ Вадим Пристайко.
“Ми погодилися на Мінські домовленості п’ять років тому, зокрема й на проведення виборів. На нашу думку, ідеально було б провести вибори, доки це неможливо, одночасно в усій нашій державі. В них (на окупованих територіях Донбасу – ІФ) уже двічі були вибори – фейкові, їхніх результатів ми не визнаємо. Зараз ми пропонуємо провести одночасно вибори на всій території, зокрема й на окупованій. Подивимося, чи спрацює це, за часом виключно”, – сказав він у коментарі агентству “Інтерфакс-Україна” в кулуарах 16-ї щорічної зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) у п’ятницю в Києві.
Водночас Пристайко додав, що “формулу Штаймаєра” ще в 2016 році узгодив п’ятий президент України Петро Порошенко.
“Формулу Штаймаєра”, яку наш глава держави погодив, ми як люди, які виконують навіть те, що пообіцяли наші попередні президенти, повинні виконувати. Ми зараз обговорюємо, в якій формі”, – сказав він.
Він запевнив, що “в ній немає нічого цікавого, або такого, щоб звинувачували у зраді або перемозі”.
Як повідомлялося, “формула Штайнмаєра” стосується визначення статусу Донбасу. Передбачає одночасне прийняття Верховною Радою поправок до Конституції, за якими Донбас отримає особливий статус і проведення там вільних виборів, після чого Росія виведе свої війська та техніку з території ОРДЛО.
28 серпня президент України провів телефонну розмову з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель, під час якої співрозмовники домовилися про якнайшвидше проведення саміту в “нормандському форматі”. Як повідомили в прес-службі Офісу президента України (ОПУ), Зеленський закликав терміново провести зустріч лідерів країн “Нормандської четвірки” для обговорення мирного процесу та узгодження подальших кроків щодо врегулювання конфлікту.
Зі свого боку Меркель висловила підтримку зусиллям України, спрямованим на встановлення миру на Донбасі, погодившись із необхідністю проведення зустрічі на найвищому рівні найближчим часом. “Досягнуто домовленості про підготовчу зустріч дипломатичних радників глав держав і урядів 2 вересня цього року”, – наголосили в ОПУ.
29 серпня Зеленський провів телефонну розмову з президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном, під час якої Макрон підтвердив намір провести зустріч у “нормандському форматі” найближчим часом.
Радники глав держав “нормандського формату” на зустрічі 2 вересня в Берліні мали обговорити порядок денний майбутньої зустрічі лідерів, а також саму підготовку зустрічі. Проте за підсумками зустрічі вони не погодили дати саміту глав держав “нормандського формату”.
Як заявив журналістам директор Центру політичної кон’юнктури (РФ) Олексій Чеснаков, помічники лідерів “Нормандської четвірки” не погодили конкретної дати саміту. За його словами, на зустрічі обговорювали умови, за яких саміт може відбутися. “Російська делегація наполягала, що спочатку треба виконати рішення попередніх самітів. Потрібно розвести сили в Петровському й Золотому та узгодити формулу Штайнмаєра. Вдалося значно просунутися в дискусії на ці теми. Загалом можливість відновлення роботи “нормандського формату” схвалюють усі сторони. Роботу буде продовжено і на рівні помічників лідерів, і в контактній групі”, – сказав він.
При цьому 9 вересня прес-служба Офісу президента України повідомила, що Зеленський провів телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним. “Також президенти двох країн домовилися найближчим часом обговорити дату проведення зустрічі в “нормандському форматі”. Крім того, йшлося про подальші кроки у рамках Мінського процесу щодо врегулювання конфлікту на Донбасі”, – повідомляється на сторінці ОПУ в Facebook.

Хіміки “заманюють” тернопільських хліборобів

На Тернопільщині оголосили надзвичайний рівень пожежної небезпеки