Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

У Чорткові відкрили пам’ятник Герою України

«Генералу з серцем солдата» – саме ці слова сьогодні викарбувано під погруддям українського військового, генерал-майора, начальника управління бойової та спеціальної підготовки Головного управління Національної Гвардії України, Героя України, вихідця із Тернопільщини Сергія Кульчицького.

Минуло п’ять років з дня загибелі екіпажу вертольоту Мі-8, який збили сепаратисти поблизу Слов’янська. Тоді загинули шість військовослужбовців Національної гвардії та шість представників спецпідрозділу МВС України, серед них були і наші земляки – бойовий генерал-майор НГУ Сергій Кульчицький та начальник групи бойової підготовки, тернополянин Віталій Курилович.
На початку війни, навесні 2014 року, генерал-майор Кульчицький, якого ще називали небесним генералом, долучився до створення першого добровольчого підрозділу, у лавах якого були переважно активісти Самооборони Майдану. Разом з бійцями поїхав у місто Слов’янськ, яке на той час було найгарячішою точкою на Донбасі.
Віталій Курилович завжди хотів служити у внутрішніх військах. І хоча призивався у Закарпатську область, в музичну роту, бо грав на різних музичних інструментах, не захотів, — сказав, що піде тільки у внутрішні війська. Після строкової служби вирішив обрати професію військового і залишився служити за контрактом. За 22 роки служби в Павлоградському полку пройшов шлях від солдата до начальника групи бойової та спеціальної підготовки.
29 травня 2014 року, Слов’янськ Донецької області. Гелікоптер Мі-8МТ Авіаційної бази Національної гвардії України здійснив планову доставку провізії та ротацію українських захисників на блокпосту №6 на горі Карачун та №5, що блокував дорогу до Краматорська.
Після розвантаження продуктів харчування та води на блокпосту №5 гелікоптер мав повернутися до місця базування. На борту повітряного судна знаходилися 13осіб.
Приблизно о 12:25, коли гелікоптер відлетів на 800 метрів від блокпоста №5, з лісосмуги пролунав постріл з ворожого ПЗРК. Ракета влучила в повітряне судно на висоті 30-40 метрів. Через лічені секунди вертоліт впав – пролунав вибух, який забрав життя 12 українських воїнів.
Сьогодні, через 5 років після цієї трагічної події, у Чорткові знову полилися болючі сльози матерів, дружин, доньок та побратимів загиблих Героїв: відбулося відкриття пам‘ятника Сергію Кульчицькому та пам‘ятних дошок хлопцям-чортківчанам, що загинули тоді разом з своїм генералом.
Участь у поминальній молитві та церемонії відкриття меморіалу взяли декілька сотень краян, представники влади, громадських організацій, духовенство.

Податківці похвалилися зростанням робочих місць на селі

На Тернопільщині знайшли справжній скарб (ФОТО)