Читайте новини Галас на GoogleNews - Нажміть підписатися

Читайте новини Галас у Телеграм каналі - Відкрити

Як прискорити проростання насіння

Досить часто аграріям попадається неякісне насіння, що довго не сходить або взагалі не проростає. До того ж через погодні примхи часто просто немає часу довго чекати сходів і багатий врожай хочеться отримати якнайшвидше.

Прискорена схожість насіння, особливо у теплолюбних культур, сприяє збільшенню врожайності. Саме тому, агробізнесмени весь час намагаються знайти методи, що прискорять проростання насіння, та зменшать час його перебування у грунті.

ТОП 4 методи швидкого пророщування насіння

1.Замочування. Найдавніший та найпростіший метод пророщування насіння, що скорочує час очікування сходів на декілька днів. Суть способу полягає у тому, що насіння заливають теплою водою (20-25°С) і залишають на час від декількох годин, до декількох діб. Час замочування залежить від типу насіння, як правило, його припиняють після набухання більшої частини насінин. Висаджувати насіння після замочування необхідно в добре зволожений грунт, так як в сухій землі свіжі паростки можуть усихати.

2.Пророщування. Цей спосіб дозволяє пришвидшити сходження насіння приблизно на тиждень. Для пророщування необхідно розкласти насіння на добре зволоженій тканині або марлі, і прикрити зверху іще одним шаром мокрої тканини. Для прискорення процесу конструкцію накривають плівкою, залишаючи отвори для вільного проходження кисню, і поміщають насіння у тепле місце з температурою 20-25°С. Час від часу з насіння знімають плівку для провітрювання, а за необхідності додатково зволожують тканину якою воно накрите. Припинити пророщування слід тоді, коли на насінинках з’являться невеликі білі росточки і корінці. Якщо погодні умови не сприяють висаджуванню пророщеного насіння його слід перемістити у холодне місце з температурою 3-4°С та тримати там доти, до потепління. Приблизний час пророщування складає 4-10 діб, в залежності від культури.

3.Обробка препаратами. Найсучасніший метод прискорення сходження, що полягає в обробці насіння специфічними засобами – стимуляторами росту, наприклад «Епін», «Циркон», «Гумат калію». Застосовувати такі засоби слід за інструкцією виробника. Як правило, насіння поміщають у марлевий мішечок і занурюють його у ємність з вже розведеним засобом. Висаджувати насіння можна вже на наступний день, не промиваючи, а після появи сходів додатково оприскати посадки регулятором росту. Такий методо не тільки суттєво прискорює пророщування, але й чудово укріпляє власний імунітет рослин, роблячи їх більш стійкими до погодних умов та захворювань.

4.Полоскання. Деяке насіння відрізняється повільним сходженням, через те, що його поверхня вкрита ефірними оліями, і в такому випадку полоскання дуже прискорює процес. Щоб культура зійшла вже на 4-5 день після посіву насіння слід помістити в марлевий мішечок і ретельно полоскати в гарячій воді (оптимальна температура 45-50°С). Після полоскання насіння залишають у воді до повного охолодження, після чого прополоскати чистою прохолодною водою і висушити.

Також аграрії часто використовують для прискорення пророщування такі способи як барботизація (замочування насіння у воді насиченій киснем), закалювання (почергова витримка насіння у теплі та холоді), яровизація (довготривала витримка насіння при низьких плюсових температурах). Такі методи найчастіше використовують у випадках великої кількості насіння.

Спалах кишкової інфекції: у Тернополі в садочку захворіло 15 дітей

На Тернопільщині «віялка», якій майже 80 років, збереглася в робочому стані